KTO Başkanı Öztürk’ten Genç İşsizliği İçin Çarpıcı Bir Çözüm Önerisi

MUHAMMET YİĞİTOĞLU / KONYA

KOSAM, son yıllarda Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla gündeme gelen “ne eğitimde ne istihdamda bulunan gençler” konusunu ele alarak “Testi Kırılmadan NEET’lere Ne Yapılmalı? Saatlik Çalışma Çözüm Mü?” başlıklı raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Raporun ardından Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, NEET olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığındaki işsiz ve eğitimde aktif olmayan genç sayısının alarm verici seviyelere ulaştığını ifade ederek, KOSAM’ın hazırladığı raporun, yerel ve ulusal düzeyde önemli bir farkındalık yaratmayı hedeflediğini belirtti.

“İş dünyasına köklü bir dönüşüm getirecek”

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, KOSAM tarafından hazırlanan “Testi Kırılmadan NEET’lere Ne Yapılmalı? Saatlik Çalışma Çözüm Mü?” raporuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Gelişmekte olan ülkelerde NEET kategorisindeki genç sayısı hızla artmakta ve bu durum küresel ekonomik sorunlar arasında önemli bir yer edinmektedir. İlgili sorunlara çözüm bulunması, ülkelerin refahı açısından kritik bir önem taşımaktadır. KOSAM; eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerle ilgili yapılan uluslararası çalışmalar ve uygulamaları inceleyerek, küresel ve ulusal düzeyde değerlendirmelerle NEET sorununa dair çeşitli çözüm önerileri sunmuştur. Raporumuzda, Türkiye ve dünya genelindeki NEET kapsamına giren gençlere dair veriler ele alınmıştır. Ülkemizin, bu politikaları kendi koşullarına göre uyarlayarak daha fazla çaba göstermesi, düzenlemelerin NEET gençlerinin farklı ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanması ve veri odaklı desteklenmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır.”

“Gençlerin, iş gücüne dahil olma süreçlerini hızlandıracak”

Türkiye’de NEET gençlerinin artışıyla ilgili saatlik çalışma modeli önerisini gündeme getiren Başkan Öztürk, “Bu esnek çalışma biçimi, gençlerin iş gücüne entegrasyonunu hızlandırırken, işverenlere de esneklik sağlamaktadır. Ayrıca, NEET gençlerin sertifikalı mesleki eğitimlerle desteklenmesi gerekmektedir. Esnek çalışma modellerinin tercih edilmesi dikkate alındığında, akort veya parça başı ücret bazlı çalışma gibi alternatif çözümler de ciddi bir önem taşımaktadır. Gençler, her konuda kısa süreli odaklanma eğiliminde olduklarından uzun süreli işlerden ziyade saatlik veya parça başı işlere yönelmektedirler. Bu durum, NEET gençler için yeni fırsatlar sunmaktadır. Raporumuz, saatlik/parça bazlı çalışma modelini öne çıkarırken, gençlerin iş gücü dinamikleri ve yaşam tarzlarının değişimi ile birlikte esnek çalışma modellerine olan talebi de incelemektedir. Bu modelin etkinliği için, bağımsız çalışan haklarını düzenleyen bir yasal çerçeve, uygun sigorta sistemleri ve şeffaf vergilendirme gerekmektedir. Sonuç olarak, ne eğitimde ne de istihdamda olmayan gençler için, kapsamlı planlama ve yasal düzenlemeler içeren saatlik çalışma modeli, farklı ve yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar

İŞKAD Başkanı Gergin: “Kadınların İş Gücüne Katılımı Türkiye’yi Her Yönden İleri Taşır”

Teknoloji Zirvesi’nde İş Dünyasında Dönüşüm Fırsatları Masaya Yatırıldı

Kahramanmaraş Büyükşehir, ENDES ile Özel Gereksinimli Bireyler ve İşverenleri Bir Araya Getiriyor!