Tamamlayıcı trafik sigortası poliçesi, taşıt sahibi olanların mevcut zorunlu trafik sigortalarına ek olarak düzenledikleri bir sigorta ürünüdür. Pek çok avantajı bulunan tamamlayıcı trafik sigortası sayesinde trafikte karşılaşılabilen durumlarda masraflarınızın sigorta şirketi tarafından karşılanması kafanız rahat olacaktır. Günümüzde hemen hemen bütün sigorta şirketleri tarafından müşterilere sunulan tamamlayıcı trafik sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı trafik sigortası ürünü, zorunlu trafik sigortasının kapsam dışında bıraktığı hasarları veya ihtiyaçları karşılamak için devreye girer. Meydana gelen trafik kazalarında kendi aracında oluşan zararları güvence altına almak ancak, kasko sigortasına yüksek prim ödemek istemeyen araç sahipleri, tamamlayıcı trafik sigortasını tercih edebilirler. Oldukça faydalı bir içeriğe ve kapsama sahip olan tamamlayıcı trafik sigortası ürününde genişlemiş kasko sigortasına göre daha düşük prim ödeme avantajları sunar.
Kapsam bakımından kısıtlı olması, tamamlayıcı trafik sigortasından genellikle şoförlük becerilerine güvenen araç sahiplerinin yararlanmasını sağlar. Kendine güvenen araç sahipleri bu sayede düşük primler ödeyerek araçlarını güvence altına alır. Sigorta şirketlerinin de hasarsızlık kademesi yanında araç yaşı gibi kriterlere dikkat ederek tamamlayıcı trafik sigortası yaptırdıkları olur.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Kapsamı Nelerdir?
Tamamlayıcı trafik sigortası kapsamı, sigorta şirketinin politikasına göre değişiklik gösterir. Ancak genel anlamda tamamlayıcı trafik sigortası ile güvence altına alınan durumlar şunlardır:
- İhtiyari mali mesuliyet teminat (3. şahıslara olacak zararlara karşı mali güvence)
- Yol yardım hizmetleri
- İkame araç, taksi ücreti gibi ekstra asistan hizmetleri
- Araç bakım maliyetleri
Eğer aracınız ile 3. şahıslara bedeni veya maddi hasar vermeniz durumunda bunlar zorunlu trafik sigortanızda yer alan yasal limitler dahilinde karşılanır. İşte bu limitlerin yeterli olmadığı durumlarda tamamlayıcı trafik poliçenizde yer alan ihtiyari mali mesuliyet teminatı devreye girer. Maddi yükün altına girmeniz bu sayede engel görür. Veya 250 bin TL’ye kadar bu teminatın yükseltme opsiyonu mevcuttur.
Kaza sonrasında çekici hizmeti, araç çilingir gönderimi ve lastik değişim hizmeti gibi unsurlar da tamamlayıcı trafik sigortası kapsamına alınır. Yol yardım hizmetleri başlığı altında sunulan bu hizmetlerde acil ambulans ve yakıt bitmesi durumunda çekici gibi desteklerden 7/24 faydalanmanız mümkündür. Eğer zorunlu trafik sigortasının poliçesinde bu teminatlar mevcutsa ek teminatlar da alır.
Ekstra asistan teminatı kapsamında tamamlayıcı trafik sigortası poliçesi ile ikame araç desteği sunar. Kaza sonrasında aracın hareket edememesi durumunda 5 gün ve yılda en fazla 2 kere olacak şekilde sigorta şirketinden ikame araç edinebilirsiniz. Bu limitler sigorta şirketinin kendi politikalarına göre değişiklik gösterip, belirli paketlerle genişler. Çekiciye ihtiyaç duyduğunuz durumlarda en geç 60 dakika içinde çekici gönderimi de sigorta şirketi tarafından olur.
Ayrıca kaza yüzünden acil bir noktaya yetişmeniz gerekiyorsa, belirli limitlere kadar şehir içi taksi ücretleriniz de sigorta şirketi tarafından tamamlayıcı trafik sigortası kapsamında karşılanır. Bazı sigorta şirketlerinde tamamlayıcı trafik sigortası kapsamında araç bakım hizmeti paketleri de sunar. Sistemsel arıza sorgulama, fren sistemi kontrolü, lastik ve jant kontrolü gibi mekanik check up hizmetleri sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Tamamlayıcı Sigorta Ek Teminatları Nelerdir?
