2008’deki finansal krizi doğru tahmin eden New York Üniversitesi ekonomi profesörü Nouriel Roubini’ye göre Bitcoin, tüm finansal balonların anası niteliğindedir. Roubini, Bitcoin hakkında tahmin yapan en önemli ekonomi uzmanlarından biri olarak dikkat çekiyor.
Bitcoin’in bir balon olmadığını savunan kişileri bulmak gerçekten çok güçtür. Ekonomik anlamda balon, gerçek değerinin çok üstüne çıkan finansal varlıkları tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Örneğin 2000’li yılların başında ortaya çıkan Dot Com balonu bu duruma en iyi örnektir.
Balonları Önceden Tespit Etmek Çok Güçtür
Genel olarak bir balon, kişilerin belli bir finansal varlık hakkında gereğinden fazla iyimser olmasından dolayı ortaya çıkar. Zaman içerisinde bu balon söner ve parasını kurtaramayan insanlar da önemli kayıplar verir. Kripto paralar da Roubini’ye göre bu tanıma uymaktadır. Bitcoin’in değeri geçtiğimiz yıl 9 kat arttı. Bu fiyat artışının beklentilerden başka bir sebebi yok. Balonlarla ilgili tahmin edilmesi en güç şey ise ne zaman patlayacaklarıdır. Hatta belli bir noktaya kadar balonların balon olduğunun anlaşılması bile güçtür. Örneğin 2012 yılında Apple hisselerinin bedeli yaklaşık 122 dolardı ve günümüzde 184 dolar. Bu hisselerin bir balon olduğu açık fakat ne zaman patlayacağını kimse bilmiyor.
Kripto Paraların Değerini Belirlemek Zordur
Birçok kişi kripto paraları, bir hisse senediymişçesine elinde tutuyor fakat kripto paralar birer hisse senedi değildir. Bu durum kripto paraların değerinin belirlenmesini de daha zorlaştırıyor. Ayrıca, kripto para birimleri tipik bir para birimi gibi hareket etmiyor. Bu durum da kripto paraların diğer paralarla karşılaştırılmasını engelliyor.
Kripto paralar konusunda uzman kişiler, bu tarz durumların ve şüpheciliğin normal olduğunu söylüyor. Çünkü kripto paralar gerçekten de çok yeni bir kavram. Birçok kişi Ethereum ve Bitcoin gibi paraların aslında balon olmadığını söylüyor fakat her yeni dalgada daha çok yatırımcı bu para birimlerine yatırım yapmak istiyor. İşte bu noktada kripto para birimleri Dot Com balonuna benziyor.
Kripto Paralar Gerçekten Bir Balon Mu?
Finans alanında uzman birçok kişi, Bitcoin’i büyük bir finansal balon olmakla suçladı. Wall Street Journay dergisinin yaptığı araştırmaya göre 53 kişiden 51’i Bitcoin’in bir balondan ibaret olduğunu düşünüyor. Bir finansal varlığın balon olabilmesi için yatırımcıların gözünde çok hızlı bir şekilde popüler olmaya başlaması gerekiyor. Balon diye adlandırılan bir finansal varlığın fiyatlarının oldukça değişken olması ve inanılmaz bir hızda artması gerekir. Söz konusu finansal varlığın arkasında herhangi bir desteğin bulunmaması şartı da vardır. Balonlarda bulunması gereken özelliklerin hepsi bunlar değildir fakat balonların birçoğu bu özelliklere sahiptir.
Kripto Paralar Ne Zaman Yaygınlık Kazanır?
Bitcoin ve kripto paralar ile ilgili şüpheler kafaları karıştırmaya devam ederken Bitcoin de yavaş yavaş da popüler oluyor. Birçok ülkede hükümetler, kripto paraları araştırıyor ve bu para birimleri ile ilgili düzenlemeler yapmak için kolları sıvıyor. Hindistan gibi muhafazakar olarak bilinen ülkeler bile bu konuda çalışmalar yapıyor. Hindistan hükümetinin kurduğu Zebpay ve UnoCoin gibi platformlarla ufak tefek alışverişler yapılabiliyor. Her geçen gün Bitcoin yaygınlaşmaya devam ediyor ve insanların seçimleri arasına giriyor.
Kripto paraların değerini bir yana bırakırsak blok zincircilerinin de önemli bir potansiyeli bulunuyor. Günümüzde birçok firma ve kişi, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinden önemli karlar elde etmeye çalışıyor. Bu çabalar başarılı olduğu taktirde Bitcoin ve diğer kripto para birimleri asıl değerine kavuşacaktır. Tüm bunlara rağmen kripto para borsaları, spekülatörler için eşsiz bir fırsat olmaya devam ediyor.
Kripto Para Birimleri Bir Balon Mu?
1 Yorum