İhracatta Durgunluk-İhracat Desteğimiz Azalıyor

ihracatta Durgunluk… İhracattan aldığımız destek son dönemde yerini durgunluğa bıraktı. Temelde kurun rekabetçilik etkisinin kaybolması ve yavaşlayan Avrupa yer alıyor. İthalat ise iktisadi aktivitedeki toparlanma ve tüketim büyümesiyle dış ticaret açığını genişletiyor.

İhracat Desteğimiz Azalıyor

Dış ticaret ve cari açıktaki trend değişimini uzun zamandır dile getiriyoruz. Bu durumun kılcallarına indiğimizde ithalattaki hareketlilikle birlikte ihracattaki durgunluk da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl kurda yaşanan hızlı değer kaybı bir anda ihracatçımızı fiyat açısından oldukça çok rekabetçi bir konuma getirdi. Oradan yakalanan ivme ile hızlı bir büyüme sürecine giren ihracatımız bir yıldan bu yana kurun görece dar bir bantta seyretmesi ve değer kazanması nedeniyle hızını düşürdü. İhracatımızı negatif etkileyen bir diğer önemli gelişme de Avrupa’nın içinde bulunduğu durum ile ortaya çıktı.

İhracat Partnerimizde Durgunluk

Başta Almanya olmak üzere en büyük ihracat partnerlerimizin Avrupa’da olması ve Avrupa sanayisinin içinde bulunduğu durgunluk dönemi ihracat büyümemizi sekteye uğratıyor. En büyük ihracat partnerlerimizden olan üç büyük Avrupa ekonomisine yapmış olduğumuz ihracat 2019 yılında ciddi darbe aldı. Hollanda ile olan ticaretimizde ürün bazlı özel durumu bir kenara bıraktığımızda listedeki Avrupa ülkelerin hemen hepsinde ya daralma oldu ya da çok sınırlı büyümeler gerçekleşti. Avrupa dışı ülkelerde yükselişini sürdüren ihracat payımız ihracattaki durumu dengelemeye çalışsa da 2020 yılında Avrupa’nın böyle devam edeceği öngörüsüyle ihracattan büyük destekler beklememek gerekiyor.

İhracatta Durgunluk

Madalyonun diğer yüzünde de ithal ara madde bağımlılık oranı yüksek olan sanayimizde üretimin hareketlenmesi ve hane halkının tüketimindeki artış trendi ithalatı da hareketlendiriyor. 2015’te petrol fiyatlarının çok ciddi düştüğü dönemi saymazsak – ki 30 dolar seviyelerine kadar gelmişti- ara malı ithalatımız ile sanayi üretimimiz arasında çok ciddi bir korelasyon bulunuyor. Yeni görünüm 2020 yılının ikinci yarısı için yeniden cari açık sinyali veriyor. Sürdürülebilir büyüme için cari dengeyi bu sefer kontrol altında tutmamız gerekiyor.

Sakin Seyir Devam Ediyor

Geçtiğimiz hafta beklentiden iyi gelen ABD PMI verisi son 7 ayın zirvesine tırmandı ve ABD ekonomisinin son çeyrekte beklenenden daha iyi büyüme performansı sergileyeceğine işaret etti. Ayrıca hem ABD hem de Çin tarafından ticaret savaşları konusunda anlaşmaya yakın olunduğu açıklaması FED’in gevşek para politikaları hususunda ısrarcı olmayacağı beklentilerine neden oldu ve doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oldu.

Yurt içinde ise geçtiğimiz hafta başında Ankara’da S-400 testine başlanması kurun yukarı gitmesine neden olurken haftanın devamında ABD tarafından konuya ilişkin gerginliği artırıcı bir açıklama gelmemesi kurun tekrar aşağı yönelmesine neden oldu.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon verisi merkez bankasının faiz kararını etkili olabilir. Teknik anlamda turuncu üçgen içinde sıkışmanın devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Volatilitenin düşük olduğu bu dönemde kurun 50 günlük hareketli ortalama civarında seyrettiğini gözlemliyoruz. Olumlu haber akışlarının gelmesi durumunda fibonacci 0,5 seviyesi ve sonrasında 200 günlük üssel hareketli ortalama destek noktaları olarak izlenebilir. Olumsuz haber akışlarının gelmesi durumunda ise 5,83 yatay direnci ve üçgenin üst bandı olan 5,86 direnci izlenebilir. Destek: 5,70/ 5,66 Direnç: 5,83 / 5,86

İhracatta Durgunluk

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

Adalet Bakanlığı, 20 Yeni Stajyer Kontrolör Alımı Gerçekleştiriyor!