Reel Kesim Güven Endeksi ve Ülke Gündemi

Ülke gündemi yerel seçim odaklı. Reel kesim güven endeksi Mart ayında 2,4 puan yükselerek 99,3’e ulaştı.

Geçtiğimiz hafta önemli dalgalanmalar yaşayan Dolar/TL kurundaki hareketliliğin yanı sıra Mart ayına dair reel kesim güven endeksi, kapasite kullanımı, ekonomik güven endeksi ile Şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve turizm verileri piyasaların radarında yer aldı. Ülkenin en sıcak gündemi ise 31 Mart 2019 Yerel Seçim.

Reel kesim güven endeksi Mart ayında yükseliş trendini güçlendirdi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre 2,4 puan artarak 99,3’e ulaştı. Gelecek 12 aylık dönem sonu için yıllık ÜFE, bir önceki aya kıyasla 0,6 puanlık azalışla beklentilerini 22,6 olarak güncelledi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde tüm alt kalemlerin yukarı yönlü desteğiyle 0,6 puan artarak %74,7 seviyesine çıktı.

Tüketici Güven Endeksi

Tüketici güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre %2,9 oranında artarak 59,4 oldu. Yaşanan bu artışta genel ekonomik durum ve hanenin maddi durumunda yükselen beklentiler etkili olurken bu artışı işsiz sayısı beklentileri ile tasarruf etme ihtimalleri sınırlı tuttu. Gelecek 12 ay içinde otomobil satın alma ihtimali ise önceki aya göre 1,4 puan azalarak 9,7 oldu. Ekonomik güven endeksi Şubat ayında 79,4 iken, Mart ayında %3,1 oranında artarak 81,9 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Endeks, Ekim ayındaki düşüşüyle Ocak 2009’dan bu yana en düşüğe geriledikten sonra yakaladığı yükseliş trendini sürdürüyor.

Yayınlanan turizm verilerine göre Türkiye, 2019’un ilk iki ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %7,4 artışla 3,2 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Sadece Şubat ayları değerlendirildiğinde ise bu yıl %9,38 artışla 1,67 milyon yabancı ziyaretçi ağırlandığını görüyoruz.

Ülke gündeminde 31 Mart Yerel Seçimleri yer alıyor.

Şubat ayında otel doluluk oranları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 oranında düşerek %61,9 olarak gerçekleşti (Şubat 2018: 62,5). Doluluk oranlarındaki düşüşe karşın fiyatlar Şubat ayında da yükseldi. Böylece aynı dönemde ortalama günlük satılan oda bedeli %6,6 artışla 67,7 Dolara yükselerek turizm gelirlerindeki toparlanma görünümünü sürdürdü.

Şubat ayına dair dış ticaret verilerinde dış ticaret açığının düşüş trendinde ısrarcı olduğu görülüyor. Dış ticaret açığı Şubat ayında yıllık bazda %63,1 oranında azalarak -2,13 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığındaki daralma hızı yavaşlasa da yüksek hızda 9. ayını çoktan geride bıraktı. İhracat artışı bu dönemde %3,4 oranında gerçekleşerek 13,59 milyar dolar olurken ithalat yine aynı dönemde %16,9 azalarak 15,73 milyar dolara geldi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı önceki Şubat’ta %69,4 iken bu oranın 2019 yılı Şubat ayında %86,4 seviyesine yükselmesi sevindirici bir gelişme oldu. Aynı dönemde 12 aylık çekirdek açık, tarihinde 2. defa aylık gerçekleşmelerde fazla verdi ve 114 milyar dolar oldu. 12 aylık dış ticaret açığı ise 44,8 milyar dolar ile Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa Bölgesi’ndeki iktisadi yavaşlama ile birlikte ticaret açığındaki daralmanın 2019’un ikinci yarısına da sarkabilir.

Yerel Seçim Sonuçları

Ülke gündeminde heyecanla beklenen ve ekonomimiz için kritik bir role sahip olan 31 Mart Yerel Seçimleri hafta sonu gerçekleştirildi. Resmi Sonuçlara göre Cumhur İttifakı oyların %51,64’ü olurken İstanbul ve Ankara el değiştirerek CHP belediyesine geçti.

Kuyumcu Sektörü

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, geçtiğimiz hafta kuyumcuları sevindiren cinsten bir haber verdi. Akben’in açıklamalarında kuyumculuk sektörünü canlandırmak amacıyla işçilik gerektiren ziynet, takı ve mücevherat ürünlerinde kredi kartına 4 taksit imkanı getirecek bir düzenleme yapılacağı ifadeleri yer aldı. Çeyrek altın, gram altın, külçe altın gibi ürünlerde ise taksit söz konusu değil.

Moody’s seçim ertesi sabahı yayınladığı Türkiye değerlendirmesinde döviz rezervlerindeki erozyonun kredi notu için negatif olduğunu belirtti. Raporda, rezervlerdeki düşüşün Merkez Bankası’nın seçim öncesinde lirayı desteklemek için döviz piyasasına müdahalede bulunduğuna işaret edildi.

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!