2017 en popüler kripto para birimleri için oldukça iyi bir yıldı. Ocak 2017’de kripto paraların piyasa hacmi, 18 milyar dolar iken Ocak 2018’de ise 800 milyar dolara fırladı.
Öte yandan Nisan 2018’de kripto paraların piyasa hacmi, büyük bir düşüş göstererek 254 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Bu rehberde 2019’un en popüler kripto para birimlerini bulabilirsiniz. Ayrıca bu para birimlerinin olumlu ve olumsuz yanlarını da içerikte görebilirsiniz.
En Popüler Kripto Para Birimleri
Bitcoin (BTC)
2008’de yaratılan Bitcoin, ilk yaratılan kripto para birimi olarak kullanıcılar tarafından bilinir. Bitcoin hakkındaki ilginç bir gerçek ise Bitcoin’in yaratıcısının kimse tarafından bilinmemesidir. Tek bilinen şey ise Bitcoin’i yaratan kişi veya gruba Satoshi Nakomoto adı verildiğidir. Bitcoin, blok zinciri ile çalışan dijital bir para birimidir.
Bitcoin, bankalar ve kredi kartı firmaları gibi aracı kurumları ortadan kaldırarak kullanıcıların komisyon bedeli ödemesinin önüne geçer. Eğer arkadaşınıza 1 Bitcoin yollamak isterseniz, bu işlemi bankalar olmadan da gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla merkezi olmayan ve dijital sözcükleri Bitcoin’i tanımlamak için oldukça yeterlidir. Bitcoin’in temel amacı; ABD doları, Sterlin ve Japon yeni gibi para birimlerine alternatif oluşturabilmektir.
Ethereum (Ether)
Ethereum, Bitcoin’den sonra en değerli kripto para birimi olarak kabul edilir. 2015’te Vitalik Buterin tarafından yaratılan Ethereum, aslında bir kripto para biriminden çok daha fazlasıdır. Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmeler için özel olarak geliştirilen blok zinciri bazlı bir platformdur. Ether ise Ethereum blok zincirinde yapılan alışverişlerde kullanılan kripto para birimidir. Ethereum, kripto para dünyasının hisse senedi olarak adlandırılan ICO’ların çıkarılması için büyük bir öneme sahiptir. Üstelik Ethereum ile yapılan işlemler oldukça kısa sürmesiyle bilinir.
Ripple (XRP)
Ripple, gerçekten devrimsel bir teknoloji olarak bilinir ve belli bir konuda tüm sorunları çözmeye odaklanır. Ripple’ın var olma amacı, uluslararası para transferlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektir. Toplamda yaklaşık 100 milyar Ripple var olabilir fakat bunun 50 milyar adeti, Ripple şirketi tarafından saklanmaktadır.
Ripple’ın diğer kripto paralara göre önemli bir farkı bulunur. Diğer kripto paralar, merkezi olmayan bir mekanizma tarafından yönetilirken Ripple’da merkezi yönetim mekanizması bulunur. Normal şartlarda uluslararası para transferi yaklaşık bir hafta almaktadır fakat Ripple ile para transferleri birkaç saniyede kolaylıkla yapılabilmektedir.
Bitcoin Cash (BCH)
İsminden de anlaşıldığı gibi Bitcoin Cash, Bitcoin türevlerinden biridir. Bitcoin toplumundaki bazı yazılımcılar, Bitcoin’in belli bir protokolü üzerinde anlaşamayınca ortaya Bitcoin Cash ortaya çıktı. Bitcoin Cash’in ortaya çıkmasındaki en önemli sebep ise Bitcoin’in ölçeklenebilirlik ve yüksek işlem maliyeti gibi sorunlarıydı. Bitcoin Cash ile yapılan işlemlerde oldukça düşük bir işlem süresi vardır. Öte yandan Bitcoin Cash ile yapılan işlemlerde oldukça düşük bir komisyon ücreti bulunur.
EOS
EOS, EOS platformunun yayınlanmasından önce bile en çok bilinen 10 kripto para birimi arasında yer alıyor. EOS jetonları, ICO’lar aracılığıyla Haziran 2017 itibari ile satışa sunuldu. Ayrıca Ethereum ve NEO’nun rakibi olan ECO platformu ise Haziran 2018’de ortaya çıktı.
EOS, Dan Larimer tarafından bulunan ve geliştirilen bir kripto para birimidir. Dan Larimer, EOS’un yanı sıra Bitshares ve Steemit’in de sahibi olarak bilinir. EOS, yazılımcılara merkezi olmayan uygulamalar oluşturmalarında yardım eden ve akıllı sözleşmelerin kullanımını artırmaya çalışan önemli bir platformdur. Tek bir kodlama dili bulunan Ethereum’un aksine EOS’ta C++ gibi birçok farklı kodlama dili vardır. Ayrıca EOS’un arkasında gerçekten güçlü bir yazılımcı ekibi vardır.
En Popüler Kripto Para Birimleri
1 Yorum