Önlisanslarda Yabancılara Yapılan Pay Satışında Sermaye Artışı %25’e Yükselecek

Bir Finansçı – EPDK, önlisans sahibi şirketlerin yabancı pay satışında yurt dışı kaynaklı sermaye artırımı için %25’lik bir oran belirledi. Yabancı kaynağın belgelendirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 07 Kasım 2024 tarihli 12993 sayılı kararıyla Enerji Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin “Pay devri” başlıklı 57’nci maddesinde yer alan önlisans sahiplerinin ortaklık yapısında değişiklik yapma yasağına yönelik yabancı sermaye istisnaları için bir sermaye artırımı oranı belirledi.

Bu düzenlemeye göre, EPDK’nın pay devrini onaylamasından sonraki 6 ay içinde, önlisans sahibinin ödenmiş sermayesine ilave olarak ve pay devri oranından bağımsız olarak, ana kaynak yatırımın %25’i kadar sermaye artırıldığının belgelenmesi ve bu belgenin EPDK’ya sunulması zorunlu kılınıyor.

EPDK YIN YATIRIM TUTARLARINI AÇIKLADI

EPDK, ödenmiş sermaye tutarının hesaplanmasında, ana kaynağa dair birim yatırım tutarlarını aşağıdaki gibi belirlemiştir.

  • Rüzgar: 35.000.000 TL/MWm
  • Güneş: 18.000.000 TL/MWm
  • Hidrolik: 35.000.000 TL/MWm
  • Jeotermal: 50.000.000 TL/MWm
  • Biyokütle: 50.000.000 TL/MWm
  • Doğalgaz/LPG: 18.000.000 TL/MWm
  • Fuel oil/Nafta: 18.000.000 TL/MWm
  • Kömür: 35.000.000 TL/MWm
  • Diğerleri: 50.000.000 TL/MWm.

Bu tür başvurularda, belirlenen sermaye artırımlarının yurt dışı kaynaklı olduğu belgelerle kanıtlanmalıdır.

TAAHHÜT YERİNE GETİRİLMEZSE ÖNLİSANS İPTAL EDİLECEK

Onaylanan pay devri işlemi yapılmasına rağmen, sermaye artırımı yükümlülüğü belirtilen zaman dilimi içinde yerine getirilmezse onay iptal edilecek ve önlisans ya da önlisanslar geçersiz sayılacaktır. Arttırılan ödenmiş sermaye tutarının üretim lisansı alınana kadar korunması şarttır. Eğer sermaye yeterli tutarın altına düşerse, lisans iptali söz konusu olacaktır.

Belirtilen karar, önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısında kontrol değişikliği oluşturmayacak şekilde yapılan doğrudan ya da dolaylı pay değişiklikleri için de geçerlidir.

YÖNETMELİKTEKİ İSTİSNALAR

Enerji Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin “Pay devri” başlıklı 57’nci maddesi, lisans alıncaya dek veraset ve iflas sebepleri dışında önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında doğrudan ya da dolaylı değişikliklerin, pay devrinin yapılamayacağını belirtmektedir. Ancak, yurt dışı kaynaklı pay alımları için getirilen istisnalar şunlardır:

Önlisans sahibi bir tüzel kişinin ortaklık yapısındaki yurt dışında faaliyet gösteren ortaklarının ortaklık yapılarındaki değişiklikler nedeniyle meydana gelen dolaylı pay sahipliği değişimleri. Yurt dışında kurulmuş tüzel kişiler veya bu tüzel kişiler tarafından kontrol edilen, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulan tüzel kişiler vasıtasıyla, yurt dışı kaynak kullanılarak önlisans sahibi tüzel kişilikte gerçekleştirilen doğrudan veya dolaylı pay edinimleri.

İlgili Yazılar

23 Aralık 2024 İçin Spot Elektrik Fiyatı: 2.512,94 TL!

HES Kablo’nun Satış İhalesi 4 Şubat’ta Gerçekleşecek!

Yurt Dışında Enerji Üretim Maliyetlerindeki Artış, Kasım’da Yavaşladı