Mobbing hakkında genel bilgi, Mobbing nedir, nasıl yapılır, etkileri ve sonuçları nelerdir? Tüm soruların cevapları yazımızda.
Tarihsel süreçte bakıldığı zaman mobbing kavramının temeli 1960 lı yıllara kadar dayanmaktadır. İlk çıktığı zamanlarda hayvan davranışlarını inceleme amacı ile kullanılmaktaydı. Konrad Lorenz, mobbingin tanımı olarak o zaman için, küçük hayvanların oluşturmuş olduğu topluluğun büyük hayvanlara karşı göstermiş olduğu tepki olarak söylemiş bulunmaktadır. Fakat bugüne gelindiğinde iş sektöründe ismi sıkça duyulan bir kavram olmaktadır.
Mobbing
Leymann isimli bir bilim adamı mobbing kavramını ilk kez iş yerleri için tanımlamış olmaktadır. Tek ya da birden çok kişinin diğerlerine karşı yapmış olduğu kötü ve ahlaka aykırı davranışlar bütünü olarak tanımlamaktadır. Psikolojik baskı, yıldırma olarak da söylenmektedir. İş yerinde çalışanların uğramış olduğu kötü hareketler bu kavramı oluşturmaktadır. Psikolojik bunalma, ortam dışında bırakılma, güven sorunu, rahatsız edilme ve mutsuzluk bu kötü hareketler olmaktadır.
Ortaya Çıkma Durumu
İktidarda bulunanların kendilerini üstün görüp çalışanları küçümsemesi neticesinde mobbing kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışanların mesleklerine ne derece vakıf oldukları sorgulanmaktadır. Çalışana karşı güvensizliğinin aktarılması, kişiye yetiştiremeyeceği işlerin yüklenmesi, her şeyin çalışanlara aktarılmayarak bilginin gizlenmesi, çalışan dışlanarak varlığı ile yokluğunun bir tutulması, sahip olduğu yetkilerin elinden alınması mobbingin ortaya çıkmasında faktörler olarak yer almaktadır.
Üstelik bu durumlar zamana yayılmadan çalışana anında yüklenmektedir. Ufacık bir şey sanki çok büyük bir olaymış gibi gösterilmektedir. Her zaman için patronlar haklı çalışan haksız konumda bulunmaktadır. Çalışanların bu olaylar karşısında itiraz etmesi durumlarında ise üst kesim o kişiye karşı cephe almaktadır. Hatta işten atılmaya kadar bile götürülmektedir. Ancak burada işten atılmadan ziyade kişi herhangi bir hak talep etmemesi için zor ile istifaya sürüklenmektedir.
Mobbingin uygulama safhaları yukarıda anlatıldığı üzere bir anda gerçekleşme durumu bulmaktadır. İstenmeyen konumunda olan her çalışan mobbing ile yüz yüze kalmaya aday olmaktadır. Yöneticilerin bu şekilde çalışana karşı ters davranması mobbingin de nasıl yapıldığı ortaya koymaktadır.
Mobbingin Etkileri
Yöneticiler disiplin sağlama açısında bu şekilde davranarak otorite kurduğunu sanmaktadır. Ancak çoğu işletme de bu yüzden çalışan motivasyonu düşük olmaktadır. Çalışanlar mesleklerine karşı nefret duymaya başlamaktadır. Haliyle mesleki bütünlük ortadan kalkmaktadır.
Kişi kendinin toplumdan soyutlandığını düşünerek öz güvenini yitirme noktasına gelmektedir. Psikolojik baskı neticesinde depresyon, baskı, utanma, çekinme, agresiflik gibi duygular çalışanlarda görülmeye başlamaktadır. Kişiye sağlık açısından da olumsuz etkileri olmaktadır. Ağlama, erken yaşta kalp krizi, uyku problemi, tansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olmaktadır.
Önerilen Yazı:
[minima-button button_text=”İyi Bir Yöneticide Olması Gereken Özellikler” button_color=”danger” button_size=”md” button_url=”https://birfinansci.com/iyi-bir-yoneticide-olmasi-gereken-ozellikleri” button_icon=””]