İMEAK DTO Başkanı Öztürk: MSC, İzmir’in Kruvaziyer Rotasını Değiştiriyor!

İREM CEYLİN DEMİRCAN / İZMİR

Odanın Ekim ayı olağan meclis toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada İzmir’in kruvaziyer turizminde her geçen gün kaybettiği ivmeyi vurgulayan Öztürk, firmaların İzmir Limanı’nı destinasyon merkezi olmaktan uzaklaştırdığını ifade etti. Bu yıl İzmir’e 57 kruvaziyer gemisi ile 150 bine yakın yolcunun geldiğini belirten Öztürk, “Bu rakamlar bazılarına göre yüksek olabilir, ancak bence oldukça düşük. Sıfırdan bu noktaya geldiğimizi göz önünde bulundurmak gerek. İzmir, geçmişte 506 bin yolcu sayısına ulaşarak üst üste 3 kez Avrupa’nın en iyi destinasyonu seçilmişti” dedi.

Gelecek yıllarda kruvaziyer turizmi istatistiklerinde bir artış yaşanması beklenirken, dünyanın önde gelen kruvaziyer firmalarından MSC’nin İzmir’i duraklar listesinde çıkardığı bilgisini paylaşan Yusuf Öztürk, “MSC, önümüzdeki yıl Nisan ayına kadar seferlerine devam edecek fakat ardından İzmir duraklarını kapatacak. Bunun sebeplerinden biri bence, İzmir’e gelen turistlerin gezilecek yer bulamaması. Öncelikle kruvaziyer gemilerini istiyor muyuz buna karar vermemiz gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları, odamız, esnafımız kruvaziyer turizminin gelişmesi için çaba harcıyor ama yine de istenen sonuç alınamıyor. Bu sektör için herkesin katkıda bulunması elzem. Bir fırsatı kaçırıyor gibiyiz ama mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Limanda elleçleme miktarı geri gidiyor

İzmir Limanı’nda elleçleme miktarındaki düşüşe dikkat çeken Öztürk, “Bu yılın Eylül ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artış gösterdi. Ocak-Eylül 2024 tarihleri arasındaki artışın yüzde 8,2 olduğu göz önüne alındığında, konteyner elleçleme rakamlarında bir yavaşlama gözlemleniyor. Yılın ilk dokuz ayında Aliağa Liman’larında 1 milyon 600 bin TEU, İzmir Limanı’nda ise 200 bin TEU konteyner elleçlendi. İzmir limanlarının bu yılı 2 milyon TEU’nun üzerinde bir elleçleme rakamıyla kapatacağını tahmin edebiliriz. İzmir Limanı, geçmişte 900 bin TEU elleçleyebilen ve her türlü yükü ve yolcuyu elleçleme yetkisine sahip bir liman olmasına rağmen, bu rakamlara düşmüştür. Bu verileri yeniden yakalayabilmemiz için, navigasyon kanalının derinleştirilmesi ve yeni nesil gemilere hizmet edebilecek marinalar ve operasyona uygun personel yetiştirilmesi gerekiyor. İzmir Alsancak Limanı üzerindeki belirsizliğin ortadan kalkması ve verimli bir işletme modeli ile limanın performansının artırılması en büyük dileğimiz” dedi.

İlgili Yazılar

SUNUM’un Yeni CEO’su: Prof. Dr. Alpagut Kara Dönemi Başlıyor

İŞKAD Başkanı Gergin: “Kadınların İş Gücüne Katılımı Türkiye’yi Her Yönden İleri Taşır”

Teknoloji Zirvesi’nde İş Dünyasında Dönüşüm Fırsatları Masaya Yatırıldı