IoT Teknolojileri: Nesnelerin İnterneti

Son dönemlerde kullanımı oldukça popüler hale gelen ve yaşantımız içerisinde aklınıza gelebilecek her alanda kullanılan IoT teknolojileri şimdiye şekil verdiği gibi geleceği de yönlendiriyor.

Herkesin sıkça duyduğu fakat ne olduğunu bilmediği iot açılımı İnternet of Things, yani nesnelerin interneti anlamına geliyor. Kabaca ve basitçe tanımlayacak olursak nedir bu nesnelerin interneti? Herhangi bir nesnenin internet ortamına bağlanması ve diğer nesneler ile iletişim haline geçebilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Daha iyi kavramanız açısından basit bir örneklendirme yapacak olursak evinizde ki ocağı düşünün. Henüz evinize gelmeden uzaktan komut vererek ocağınızın altını yakabilir ve yemek yapma sürenizi azaltarak vakitten tasarruf sağlayabilirsiniz. Ya da soğuk kış aylarında işten evinize dönerken yine uzaktan komutla evinizin siz daha gelmeden ısınmasını sağlayabilirsiniz. Örnekleri sınırsız şekilde arttırılabilen IoT teknolojileri şu an hayatımızın büyük çoğunluğunu kapladığı gibi gelecekte de kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor.

IoT Teknolojisinin Ortaya Çıkış Hikayesi

IoT teknolojisinin ortaya çıkış hikayesiyse 1999 yılında Kevin Asthon’un bir şirket projesinde ki sunumuyla başlıyor. Basitçe ortaya çıkan nesnelerin interneti kavramı gelişen teknolojiyle beraber hızla ilerleyerek hayatımızın her alanına yayılıyor.

Tanımlaması 1999 yılında yapılmış olsa da ilk kullanımı 1991 yılında bir kahvesiyle oluyor. 1991 yılında Cambridge Üniversitesinde bulunan 15 tane akademisyenin fikriyle kahve makinasını izlemek için kameralı bir sistem oluşturuluyor. Yaklaşık 10 yıl boyunca kullanılan bu sistemde kameralar kahve makinasının görüntüsünü dakikada 3 sefer bilgisayara gönderiyordu.

Herhangi bir nesneyle internetin bağlantılı olmasından dolayı ilk IoT uygulaması olarak kabul edilen bu yöntem şu an için fazla basit görünse de o zamanın teknolojisi ve gelişimi düşünüldüğünde geleceğe yön veren bir projeydi. Bir kahve makinasıyla ortaya çıkan ve bir şirket sunumunda adı geçmesiyle gelişimi başlayan IoT Teknolojileri şu an için bile hayatımızın her yanını sarmış durumda.

Kullanım Alanları

Günlük hayatta aklınıza gelebilecek neredeyse her kategoriden ürünün IoT teknolojisi vasıtasıyla kullanılabilmesi mümkün. Bildiğiniz örnekleri gösterecek olursak akıllı saatler, akıllı t-shirtler, akıllı gözlükler, akıllı ev sistemleri ve daha niceleri bunların arasında.

Dropcam: Evinize kurulacak kameralar sayesinde telefon veya bilgisayar yardımıyla evinizi istediğiniz her an izlemenizi sağlar.

Edyn: Ekin üretiminde kullanılan bu cihazla toprağa neyin ekilmesi, ne şekilde ekilmesi ve hangi periyotlarla sulanması gibi bilgiler internet üzerinden kişilere aktarılır.

Nest: Google’ın geliştirmiş olduğu bu teknolojiyse iş yerinizin veya evinizi sıcaklık ayarınız uzaktan yapabilmenize olanak sağlar.

Hapifork: Basit bir çatal gibi görünen bu cihaz yemek esnasında hızlı yiyorsanız veya gereğinden fazla yemek yiyorsanız uyarıda bulunur.

Micoach Top: Profesyonel futbol oynayanlar için geliştirilmiş olan bu top atılan penaltının kaç km hızla atıldığı, kaç tanesinin gol olduğu gibi bilgileri kişilere aktarır.

