Türkiye’nin 3. Çeyrek Büyüme Rakamları. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kasım ayına ilişkin yayınladığı verilere göre Kasım’da nakit dengesi 4 milyar 352 milyon lira fazla verdi.
Hazine’nin nakit gelirleri 80 milyar 688 milyon lira, nakit giderleri 76 milyar 316 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 69 milyar 658 milyon lira, faiz ödemeleri ise 6 milyar 658 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 11 milyar 10 milyon lira fazla verdi.
Türk Bankaları Değerlendirmeleri
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarında 2018 son çeyrek ve 2019’da düşük büyüme bekliyor. Sektörden 11 bankayı kapsayan Fitch Ratings raporunda, Türk bankalarının karlılığının artan risk maliyetiyle zayıfladığı belirtildi. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors ise Türk bankalarına yönelik yayınladığı değerlendirmede, sektörün NPL oranının önümüzdeki 12-18 ay içerisinde ikiye katlanarak %6 seviyesinin üzerine çıkacağı tahmininde bulundu.
Bununla birlikte raporda bankaların risklere rağmen iyi finansal görünümlerini koruduklarına; Türk bankalarının yeterli yönetim ve şeffaflığın mevcut olduğuna ve bankalarının kredi dağılımının kaliteli olduğuna değinildi.
Türkiye’de İmalat PMI endeksi Ekim ayının ardından Kasım ayında da yükselerek 44,7 seviyesine geldi. Bununla birlikte 50 eşik seviyesinin halen oldukça altında seyrediyor. Piyasadaki hakim görüş, mevcut yavaşlamanın en kötüsünün geride kalmış olabileceği ancak zorlu faaliyet koşullarının devam ettiği ve büyümeye geri dönüş sinyali için biraz daha yol alınması gerektiği yönünde.
TCMB reel efektif döviz kuru endeksi, Kasım’da TÜFE bazında bir önceki aya kıyasla 5,48 puan artarak 74,59’a çıktı Endeks, Ekim ayında 69,03 düzeyinde bulunuyordu.
New York Savcılığı, Halkbank davasında Hakan Atilla’ya karşı cezasının artırılması yönünde yaptığı temyiz başvurusunu geri çekti. Ek bir gelişme olmaması durumunda Hakan Atilla 25 Temmuz 2019’da tahliye edilecek.
Vatandaşlık Kanunu’nda yapılan yeni düzenleme ile yabancıların 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı karşılığı Türk vatandaşlığı kazanması uygulamasında, gayrimenkulün satış vaadi de geçerli olacak.
Enflasyon Rakamları
Kasım ayında enflasyon rakamları döviz kuru ve petrolde aşağı yönlü hareket, vergi indirimleri ve enflasyonla mücadele kampanyasının sınırlı etkisiyle beklenenden fazla geriledi. Buna göre TÜFE aylık bazda %1,44 düşüş gösterirken; yıllık bazdaki artış %21,62’ye geriledi. Diğer taraftan Çekirdek TÜFE %20,72’ye gerilerken Yi-ÜFE bir önceki aya göre %2,53 azalarak yıllık %38,54 oldu.
Ağırlıklar itibariyle Aylık TÜFE’deki 144 puanlık düşüşün 117 puanı ulaştırma, 24 puanı ev eşyası, 17 puanı gıda ve alkolsüz içecekler katkısıyla gerçekleşti. Giyim grubu ise TÜFE’yi 16 puan yukarı çekti. Böylelikle yılın ilk 11 ayında en yüksek artış %31,2 ile ev eşyasında gerçekleşirken, onu %27,81 ile çeşitli mal ve hizmetler, %23,80 ile konut kalemi takip etti. 2018 yılının en yavaş artış gösteren kalemi vergilerine önemli bir zam yapılmayan alkollü içecekler ve tütün olmayı sürdürdü. (%2,23)
Türkiye’nin 3. Çeyrek Büyüme Rakamları
1 Yorum