Türkiye, 2024-2028 yılları için enerji stratejisini belirledi!

Bir Finansçı – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı yayımlandı. Bu plan, global enerji dinamiklerini göz önünde bulundurarak Türkiye’nin mevcut kaynak potansiyelini ve özgün ihtiyaçlarını belirliyor. Belirlenen hedefler, bu ihtiyaçların en verimli şekilde karşılanmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

12. Kalkınma Planı’nda belirtilen ulusal hedef ve hedeflere dayanan Türkiye’nin enerji alanındaki stratejik yol haritası niteliğindeki 2024-2028 Stratejik Planı, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 2028’de yıllık 270 milyar kilovatsaate çıkarılmasını amaçlıyor.

Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının arttırılması, güneş enerjisi santralleri kurulu gücünün 33 bin 100 megavata, rüzgâr enerjisi santralleri kurulu gücünün ise 19 bin 300 megavata ulaşması hedefleniyor.

4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması, Stratejik Plan’da belirtilen bir diğer önemli hedeftir.

Bu çerçevede günlük yurt içi ham petrol üretiminin 210 bin varile, doğal gazda ise 42,5 milyon metreküpe ulaşması, doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe çıkarılması ve yıllık maden ihracat değerinin 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

PLANDA YEDİ AMAÇ YER ALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı çerçevesinde yedi temel amaç belirlenmiştir. Bu amaçlar şunlardır:

– Sürdürülebilir enerji arz güvenliği sağlanması
– Dışa bağımlılığın azaltılması
– Net sıfır karbon hedefli enerji dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi
– Madencilik, enerji ve maden piyasalarının güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli hale getirilmesi için ulusal ve uluslararası etkinliğin artırılması
– Yerli teknolojilerin enerji ve tabii kaynaklar alanında desteklenmesi
– Kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi 

ULAŞILMAK İSTENEN 30 HEDEF

Enerji Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı içerisindeki bu yedi amaca yönelik detaylı hedefler belirlenmiştir. Sürdürülebilir enerji arz güvenliği sağlama amacı doğrultusunda elektrikte kurulu gücün artırılması, elektrik iletim ve dağıtım altyapısının güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin geliştirilmesi için şebeke esnekliğinin artırılması, petrol ve gaz altyapısının güçlendirilmesi ve uluslararası yatırım iş birliklerinin geliştirilmesi gibi hedefler bulunmaktadır.

Dışa bağımlılığın azaltılması için yerli kaynaklarla elektrik üretimi, petrol ve gaz arama ve üretimi, yerli kömür arama ve üretimi ile yurtdışında enerji ve maden kaynaklarının araştırılması ve geliştirilmesi artırılacaktır.

YEŞİL HİDROJEN VE YENİLENEBİLİR GAZ ZİNCİRİ

Net sıfır karbon hedefli dönüşüm kapsamındaki elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanım oranı artırılarak enerji verimliliği sağlanacaktır. Ayrıca, enerji sektörü içinde karbon salınımı azaltılacak, elektrikli araçların dönüşümünü destekleyecek etkili bir altyapı oluşturulacak ve yeşil hidrojen ile yenilenebilir gaz değer zinciri geliştirilecektir.

MADENLER YURT İÇİNDE İŞLENECEK

Güvenli, sürdürülebilir ve katma değer yaratan madencilik politikaları doğrultusunda kritik ve stratejik mineraller öncelikli olarak Türkiye’nin maden potansiyelini ortaya koyarak ekonomiye kazandırılacak. Madenler, ülke içinde işlenerek katma değerleri artırılacaktır.

ULUSLARARASI TİCARET HACMİ ARTTIRILACAK

Uluslararası standartlara uygun, güvenli ve çevre duyarlı madencilik faaliyetleri sürdürülecek. İş sağlığı ve güvenliği kültürü genişletilecek. Enerji ve madencilik ile ilgili kurumların daha etkin, şeffaf ve yönetim merkezli bir kamu hizmeti yapısına dönüşmesi sağlanacak. Ayrıca, enerji ve maden piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonu ile ticaret hacminin artırılması ve bu iki sektörde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilecektir.

TEKNOLOJİ VE EKİPMAN YERLİLEŞTİRME

Enerji ve tabii kaynaklar alanında teknoloji geliştirme ile AR-GE çalışmalarının yanı sıra, ekipmanların yerlileştirilmesi amacıyla çeşitli projeler gerçekleştirilecektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kurumsal altyapısı güçlendirilerek bağlı ve ilgili kurumların yönetim kapasitesi artırılacaktır. Ayrıca, dijital dönüşüm ve siber güvenlik altyapısı güçlenerek afet ve acil durumlara müdahale kapasitesi geliştirilecektir.

Bir Finansçı 

İlgili Yazılar

23 Aralık 2024 İçin Spot Elektrik Fiyatı: 2.512,94 TL!

HES Kablo’nun Satış İhalesi 4 Şubat’ta Gerçekleşecek!

Yurt Dışında Enerji Üretim Maliyetlerindeki Artış, Kasım’da Yavaşladı