Gündemde tekrar petrol fiyatları ve yine ticaret savaşları var. Petrol kan kaybetmeye devam ediyor. Ticaret savaşlarında ise yeni hedef Meksika…
Küresel büyümenin yavaşladığını uzun zamandır yazıyorduk. Geçtiğimiz hafta ise bu yavaşlamanın en iyi performans gösteren ülke olan ABD’ye sıçradığının işaretlerini paylaştık. Küresel yavaşlama ve belirsizlik fiyatlanırken de genellikle iki temel emtianın zıt yönlü hareketini görüyoruz.
Büyüme rakamları düşecek, iktisadi faaliyetler durgunlaşacak ve dolayısıyla enerji ihtiyacı azalacak beklentisiyle petrol fiyatları düşer. Bununla birlikte kar marjları ve imkanları daralacağı için güvenli liman olan altına yönelik talepler ve dolayısıyla da altın fiyatları artar. Tabi bu analiz çok temelde kalabilir, teorik çerçevenin dışında fiyatlamaları etkileyen çok fazla dışsal değişkenle beraberiz. Hele ki gün aşırı ticaret savaşları haberlerine uyandığımız dönemlerde -birazdan oraya da geleceğiz-. Ancak petrol fiyatları geçtiğimiz hafta ciddi şekilde bu durgunluğu fiyatlamaya başlamış görünüyor. 12 Mayıs’ta gördüğü 72.2 zirve kapanışından bu yana petrol fiyatları önemli ölçüde kan kaybetti ve yıl başından bu yana en düşük seviye olan 61.2 seviyesini gördü. Altın fiyatlamalarında ise 1310 seviyesi uzun dönem sonra aşıldı. Tabi burada yine aslan payının Trump’ta olduğunu unutmuyoruz.
Trump’ın ticaret savaşlarında yeni kurbanı Meksika oldu. Yasadışı göçmenleri bahane ederek Meksika’ya %5 gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Tehditler bununla da sınırlı kalmadı ve eğer bu sorun çözülmezse Ekim ayına kadar artışın süreceğini ve vergi oranını %25’e çıkaracağını açıkladı. İşin özü Trump duvarı için para toplamaya devam ediyor. Ancak Meksika ile işlerin bozulması ticari açıdan ABD’nin işine hiç gelmez. Dolayısıyla bu cephedeki çatışmanın çözüme çabuk kavuşması görece yüksek ihtimal.
Küresel piyasalarda tatille girdik. Haftanın bizim için en önemli verisi 2019 ilk çeyreğe yönelik büyüme verisi. Bunun dışında dış ticaret ve turizm rakamlarını da takip edeceğiz. Küresel de ABD’nin büyüme verisine yönelik ilk tahminle birlikte Nisan ayı tüketim harcamaları verisi önemli olacak. Almanya’da ise Mayıs ayı TÜFE rakamları açıklanacak.
Petrol, petrol fiyatları, ticaret savaşları, Trump, ticaret, Meksika, gümrük.
6 Yorumlar