Hazır Giyim Pazarında Sarsıntı! Siparişlerdeki Düşüşün Nedenleri Neler?

Dünya genelindeki savaş ortamı ve Avrupa ile ABD pazarlarındaki resesyon, global hazır giyim pazarında %15-20 oranında bir daralma yaratmaktadır. Özellikle savaş ve siyasi gerginliklerden kaçmak için Türkiye’ye yönelen siparişler, maliyet ve fiyat engelleri sebebiyle zorluk yaşamaktadır. 1.79 trilyon dolarlık hacme sahip global hazır giyim pazarının çatısını oluşturan Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, bu savaş koşulları nedeniyle global pazarda daralmanın süreceğine dikkat çekmektedir. Cem Altan, “Önemli olan hangi ülkenin daha önce daralmadan çıkacağı. Türkiye’nin maalesef bu TL değeri ile işi çok zor. Bu iklim değişiklikleri nedeniyle Bangladeş’te yaşanan siyasi olaylar, Pakistan ve Vietnam’da mevcut sorunlarla beraber, alıcı ülkeler buradan çıkmak veya risklerini azaltmak istiyorlar. Türkiye’ye gelmek istiyorlar. Türkiye’ye geliyorlar ama burada fiyat ve maliyet duvarına çarpıp geri dönüyorlar.” şeklinde değerlendirmede bulunmuştur.

HAZIR GİYİM PAZARINDA SİPARİŞLER NEDEN GERİ GİDİYOR?

Gelecek dönemler için en önemli faktörlerin başında asgari ücret, döviz kurları ve maliyetlerin yer alacağını vurgulayan Altan, “Daha ne kadar bu politikalarla baskı olacak TL üstünde bilmiyoruz. Asgari ücret makul seviyede olursa belki maliyetlerimiz biraz daha düzelir. Ancak maliyetler düzelmezse, bu şekilde devam ederse çoğu firma kapanmak zorunda kalacak, birçok firma işçi çıkartacak.” dedi. Türkiye’nin rakip ülkelerine göre %40 daha pahalı hale geldiğini ve bu nedenle rekabet gücünü kaybettiğini anlatan Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan,

“ABD gibi ülkelerin aradığı her şey Türkiye’de mevcut. Eğer bir rekabet gücümüz olsaydı, biz bu pazarları tamamen domine edebilirdik. O rekabet gücünü yakaladığımızda Türkiye, hazır giyim ihracatını hemen %50 artırır, istihdamı artırır ve döviz gelirlerini de yükseltir.”

YATIRIMCILAR BUNU YAKALAMALI

Pandemi sonrası dönemde Türkiye büyük yatırımlar gerçekleştirmiş, ancak bu yatırımların birçoğu yeni ihtiyaç trendlerine uyum sağlamamaktadır. Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, dünyada bu tür alanlara yatırım yapan fonlar bulunduğunu ve Türkiye’deki yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Pandemi sonrası yatırım trendinin duraksadığını da belirten Altan, “Eğer bu fonlara ulaşamazsak, %60-70 faizlerle ve kısa dönem kredileri ile bu yatırımları elde edemeyiz. Bazı bankaların uzun vadeli yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir fabrika yatırımları için sağladığı krediler mevcut ancak bunlar yeterli olmaktan uzak.”

 

 

 

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!