Kripto para birimlerinden birisi olan IOTA, sahip olduğu teknolojiyle diğer para birimlerinden ayrılmaktadır. Internet of Things yani Nesnelerin İnternetini kullanan dağıtık defter teknolojisi ifadesi, IOTA için yapılacak olan en kısa tanımlardan bir tanesidir.
2014 yılında geliştirilen IOTA, dağıtık defter teknolojisi olup farklı alanlarda kullanılabilir. İnsan uygulamaları ya da makine ekonomisi başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılabilen, kuantum direnci, ölçeklenebilir olması ve ademi merkeziyet gibi önemli özelliklere sahiptir. Farklı özellikleriyle diğer kripto paralardan ayrılan IOTA, farklı üniversitelerde kullanılmaktadır.
IOTA Nedir?
Yukarıda IOTA ile ilgili bir takım bilgiler paylaşılmış olmasına karşın daha anlaşabilir tanımlamalar da yapılması gerekebiliyor. Öncelikle bir teknoloji ve bu teknolojinin etkin şekilde kullanılabilmesi için de kullanılan kripto paradır. İnternet üzerinde yer alan cihazlar arasında güvenli ödemelerin yapılması ve iletişim kurulması amacıyla oluşturulan açık kaynağa sahip dağıtık bir defterdir.
Diğer kripto paralardan farklı bir sistem kullanılan IOTA’nın en önemli özelliklerinden birisi işlem ücretiyle ilgilidir. Sınırsız ve kolay ölçeklenebilir bir yapıya sahip ve yapılan işlemin boyutu ne olursa olsun herhangi bir işlem ücreti talep etmemektedir. Gerçek zamanlı olarak çalışan ve hızlı onay sürelerine sahiptir ve 2015 yılında kurulmuş olmasına karşın halen geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
Kripto para piyasasının önemli aktörlerinden birisi olan IOTA, günlük 1,6 milyar dolarlık işlem hacmine sahiptir. Bu işlem hacmiyle de en fazla tercih edilen 11. kripto paradır.
IOTA’nın İşlevselliği
Kripto paraların işleyişleri incelendiğinde önemli bir kısmının madenciliğe dayandığı görülecektir. Yani madenciler tarafından üretilen işlem gücü, kripto paraların işlevlerini yerine getirmesinde etkili olur. Madencilik konusundaki sıkıntılar ise direkt olarak yine buraya yansır.
Madenciler, işlem gücü ürettiklerinde kripto para dolayısıyla da kazanç elde etmiş olurlar. Dolayısıyla da çift taraflı bir kazanım durumu söz konusudur. Bazı uzmanlara göre bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu durum, kripto para piyasasında felakete neden olabilecek fitilin ateşlenmesine dahi neden olabilir.
Madencilik sistemine dayanmaz ve buna bağlı olarak bloklar ve işlem ücreti bu sistemde yer almaz. Buradaki sistem ise son derece basittir ve tamamen kullanıcılar tarafından sağlanır. Şöyle ki, burada işlem yapmak isteyen kişiler, daha önce yapılmış olan bir işlemi doğrulamak zorundadır. Proof of Work (PoW) adı verilen bu sistem, işlem ücretini de sıfırlamaktadır. Tüm bunlar ise IOTA’nın madenci merkezli olmasını engeller.
IOTA sisteminin işlevselliği, farklı alanlarda da kullanılmasının önünü açmaktadır. Makine-makine etkileşimi noktasında da çok iyi sonuçlar vermesi, otonom araçlarda bu teknolojinin çok iyi sonuçlar vermesine neden olmuştur. Bunun haricinde de farklı alanlarda kullanılmaktadır.
IOTA Teknolojisi Hakkında Genel Değerlendirme
IOTA teknolojisi hakkında yukarıda detaylı bilgiler verilmiş ve sistemin temel olarak nasıl işlediği anlatılmıştır. Fakat buna karşın söz konusu teknolojinin oldukça karmaşık bir yapıda olduğu ve buna bağlı olarak da anlaşılmasının zor olduğu söylenebilir. Dolayısıyla da bazı uzmanlar dahi söz konusu teknolojinin bazı noktalarını tam olarak anlamadıklarını ifade ederler. Blockchain teknolojisi dışında kripto paralarda kullanılan bir teknolojidir. Farklı yapısından dolayı insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır.
IOTA Fiyatları
Kripto para piyasasındaki teknolojiler farklı alanda kullanılmasına karşın bu paraların yatırım amaçlı olarak da kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Söz konusu kripto para da çok fazla tercih edilmekte ve insanlar buna yatırım yapmaktadır. IOTA fiyatları ise piyasaya bağlı olarak farklılık göstermektedir.