SEDAŞ, Kaçak ve Usulsüz Enerji Kullanımının Ciddiyetine Vurgu Yaptı

Bir Finansçı – Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce bölgelerindeki müşterilerine enerjinin usulsüz ve kaçak kullanımı hakkında önemli bilgiler sundu. Yeni konut veya işyeri alanların, yeni ev ya da işyeri kiralayanların, Görevli Tedarik Şirketi ile kendi adı veya tüzel kişilikleri adına perakende satış sözleşmesi (PSS) imzalamadan ve adlarına abone kaydı yaptırmadan elektrik kullanmamaları gerektiği konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti. 

SEDAŞ’ın açıklamasında; “Daha önce abonelik işlemleri yapılmamış olan bina veya işyerlerinde, şirketimiz ile dağıtım bağlantı anlaşmalarının gerçekleştirilmesi ve bu anlaşmalar olmaksızın elektrik bağlantısının yapılmaması gerektiği” vurgulandı.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI

Ayrıca, “Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde, perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma olmadan dağıtım sistemine müdahale ederek elektrik tüketiminin gerçekleşmesi, perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken ayrı hat çekilerek dağıtım sistemine müdahalede bulunulması, sayaçlara veya ölçüm sistemine müdahale edilerek, tüketimin doğru bir biçimde ölçülmesinin engellenmesi veya yasal olmayan bir şekilde tesis edilen sayaçlarla elektrik tüketilmesi, dağıtım şirketinin yaptığı kesintilere yönelik yasal durumlar dışında elektrik açılmaması kaçak elektrik kullanımı olarak nitelendirilmektedir” bilgilerine yer verilmiştir.

KAÇAK KULLANIMIN TESPİTİ HALİNDE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUYOR

Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili usulsüzlüklerin sonuçlarına dair detaylı açıklamalarda bulunan SEDAŞ yetkilileri; “Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca usulsüz elektrik kullanımları tespit edildiğinde, tüketicilere yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 15 gün süre veren kesme ihbarı bırakılmaktadır. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin ait olduğu tüketici grubuna yönelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kurul Kararına göre belirlenen kesme-bağlama bedelinin 5 katı kadar ceza uygulanmaktadır. Kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesi durumunda ise Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır. Kaçak elektrik tükettiği belirlenen kişilerin, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesi uyarınca hesaplanan tüketimleri, kaçak elektrik enerjisi tükettiği süre zarfında yürürlükte olan tarifeye göre 1,5 katı ile çarpılarak fatura edilmektedir. Aynı veya farklı bir kullanım yerinde mükerrer kaçak elektrik tüketimi tespit edilirse, bu tüketim için ilgili tarifenin 2 katı üzerinden hesaplama yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar

HES Kablo’nun Satış İhalesi 4 Şubat’ta Gerçekleşecek!

Yurt Dışında Enerji Üretim Maliyetlerindeki Artış, Kasım’da Yavaşladı

22 Aralık 2024 İçin Spot Elektrik Fiyatı: 2496,25 TL ile Yeni Bir Rekor!