Sigorta Yaptırırken İncelemeniz Gereken Detaylar

sigorta

Sigorta: Gündelik majör yani asıl olan bir kavram gibi görünmese bile yine de kimi zaman farklı nedenlerden dolayı başvurduğumuz olgular var. Bu olgulardan bir tanesi de bazen evimize, bazen iş yerine, bazen sağlık amaçlı olarak, bazen de araçlarımıza sigorta yaptırmak durumunda kalıyoruz.

Ama sigorta yaptırmak kime yaptırılırsa yaptırılsın şakaya gelmeyecek olan bir olgu ve eğer böyle bir şeye başvurulacak ise aşağıda yer alan hususlara mutlaka dikkat etmek ve bilmek gerekiyor. İşte o hususlar:

Genel Şartlar:

İşin belki de en önemli noktalarından bir tanesi. Size verilmiş olan sigorta poliçelerinde mutlaka yaptırdığınız sigortanın ne olduğunu anlatan yasal mevzuatlar kısmıdır. Yaptırılmadan önce tam olarak neye imza attığınızı bilmek durumundasınız.

Bilgilendirme Kısmı:

İşin belki de en önemli kısımlarından bir tanesidir. Size sigorta poliçesi yapan kurum ve kişiler size eksiksiz ve doğru, tam net bilgi vermelidir. Ortada kafada soru işareti yaratan herhangi bir pürüz kalmamalıdır.

Poliçeyi Hazırlayan Firma Hakkında:

Gelelim bu işi yapan firmaya. Her alanda olduğu gibi, bu alanda çantacı ya da merdiven altı olarak tabir edilen çok sayıda firma var ki size hazırlanan poliçe böyle bir kuruma denk gelirseniz sahte bile olabilir. Bu yüzden de mutlaka yetkili acenteler ile çalışmanızda fayda olduğunu ve böylece riski en aza indirgeyeceğinizi unutmayın. Seçimlerini çok iyi yapın ve ciddi bir araştırma yaptıktan sonra kararınızı verin.

Poliçe Konusu:

İster araba için olsun, ister hayat sigortası sonuçta size bir poliçe verilecektir ve siz bu poliçe üzerinde yer alan bilgilerin tam olarak ne ifade ettiğini öğrenin ve ona göre size uygun mu değil mi karar verin. Özellikle süre kısmına dikkat etmenizde fayda olduğunu unutmayın. Yani bir diğer ifade ile teminat kapsamını öğrenin ve ona göre adımlarınızı atın.

Özel Şartlar:

Gerek sigorta poliçesini yapan kurum için, gerek ise poliçenin hazırlandığı kişiler için kimi zaman sigortalara özel şartlar konabilir. Yasalarda böyle bir hakkınız mevcuttur. Böyle bir talepte bulunabileceğinizi böyle bir durum varsa unutmayın.

Pirim Tutarı:

Yine yasal mevzuatlar gereği sigortanın geçerliliği eğer taksitle ödeme yapılıyor ise ilk taksitin ödenmesi ile yok tamamı ödenince başlayacak ise ödeme ile başlar. Sizler de mutlaka sigortanın ne zaman başlayacağını ve ödemenin ilk taksit tutarını mutlaka öğrenin.

Muafiyet:

Hasar olması durumları için, poliçede önceden belirtilen, sigorta bedeli üzerinden bulunacak bir tutar ya da oranda sigorta şirketi tarafından tazmin edilmeyeceği uygulamaya dair bir kapsamdır. Araçlar için geçerlidir.

Müşterek Sigorta:

Yine son derece önemli olan başlıklar arasındadır. Sigorta değerinin poliçede belirtilen belli bir yüzdesel oranının sigortalı üzerinde kalması ve oluşacak herhangi bir hasar durumunda sigortalının bu oranla hasara iştirak etmesi kaydıyla sigortalıyla müşterek olarak yapılması olgusudur.

Önerilen Yazı: Sigortanın Tanımı, Faydaları ve Türleri

İlgili Yazılar

30 Günlük Sigorta Primi Ne Kadar?

Sigorta Primi Ne Kadar? 2023 ve 2024 Yılı

En Dusuk Sigorta Primi