Enflasyonun artışı ile birlikte et, süt, yağ veya yumurta gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarında her geçen gün artış gösteriyor. Hayvansal ürünlerden yumurta tavukçuluğu da son zamanlarda ilgi gören üretim faaliyetleri arasında vardır. Gezen tavuk veya çiftlik tavuğu üretimi yapmak isteyenler tavuk çiftliği kurmak için kredi başvurusu yaparak finansman kaynağı sağlıyor ve işletmesini kurabiliyor.
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
Öncelikle çiftlik kurmak için uygun ve yeterli büyüklükte bir alanın olması gerekiyor. Çiftlik ekipmanlar veya tavukların temini ile birlikte yumurta üretimine başlanabiliyor. Çiftlik kurmak isteyenler kurulum giderlerini karşılamak için çiftlik kredisi sunan finansman kuruluşlarına başvurarak çiftliğini kurabiliyor. Genelde tavuk çiftliklerinde kurulumunda hem pratik hem de maliyetinin düşük olması nedeniyle çadırlarda kullanılabiliyor.
Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir?
Tavuk sayısı ve işletme büyüklüğüne göre çiftlik kurma maliyetleri değişiklik gösterir. Diğer taraftan kullanacak ekipmanlar ile çiftlik kuracak yer için ödemesi gereken kira ve ya satın alma giderleri de çiftlik kurma maliyetini doğrudan etkiler.
Çiftlikte Hangi Irk Tavuk Bulundurmalıyım?
Ürerimde verimliğin esas oluğu değerlendirildiğinde; verimi yüksek, hastalıklara karşı dirençli ve yem tüketimi az olan ırkların kullanılması işletme verimliliği ve karlılığı açısından önemlidir.
- Ligorin
- Lohman
- Ataks
- Sandy
- Tinted
- Australorp
Kurulacak işletmenin bulunduğu yerdeki iklim şartları verimi doğrudan etkileyen bir unsur olduğundan ırk seçimi yaparken tavukların işletme içindeki uyumu sıcağa ve soğuğa karşı toleransı gibi durumlar ayrıca değerlendirilmedir.
Çiftlikte Kaç Tavuk Olmalıdır?
İşletme büyüklüğü esas alınarak tavuk sayısı belirlenmelidir. Zira büyük bir işletmede az sayıdaki tavuk beslemek, hayvanları soğuk stresi ile karşı karşıya bırakabiliyor. Bu anlamda işletme 100 tavuktan 1000 tavuğa kadar canlı barındıracak şeklide kurulabiliyor.
Günde Kaç Yumurta Alınır?
Yumurta verimi tavuk ırklarına veya beslenme düzeylerine göre değişmekle birlikte 500 adet tavuktan ortalama 350 ila 450 arası yumurta alınabiliyor. Yine 500 tavuk üzerinden ortalama değer esas alarak verim ile hesaplama yaparsak günlük 425 adet yumurta verimine ulaşılabiliyor.
Çiftlik Ekipmanları Nelerdir?
Çiftlikte olması gereken ekipmanları şöyledir;
- Yemlikler
- Suluklar
- Folluklar
- İklimlendirme sistemleri
Çiftlik ekipmanları tavukların yeterli düzenli beslenmesine etkin rol alarak doğrudan verime katkı sağlıyor.
2 Yorumlar