Kambiyo Nedir? İşlemleri, Tanımlar: Kambiyo dış ticaret işlemlerinde kullanılan ve ticaret işlemlerindeki döviz havale ve transferi şeklinde tanımlanır. Buna örnek olarak TL para cinsinde gönderdiğimiz elektronik fon transferi (EFT) verilebilir.
Kambiyo İşlemleri
Tanımlar
Kambiyo: Değiştirme, bozdurma anlamına gelen Kambiyo “dış ticaret” işlemleri açısından; yabancı paraların ve bu paraların temsil ettiği kıymetlerin alımı, satımı, bir yerden başka bir yere transferi (bankaların dövizle ilgilenen birimleri) şeklinde ifade edilmektedir.
Efektif: Banknot şeklindeki bütün yabancı ülkeler paraları. Döviz (Kambiyo) Efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev’i hesap, belge ve vasıtaları ifade eder.
Konvertibilite: Bir ülke parasının cari kambiyo kurları üzerinden başka bir ülke parasına çevrilme serbestliğine “konvertibilite” denir.
Kur: Milli paranın yabancı ülke parasına göre veya yabancı ülke parasının milli paraya göre fiyatıdır.
Çapraz Kur: İki ülkenin para birimleri arasındaki değişim oranı.
Transfer: Sözcüğün kökü, öteye intikal ettirme anlamındadır. Kambiyoda; yabancı bir ülkedeki alacaklıya ödemede bulunmak için, göndericinin para hareketleri yapmaya yetkili bir bankaya veya kuruma müracaat etmesi ve banka veya kurumun da yabancı ülkedeki muhabirine döviz hesabından bu tutarın alacaklıya ödenmesi yolunda talimat vermesi “transfer” olarak ifade edilir.
Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı (T.P.K.K.): Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı, kambiyo ve dövizle ilgili konuları hükme bağlayan, mevzuattır. Bir ithalat ya da ihracat işleminde dövizin tahsili veya ödenmesi konusundaki kurallar bu mevzuatta yer alır. Döviz kaybına sebebiyet vermemek için alınacak önlemler, sebebiyet verilmesi halinde uygulanacak müeyyideler bu mevzuatta belirtilmiştir.
T.P.K.K. Hakkında 1567 Sayılı Kanun: 25/02/1930 yılında yayımlanan 1567 sayılı kanun T.P.K.K. hakkında esasa taalluk eden hususları kapsar.
- Yurt Dışına Gönderilecek (Mesnetsiz) Döviz Havaleleri
- Yurt Dışından Gelen Dövizli Havaleler
KAMBİYO MEVZUATI
Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı
- 25.02.1930 Tarih 1433 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 1567 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu.
- 11.08.1989 Tarih 20249 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 32 Sayılı Karar.
- Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığının 2008- 32/34 Sayılı Tebliği
- T.C. Merkez Bankasının 1-M Sayılı Genelgesi
Dış Ticaret Mevzuatı
- İthalat ve İhracat Rejimi Kararları
- İthalat ve İhracat Yönetmelikleri
Gümrük Kanunu
- (Kanun No: 4458 Kabul Tarihi:27.10.1999)
Kambiyo senedi için; Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?
3 Yorumlar