Tekstil Nedir? Tekstil Sektörü ve Ürünleri

Ekonomik kalkınma için kilit rol oynayan tekstil sektörü elyaf ve ipliği kullanım eşyasına dönüştürmeyi içermektedir. Elyaftan iplik ve mamul kumaş üretimine kadar olan kısım tekstil olarak değerlendirilirken, kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreç ise hazır giyim sektörü içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda çorap, kazak, gömlek, pantolon, takım elbise gibi giyim eşyası; perde, çarşaf gibi ev tekstili, halı ve diğer tekstil yer kaplamaları; ağ, ip, kablo, taşıyıcı tekstil bandı, branda, koruyucu bez, filtre keçe gibi diğer tekstil ürünleri sayılabilmektedir.

Tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri (THD) sektörleri birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de öncelikli sektörler arasında yer almaktadır. THD sektörleri, imalat sanayii içinde istihdamda, üretimde ve ihracatta ilk sıralarda bulunmaktadır.

Tekstil Sektörü:

Tekstil sektörü elyaf işleme, iplik, örme, dokuma, boya-terbiye sektörleri olarak alt sektörlere ayrılmaktadır. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bu alt sektörler makine yatırımları ile gelişen ve büyüyen hazır giyim sektörüne göre daha sermaye yoğun sektörler olarak değerlendirilebilir. Bu alt sektörler içinde boya-terbiye işletmeleri enerji ve atık
maliyetlerinin daha fazla yer aldığı bilgi yoğun bir sektör olarak tedarik zincirinin başında yer alan diğer alt sektörlerden farklılaşmaktadır. Ancak zincirde yer alan alt sektörlerin her biri bir diğerini yoğun şekilde etkilemekte ve ayrılmaz bir bütün halinde değerlendirilmektedir.

Hazır Giyim Sektörü:

Örme ve dokuma kumaştan imal edilmiş tüm giyim ürünleri bu grupta yer almaktadır. Hazır giyim sektörü emek yoğun bir sektör olup, tekstil sektöründe imal edilen ürünlerin moda sektörüne yönelik olarak işlendiği, katma değer yaratan önemli bir sektördür. Ancak emek yoğun olması dolayısıyla genelde işçiliğin ucuz olduğu gelişmekte olan ülkelerin yatırım yaptığı sektör olarak değerlendirilmektedir.

Deri Ürünleri Sektörü:

Her türlü hayvanın derileri ve kürkleri ile bu derilerden üretilmiş valiz, çanta, sandık, eldiven, kemer, koşum takımları gibi aksesuarlar ile deri ve kürkten imal edilmiş giyim ürünleri ve ayakkabılar bu grupta değerlendirilmektedir. Tabaklama ve deri işleme, saraciye ürünleri, deri giyim eşyası, kürkten eşya ve ayakkabı sektörüne kadar geniş bir üretim alanında faaliyet gösteren bu sektör daha çok el emeğine dayanan ancak yüksek uzmanlık gerektiren bir sektördür. Sektörde kaliteli hammadde temini büyük önem arz etmektedir.

Tekstil İlişkili ve Alt Sektörler

  • Tekstil sektörü iplik üretiminden mamul eşya üretimine kadar uzun bir tedarik zincirine sahiptir. Bu uzun sürecin doğal bir sonucu olarak birçok sektörle ilişkili olduğu söylenebilir.
  • Pamuk, yün ve elyaf sektörün hammaddeleri olduğundan sektör tarım ve hayvancılık sektörleriyle doğrudan ilişkilidir. Özellikle pamuk fiyatlarındaki değişim tüm zinciri etkilemektedir. Üretimde kullanmış olduğu yapay elyaflar nedeniyle petro-kimya sanayi ile ilişkili olup, boya kimyasalları çokça kullanıldığı için kimya sektörü ile büyük ölçüde ilişkili olduğu söylenebilir. Boya-terbiye kimyasalları açısından kimya sanayii ile etkileşen sektörler, hazır giyim ve konfeksiyonda aksesuar sanayii ile iç içedir. Ayrıca bu sektörler otomotivden, inşaata, ağır sanayiden tıbba kadar pek çok sektörle teknik açıdan ilişki içinde olup, halıcılık, yangın söndürme hortumları gibi pek çok farklı alana girdi sağlamaktadır.
  • Yatay ve dikey bağlantılarıyla ülke ekonomisi için önemli bir yer arz eden tekstil sektörü, otomobil, mobilya, inşaat, tıp, savunma sanayi ve ağır sanayiye kadar pek çok sektörle teknik açıdan ilişki içindedir.
  • Her üç sektörün (tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri) üretimini belirleyen ve ürünlerin tüketiciyle buluşma noktasında etkili olan perakende ve mağazacılık sektörleri bu üç sektörün ayrılmaz birer parçası olarak değerlendirilebilir. Küresel düzeyde üretim yapan firmalar ise yine lojistik altyapıdan oldukça fazla etkilenmektedir.
  • Dünyanın önde gelen tekstil ve hazır giyim üreticilerinden biri olan ülkemiz bu avantajını yeni nesil üretim teknolojilerine ve makinelere yaptığı yatırımlarla korumaktadır. Bu sebeple makine sektörü ile yakın ilişki içinde olan sektör, yaptığı yatırımları ithalatla sağlamaktadır.

İlgili Yazılar

Tek Seferde 30 Dev Şirkete Yatırım Yapın

Hisse Senetlerine İki Yönlü Yatırım Yapın

Gram Altın Fiyatlarında Yatırım Yapın