Tamamlayıcı trafik sigortası ek teminat imkanları kaza anında ihtiyaç duyduğunuz destekleri sunar. Poliçe kapsamına alınan ek teminatlar, sigorta şirketinin politikalarına göre içerik bakımından farklılık gösterebilir. Genel anlamda tamamlayıcı trafik sigortası yaptırdığınızda sözleşmeye ek olarak ilave ettirebileceğiniz teminatlardan bazıları şunlardır:
- Onarım hizmetleri
- İkame araç hizmeti
- Yol yardım hizmeti
- Asistan hizmeti
Bu ek teminatlar, meydana gelen trafik kazası sonrasında seçtiğiniz sigorta şirketinin hizmet paketlerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca aracınızın arıza yapması, yolda kalması ya da çalınması gibi risklere yönelik de tamamlayıcı trafik sigortası yaptırmak mümkündür.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası ile Karşılanmayan Özel Durumlar Nelerdir?
Tamamlayıcı trafik sigortasında karşılanmayan özel durumlar, her sigorta sahibinin mutlaka önceden bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Küçük araç hasarları, tamamlayıcı trafik sigortası kapsamına alınmaz. Bunun yanı sıra sigorta şirketlerinin sorumluluk kabul etmediği özel durumlar şu şekildedir:
- Doğal afet kaynaklı araç hasarları,
- Kaza tespit tutanağı bulunmayan hasarlar,
- Kazada kimin kusurlu olduğunun belirlenmediği durumlar,
- Cam kırılması
- Park halindeki bir araca, yaya veya hayvana çarpma sonucu oluşan hasarlar,
- Araç sürücüsünün alkollü veya madde kullanmış iken kaza yapması,
- Sigortalı araca kasıtlı olarak tanıdık kişiler tarafından kasten verilen hasarlar,
- Tek taraflı meydana gelen hasarlar
Görüldüğü üzere tamamlayıcı trafik sigortası yaptırmadan önce olur. Bu konular hakkında detaylı bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Tamamlayıcı trafik sigortası ile kasko sigortası arasında bazı farklar mevcuttur. Örneğin kasko sigortasına ilave edilen ek teminatlar daha genişlemiş bir sigorta ürünü elde etmenize yardımcı olur. Ancak tamamlayıcı trafik sigortası ek teminatları daha dar bir çerçevede sunar.
Kimler Trafik Sigortası Yaptırabilir?
Tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilen kişiler, sigorta şirketlerinin belirlemiş olduğu kriterlere uygun olmalıdır. Herhangi bir sigorta şirketinden aktif şekilde devam eden zorunlu trafik sigortası bulunan araç sahipleri tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilirler. Bu araçlar otomobil başta olmak üzere kamyonet, minibüs, otobüs gibi tüm araçları kapsar. Bazı sigorta şirketleri 4-15 yaş aralığında hususi otomobil kullanım tarzına olan 30 yaş üzerindeki araç sahiplerine olur. Bunlara yönelik tamamlayıcı trafik sigortası ürünü sunduğu için şartlar değişik gösterir.
Tamamlayıcı Trafik Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortasını destekleyici özelliği bulunan bu sigorta ürününün avantajları şu şekildedir:
- Mevcut zorunlu trafik sigortasının poliçe bitiş tarihi ile aynı olacak şekilde 1 yıllık olarak düzenlenebilir. Poliçe geçerlilik süresi kişinin isteğine göre belirlenir.
- Kasko poliçesine sahip olmayan araç sahipleri için avantajlar içerir. İkame araç, yol yardım hizmetleri gibi servisler bu poliçe kapsamına alınır.
- trafikte karşılaşılabilecek istenmeyen durumlara karşı ekonomik olarak önlem almanızı sağlar.
- Aracınızın kullanım esnasında ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazaları vardır. Burada tarafınıza düşen yasal sorumluluk limitlerinin üzerine 250 bin TL’ye kadar ek limit tanınmış olur.
- Maddi hasarlarınızın ek teminatlar ile sigorta şirketi tarafından ödenmesine olanak tanır.
- Ekonomik olması ve düşük prim ücretleri ile trafikte güvence sağlar.
Bu fırsatlardan yararlanma için tamamlayıcı trafik sigortası ürünü bulunan sigorta şirketine müracaat etmeniz yeterlidir. Acentelere gidebileceğiniz gibi artık internet üzerinden de pratik bir şekilde tamamlayıcı trafik sigortası poliçesi oluşturabilirsiniz. Ve bu avantajlardan hemen yararlanabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Tamamlayıcı trafik sigortası maliyetleri, sigorta şirketinin belirlediği politikalara olur. Poliçe süresine veya teminat kapsamına göre değişiklik gösterir. Her araç sahibi, kendi bütçesine uygun koşullardadır. Veya esnek ödeme seçenekleri ile tamamlayıcı trafik sigortası poliçesi olur. Düşük prim ücretleri ile zorunlu trafik sigortasını destekleyicidir. Böyle bir güvence olan tamamlayıcı trafik sigortası poliçesini yaptırabilirsiniz. Güncel fiyat seçeneklerini öğrenmek için sigorta şirketleriyle iletişime geçebilirsiniz.