Türkiye ve Dünyada Ekonomik Gelişmeler

haftalik ekonomi bulteni bf 1

Türkiye ve Dünyada Ekonomik Gelişmeler; Türkiye gelişmeleri, kredi faiz oranları, mevduat oranları ve küresel gelişmeleri birfinansci ile takip edebilirsiniz.

  • TÜFE Mayıs ayında, beklentilerin üzerinde artarak yıllık bazda %12,15 seviyesine yükseldi. (Nisan; 10,85)
  • Yi – ÜFE Mayıs ayında yüksek kur hareketlerinin de etkisiyle 2004’ten bu yana en yüksek yıllık artışını kaydederek yıllık %20,16 oranında arttı. (Nisan; 16,17)
  • Dış ticaret açığı Nisan ayında beklentilere paralel şekilde %35,6 arttı ve 6,69 Milyar Dolar oldu.
  • Türkiye’yi bu yılın ilk 4 ayında ziyaret eden yabancı sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 32,55 arttı.

Ekonomik Gelişmeler

Diğer Gelişmeler

  1. TCMB Sadeleşme Adımı: TCMB attığı sadeleşme adımı ile haftalık repo faizini %16,5 seviyesine çekerken piyasayı yeniden buradan fonlamaya başlayacağını açıkladı. Gecelik borçlanma ve borç verme oranları +/- 150 baz puan olarak açıklanırken GLP Faizi de %19,5 olarak belirlendi. Fonlamanın haftalık vadeye kaydırılması için bir haftalık geçiş süreci öngörülürken bu oranlara tam geçişin 7 Haziran’dan itibaren gerçekleşeceği belirtildi.
  2. Mayıs İmalat PMI: İSO İmalat Sanayi PMI Endeksi; Mayıs ayında bir önceki aydaki 48,9 seviyesinden 46,4 seviyesine gerilerken; imalat sanayideki durgunluğa işaret etti.
  3. Moody’s & OECD Türkiye: Türkiye’nin 2018 yılına ilişkin büyüme tahminini %4’ten %2,5’e düşürdü. 2019 büyüme tahminini de %2 olarak belirledi. OECD ise 2018 yılında Türkiye için %5,3 olan büyüme tahminini %5,1 seviyesine getirdi.
  4. Ekonomik Güven Endeksi: Endeks mayıs ayında bir önceki aya göre yaklaşık %5 oranında gerileyerek 93,5 seviyesine geldi. Bu oran 2017’nin Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
  5. Mali Sıkılaşma: Maliye Bakanı Naci Ağbal; yaptığı açıklamada para politikası ile paralel şekilde mali politikada da bir sıkılaştırmaya gideceklerini açıkladı. Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini ifade ederken, 2018 kamu maliyesinde hedeflerin tutturulacağını söyledi. Ayrıca kurumlar vergisinde geçen yıl yapılan artışın geçici olduğunu ve gerekli mali alan açıldığı anda eski hale dönüşün sağlanacağını ifade etti.
  6. [minima-button button_text=”Derecelendirme Şirketleri” button_color=”danger” button_size=”md” button_url=”https://birfinansci.com/derecelendirme-sirketleri-nedir” button_icon=””] Fitch & Moody’s: Haftanın son günü alınan bilgilere göre Fitch 25 Türk bankasını negatif izlemeye aldı. Buna göre Fitch; bankaların notlarında veya notlarının görünümünde harekete geçmek için 6 ay boyunca gelişmeleri izleyecek. Aynı günler içerisinde Moody’s de makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye aldığını açıkladı.

Küresel Gelişmeler

ABD

ABD Ekonomik Veriler: ABD’de kişisel tüketim harcamaları (PCE) Nisanda beklentiye paralel aylık %0.2, yıllık bazda değişmeyerek %2 arttı. Kişisel harcamalar %0,4 beklentilerin üstünde %0,6’lık bir artış gösterdi. Tarım dışı istihdam beklentilerin üstünde artarken işsizlik oranları da tarihi düşük seviyesi olan %3,8’e geriledi. FED beklentilerine paralel ilerleyen enflasyon ve istihdam göstergeleri, FED’in faiz artırım patikası için daha çok alan açmaya devam ediyor.

Ticaret Savaşları: ABD daha öncesinde istisna kapsamında tuttuğu Kanada, Meksika ve AB ülkelerine 1 Haziran’dan itibaren çelik ve alüminyum ithalatında ek vergi uygulamaya başladı. Karara Kanada ve Meksika ülkeleri misilleme ile cevap verirken, birçok AB ülkesi sert açıklamalar yayınladı. Hafta sonu toplanan G7 zirvesinde, ABD hariç 6 G7 ülkesi ve AB Ülkeleri; ABD’nin yeni tarifelerine karşı birleşerek yeni uygulanan vergilerin geri çekilmesini istedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Euro Bölgesi Enflasyon: Euro Bölgesi’nde enflasyon Mayıs ayında enerji maliyetlerindeki artışın etkisi ile %1,6 seviyesindeki beklentilerin oldukça üzerine çıkarak %1,9 seviyesinde gerçekleşti.

İtalya Hükümet: 4 Mart’tan bu yana hükümetin kurulamadığı İtalya’da koalisyon ortaklarının Cumhurbaşkanı ile yeni kabine üzerinde anlaşmasıyla kriz aşılmış görünüyor. Buna göre Beş Yıldız Hareketi ve Lig Partisi yeni kabinede anlaşırken, aşırı sağcı «İtalyan Kardeşler» koalisyon ortaklığından çıkarıldı. Hukuk profesörü Giuseppe Conte yeni hükümetin başbakanı olarak görev alırken; daha önce maliye bakanlığı için veto edilen Paolo Savona AB Bakanı olarak görev yapacak.

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!