Küçük İstanbul Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler

Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler; Doğu Karadeniz’in adeta incisi olan Trabzon’da gezi olacak yerler aşağıda detaylarıyla sıralamıştır. Özellikle şehir hayatının keşmekeşliğinden kurtulup da buraya seyahate gelen bir kişi, zümrüt yeşili tabiatı ve ferahlatıcı havasıyla bir anda kendini dünya cennetlerinin birinde bulduğunu kolaylıkla söyleyebilir. Trabzon gerçekten de gerek doğası ve iklimi gerekse tarihi yapılarıyla insanı günümüz dünyasından alıp bambaşka dünyalara götüren tarih ve doğal güzelliklere köprü olan bir ilimizdir.

Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler

Trabzon hakkında genel bilgi.

Antik Yunanca Trapezus, Pontus Rum dilinde Trapezunda, Lazca, Tamtral veya Trapuzani diye bilinen Trabzon Karadeniz Bölgemizin Doğusunda yer alan ülkemizin en yoğun popülasyona sahip bir liman kentidir. 2017 yılı nüfus sayımına göre: nüfusu; 780.450’dir. Liman şehri olan Trabzon ilinin Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Zigana dağları ve Karadeniz arasında yer almaktadır.

Coğrafi Komşuları: Trabzon güneyde Torul, Bayburt, Doğusundadır. Rize iline bağlı İkizdere, Kalkandere, Batısında Giresun ile komşudur.

Şehzadeler Kenti Trabzon.

Trabzon, Evliya Çelebi tarafından yazılan meşhur seyahatnamede güzel sözlere mazhar olmuş, bir ‘’şehzadeler kentidir.’’ Evliya Çelebi  var. Ayrıca Trabzon için şu sözleri de eklemiştir seyahatnamesine: ‘’Bu kent adeta küçük İstanbul’dur.’’

Trabzon Coğrafyası ve İklimi

Trabzon dağlık araziye sahip olan Boztepe mevki üzerine kurulmuştur. Boztepe’nin antik adı Minthrion tepesi olarak anılmıştır. Trabzon’un doğal güzelliğinin %23’ü yaylalara, geriye kalanıysa tepelere yayılmıştır. Trabzon tipik Karadeniz iklimine sahiptir.

Doğu Karadeniz’in adeta incisi olan Trabzon’da gezi olacak yerler aşağıda detaylarıyla sıralamıştır. Özellikle şehir hayatının keşmekeşliğinden kurtulup da buraya seyahate gelen bir kişi, zümrüt yeşili tabiatı ve ferahlatıcı havasıyla bir anda kendini dünya cennetlerinin birinde bulduğunu kolaylıkla söyler. Trabzon gerçekten de gerek doğası ve iklimi gerekse tarihi yapılarıyla insanı günümüz dünyasından alıp bambaşka dünyalara götüren tarih ve doğal güzelliklere köprü olan bir ilimizdir.

Uzungöl Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler Arasında İlk Sıralardadır

Çaykara ilçesine bağlı turistik bir bölge olan Uzungöl adını duymayan yoktur. İsmini kıyısındaki gölden alan Uzungöl yerli veya yabancı turistlerin Trabzon seyahatlerinde en çok uğradığı gözde yerlerden biridir. Sık yağmur ormanları ve gölün iç içe yaşadığı bu mekân dünyaca popülerdir.

Boztepe

Trabzon kentinin antik zamanlarda ilk kurulduğu yer alır. Çünkü Boztepe sadece büyüleyici manzarasıyla değil tarihi olarak da çok değerlidir. Tepeden tüm Trabzon’a bakacağınız manzaraya semaverde çay içme zevki gelir. Buraya gelenler için artık bir gelenek halini alan manzara karşısında çay içme zevki paha biçilmezdir. Turistler için çevresinde apart otellerle beraber günlük yahut aylık kiralık evler de mevcuttur.

Trabzon Yaylaları

Doğanın bir armağanı olan Trabzon yaylalarına mutlaka gidin. Bir yayla zengini olan Trabzon’da gidilmesi gereken yaylalardan bazıları şunlardır: Maçka’da bulunan, Şolma, Mavura, Kiraz, Çakırgöl, Lapazan Hıdırnebi ve diğerleri.

Sümela Manastırı Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler Arasındadır

İşte nefeslerinizi kesecek ve Trabzon’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken bir yer. Trabzon’da görülmesi gereken yerler arasında en önemlisi Sümela Manastırı. Dağların içine adeta bir nakış gibi işlenen bu manastırı görmek için gerçekten de nefesiniz kesilecek zira bu sihirli yeri görmek için yukarıya doğru tırmanmanız gerekecek fakat buraya vardığınızda emin olun yorgunluğunuza değecek bir manzarayla karşılaşacaksınız.

Sarp kayalar arasında- Maçka’da bulunan bu manastır halk arasında Meryem Ana adıyla da geçer.

