30 Ekim 2018 haftası Türkiye ve küresel haftalık ekonomil gelişmeler. Merkez Bankası, havalimanı, Cumhur İttifakı, ABD ve diğerleri.
Merkez Bankası Faiz Kararı: TCMB Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda piyasa beklentilerine paralel şekilde faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek %24 düzeyinde sabit tuttu. Kurul ayrıca sıkı duruşunu koruyarak, ihtiyaç olması durumunda ek sıkılaşmaya gidileceğini yineledi.
Otomotiv Sanayi: Otomobil üretimi Eylül ayında, yurtiçi pazarındaki durgunluk nedeniyle yıllık %2,9 daraldı. Toplam otomotiv sektörü üretimi ise %1,0 düzeyinde gerileme gösterdi. Yurtiçi üretimde daralmanın satışlara nazaran oldukça ılımlı gerçekleşmesinde toplam otomotiv ihracatının yıllık %21,4 düzeyinde artması etkili oldu.
Cumhur İttifakı: Hafta içerisinde hem Ak Parti hem de Milliyetçi Hareket Partisi tarafından yapılan açıklamalarda; Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde olmayacağı mesajını verirken; bir süredir devam eden öğrenci andı, genel af ve EYT gibi anlaşmazlıklar nedeniyle karşılıklı eleştiriler dile getirildi. Diğer taraftan iki parti lideri yaptıkları açıklamalarda Cumhur İttifakı’nın mecliste devam ettiğini dile getirdi.
Yeni Havalimanı: Yeni havalimanı hafta sonu yapılan törenle hizmete girerken adı «İstanbul Havalimanı» olarak belirlendi. 2019’a kadar deneme sürüşlerinin süreceği havalimanında tam kapasite çalışma başlayana kadar «Atatürk Havalimanı’nın» da ticari uçuşlar için kullanılmaya devam edeceği belirtiliyor.
Küresel Gelişmeler
ABD
- ABD Büyüme: ABD ekonomisi ilk tahminlere göre 3. çeyrekte %3.3 olan beklentilerin üzerinde %3.5 büyüdü. Ekonomi böylece 2014 yılından bu yana en iyi 6 aylık performansı kaydetti. Büyüme verileri faiz artırım patikasını desteklemeye devam ediyor.
AVRUPA BİRLİĞİ
- AMB Faiz Kararı: Avrupa Birliği Merkez Bankası hafta içerisindeki toplantıda beklentilere paralel şekilde faiz artışına gitmezken; bu seviyelerin en azından 2019 yazına kadar korunacağı yinelendi. Banka ayrıca varlık alım programının 2018 yılının sonuna kadar aylık 15 Milyar Euro seviyesinde devam edeceğini yineledi.
- İtalya Bütçe: Avrupa Birliği tarihinde bir ilk olarak; Avrupa Komisyonu İtalya’nın hazırladığı tartışmalı bütçe taslağını veto etti. İtalya’nın bütçe taslağını revize etmesi üç hafta süresi bulunurken; İtalya başbakanı Conte yaptığı açıklamada başka bütçe planlarının olmadığını belirterek bu bütçeye sadık kalacakları mesajını verdi. Avrupa Komisyonu’nun bütçe üzerinde direkt olarak yaptırım gücü olmasa da; bu durum İtalya ve Avrupa’ya yönelik riskleri artırmaya devam ediyor.
- Almanya Hükümet: Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, aralık ayında yapılacak CDU Genel Kurulu’nda genel başkanlık ve 2021’deki başbakanlık görevleri için aday olmayacağını açıkladı. Merkel son olarak Hessen eyalet meclisi seçimlerinde alınan sonuçların hem Hessen eyaletindeki parti teşkilatı hem de federal düzeydeki CDU için hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
KÜRESEL
- Çin & Japonya: Çin ve Japonya, finansal istikrar ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri genişletmek için dev bir swap anlaşmasına imza attı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılan açıklamaya göre swap anlaşması 25 Ekim 2021 tarihine kadar sürecek ve 30 milyar dolar (200 milyar yuan – 3.4 trilyon yen) değerinde yerel para takasına olanak tanıyacak.
Türkiye ve Küresel Haftalık Ekonomik Gelişmeler