Smart Home: Şu anda kullanılan ve gelişmesi devam eden bu teknoloji evinizin uzaktan kontrol edilmesine yardımcı olur. Ocağın yakılmasından, klimanın çalışmasına kadar pek çok şeyi içinde barındırır. Geliştirilmesi ise hala devam etmektedir.

Gelecekte ki Durumu

Evinizden yaşadığınız şehre, küçük ev aletlerinden endüstriyel makinalara kadar pek çok alanda IoT teknolojileri aktif olarak kullanılabilir ve geliştirilebilir durumda. Son yapılan araştırmalar gösteriliyor ki şu an için internetle bağlantılı olan nesnelerin sayısı yaklaşık 10-11 milyar civarında. 2020 ve sonrası yıllarda bu sayının neredeyse iki ya da üç katına çıkması planlanıyor.

Neredeyse her sektörde kullanılabilecek olan pazar ağının hızla gelişeceği düşünülen bu sektör insan hayatına faydalı pek çok projeyi içinde barındırıyor. Peki nesnelerin interneti proje örnekleri nelerdir? Gelecekte var olması planlanan projeler şu şekilde:

  • Örneğin gece uyuyorsunuz ve bir yangın çıktı. Fark etmediğiniz takdirde IoT teknolojisi yardımıyla itfaiye ve ambulansa haber gidebilecek. İtfaiye ve ambulansa giden bilgiden sonra konumunuza ulaşmak için en uygun yolların koordinatlarının yetkililere bildirilmesi, sağlık personeline durumunuz hakkında anlık bilgi akışı sağlanması, evinizde ki alarm sisteminin otomatik olarak çalışarak sizi uyarması, mümkün olan kaçış yolları veya evinizin havalandırılması gibi işlemler IoT teknolojileri sayesinde mümkün olabilecek.
  • Bunun yanı sıra endüstriyel aletlerde bu teknoloji kullanılarak devamlı alet hakkında veri akışı sağlanarak alette gerçekleşebilecek bir arızanın önceden tespit edilmesi,
  • Bir mağazada gelen müşteriye özel indirimlerin anında müşteriye veri olarak aktarılması,
  • Aracınızın verilerini takip altına alarak herhangi bir kaza anında ilgili birimlere aktarılması,
  • Buzdolabınızda biten ya da bozulan yiyeceklerin bilgilerinin size aktarılması,

gibi küçük büyük pek çok alanda kullanımı mümkün olabilecek.

IoT Teknolojisinin Beraberinde Getireceği Sorunlar

IoT teknolojileri her ne kadar fayda getirse de her yenilik gibi bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Başlıca iki sorun ise şu şekilde:

  1. Verilerin depolanma sorunu
  2. Verilerin güvenliği sorunu
  1. Verilerin Depolanma Sorunu

Öncelikle şu an için yapılan araştırmalar yaklaşık 26 milyar cihazın gelecekte Bluetooth veya internete bağlanacak cihazlardan muazzam derece fazla veri akışı olacak. Bu verilerin saklanması veya ayrıştırılması esnasında yaşanacak tek bir sorun bile büyük bir problem yaratacaktır.

2. Verilerin Güvenliği Sorunu

Diğer bir önemli problem ise elde edilen verilerin güvenliğinin sağlanması. Nesneleri internete bağlarken kullanıcılar kişisel bilgilerini de internet ortamına yüklemiş oluyor. Ev adresi, sağlık problemleri ve daha pek çok veri internet üzerinde depo ediliyor. Bu verilerin herhangi bir şekilde sızması ise kullanıcıların güvenliğini ve kişisel bilgilerini tehlikeye atılıyor. IoT teknolojilerinin bu denli hayatımıza yerleşmeden evvel bu iki soruna ve benzerlerine çözümler bulunması gerekiyor.

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

Adalet Bakanlığı, 20 Yeni Stajyer Kontrolör Alımı Gerçekleştiriyor!

Datça Açıklarında 4.7 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem Meydana Geldi!