Ayasofya Müzesi

Trabzon İmparatoru I.Manuel himayesinde kilise olarak olan bu yerdir. (1250-1260) daha sonra cami ve hastane olarak da hizmet vermiştir. Restorasyon çalışmaları sonrasında günümüzde müze olarak geçer. Ayasofya müzesi dünyanın her yanından turist çeken bir noktadır.

Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler Arasında Bir de Atatürk Köşkü

Konstantin Kbayanidis adlı bir banker tarafından 1890 senesinde yazlık olarak kullanmak üzere olan bu köşkün mimarisi Barok dönemine aittir. Trabzon’a yaptığı bir seyahatte burayı çok beğenen Atatürk 1937 yılında bu köşkte iki gece konaklamıştır. Buraya ziyaret ettiğinizde Atatürk’ün Türkiye haritasında bazı bölgeleri kendi yazısıyla işaretlediğini ve notlar koyduğunu görebilirsiniz.

Trabzon’da olacak yerler başlıklı bu yazımızı bitirirken adeta bir Açıkhava doğa müzesi olan vardır. Trabzon kentinin görme şansınızın olduğu yerlerinin sadece en önemlilerini anlattığımızı sözlerimize ekleyelim. Zira Trabzon’da görülmesi gereken ve ilginizi çekebilecek daha birçok yer bulunmaktadır. Son sözlerimizi bu yerlerin adını da zikrederek bitirelim. Trabzon kalesi, Vazelon ve Peristera Manastırı, Çaldere mağarası, Altındere vadisi, Zağnos vadi parkı, Bedesten.

Tüm detayları ile tavsiye edilen “Trabzon’da gezilecek yerler” yazısını okuyun…

Yazar: Arzu Gökyolcu

İlgili Yazılar

Türkiye’nin En Yaşanabilir Şehirleri Forbes Tarafından Açıklandı

Türkiye’nin En İyi Su Sporları Merkezleri

Rotaların Keşfi: Türkiye’nin En Güzel Gezilecek Yerleri

6 Yorumlar

Ezgi̇ Ekim 5, 2023 - 12:30 pm
Yazınız çok bilgilendiriciydi, Trabzon'u ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum. Hangi mevsimde gitmek daha uygun olur? Teşekkürler!
Arif Ocak 22, 2019 - 9:34 pm
Trabzon artık Araplar şehri oldu. Yaylalar arap villası doldu. Emlak fiyatları uçtu. Turizm sadece araplara yönelik oldu. Trabzon'u mesken tuttular. E iklimi, doğası her geleni aşık ettiği gibi araplarında başını döndürdü. Bu güzel bir şey mi? Sadece ekonomik olarak ülkemize Trabzon ilimize iyi geldiğini düşünüyorum. Turizm için gelin de yatırımı siz yapmayın arap uşaklar.
alihandro Temmuz 4, 2018 - 8:23 pm
Bilgilerin tamamı gerçek dışı birincisi Trabzonun nufusu 700 bin küsür değil, 330 bindir. ikincisi boztepe görülecek bir yer olmaktan çıkmıştır, dar ve keşmekeş trafiği olan bir yolu var çıkmayı başarabilirseniz ve aracınızı koyacak yer bulabilirseniz ayrıca araplardan fırsat bulursanız haşlanmış semaver çayı içebilirsiniz, aynı şey ve daha fazlası uzun göl içinde denebilir, fahiş fiyatlar ve berbat hizmet yüzünden unutamayacağınız bir gezi olabilir, sümela manastırını ise hiç görüşemezsiniz çünkü tadilat nedeni ile 2 yıldır kapalı, ayasofya müzesinin bahçesinde kahavaltı yapabilirsiniz burası fena değil....
Zeynep Haziran 28, 2018 - 2:42 am
En önemlisi Çal Mağarası'dır. Şiddetle öneririm. Mağara dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul ediliyor. Gizemli bir yolculuk sevenler için şifa kaynağı olarak da adlandırılan Çal Mağarası'na uğrayın. Uzun olması nedeniyle mağann tamamını göremiyorsunuz. Astım ve sinüzit hastalarının da sık sık ziyaret edildiği söyleniyor.
Cemil Haziran 28, 2018 - 2:34 am
Trabzon seyahatinizie Hıdırnebi Yaylası'nı da eklemelisiniz. Akçaabat Düzköy yolundan ulaşılan, her sene çok eğlenceli şenlikleri olan bir yaylasıdır. Rakımı 1732 metre olan yayla Akçaabat'a 34 km uzaklıkta, Trabzon'a ise 44 km uzaklıkta. Oldukça yakın bir yayla yolda zorluk çekilmiyor. Bungalov evler ve kafeteryalar da mevcut. Tavsiye ederim.
Tuğba Haziran 20, 2018 - 3:03 am
Trabzon ve Akçaabat'ı tepeden yeşilin ve mavinin her tonuyla gören muhteşem doğa ve deniz manzaralı Akçatepe Dağ Evleri'ni görmenizi tavsiye ederim. Akçaabat Sivriburun-Sivritepe Akçaabat ilçe merkezine 7 km ve Trabzon şehir merkezine 20 km mesafededir.
Yorum yaz