Bankalar tarafından peşpeşe gelen faiz indirimleri sonrasında ev almayı düşünen herkesi konut kredisi oranları araştırılması gerektiğini düşündürdü.
Konut Kredisi Oranları
Uzunca bir süredir son yılların en düşük seviyesinde seyreden konut satışları borçlanma maliyetlerinin hızlı düşmesiyle toparlanmaya başladı. Ağustos ayında Türkiye geneli toplamda 110 538 konut satıldı. Konut satışlarının borçlanma maliyetleri ile esas bağlantılı olduğu ipotekli satışlar ise bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34 148 seviyesine yükseldi.
Toplam konut satışları içerisinde ipotekli konut satışlarının payı da uzun bir aradan sonra %30’un üzerine çıktı. Eylül ayında konut kredi rakamlarından gelen ilk göstergeler de toparlanmanın daha yüksek bir ivmeyle Eylül ayına taşınacağı yönünde. Bu durum konut fiyatları üzerinde de baskı yaratmaya başladı. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarını enflasyonu yukarı çeken faktör olarak gözlemleyebiliriz. Yabancılara yapılan konut satışları ise baz etkisinin devreye girmesiyle yıllık %6,8 oranında azaldı. Ancak halen son 1 yıldır süregelen güçlü seviyesini koruyor.
Kredi maliyetlerinin aşağı gelmesi konut piyasasının uzun zamandır beklediği hareketi de beraberinde getirdi. Benzer hareketliliğin dayanıklı tüketim mallarına da yansıması bütçenin ihtiyaç duyduğu desteği verecektir. İşsizlik verilerinde ise yavaş sürmesini beklediğimiz toparlanma başladı…
İhtiyat Akçesi
Hafta içerisinde açıklanan bir diğer veri olarak bütçe tarafında ise TCMB’den alınan ihtiyat akçesi destekleyici olmaya devam ediyor. İhtiyat akçesinden bütçeye Temmuz ayında 22 Milyar TL; Ağustos ayında ise 19 Milyar TL aktarım gerçekleşti. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın genel yansıması olarak bu sene bütçe gelirlerini destekleyen unsur vergi dışı gelirlerdeki artış oldu.
Yıllıklandırılmış rakamlara göre Ağustos ayında vergi dışı gelirlerdeki artış %140 seviyesine ulaştı. Diğer taraftan yıllıklandırılmış vergi gelirleri %6,84 artış oranı ile reelde kayıp yazmaya devam ediyor. Kredi maliyetlerinin düşmesi ve dayanıklı tüketimin artmasıyla yılın son çeyreğinde vergi gelirlerindeki artış baz etkisinden de aldığı destekle hızlı yükselebilir. Ağustos ayında yıllıklandırılmış bütçe açığı 96 Milyar TL olarak gerçekleşirken; bu rakamın GSYH’ye oranı %2,5 seviyesinde. 2019 yılının tamamını Maastricht kriterlerinde de eşik seviye olarak belirtilen %3 seviyesinin altında bir açık oranıyla kapatmayı bekliyoruz.
1 Yorum