Hasar Dosya Sorgulama

Hasar Dosya Sorgulama

Hasar dosya sorgulama, herhangi bir araçta 2003 senesinde ve sonrasında meydana gelen hasarları öğrenebilmek için yapılan işlemdir. Bir araca ait hasar dosyasının bulunup bulunmadığı SMS ile veya E-devlet üzerinden yapılacak olan hasar dosya sorgulama işlemi ile öğrenilir. Sorgulama kapsamında araca ait hasar dosyası olup olmadığı, varsa hasarın ne olduğu açıkça öğrenilir. Diğer yandan hasarın hangi tarihte hangi araç parçası üzerinde oluştuğu hakkında bilgileri yine detaylı hasar dosyası sorgulama yöntemi ile edinilebilir.

Hasar Dosya Sorgulama Yöntemleri Neler?

Hasar dosya sorgulama yöntemleri:

  • E-Devletten ücretsiz hasar dosyası sorgulama,
  • SMS ile hasar dosyası sorgulama,
  • ALO Hasar Çağrı Merkezi Hattı ile telefondan hasar dosyası sorgulama,
  • Detaylı hasar dosyası sorgulama,
  • Şase numarası ve plaka numarası ile hasar dosyası sorgulama,

Bu yöntemlerin herhangi biri ile araçta yer alan hasarlar ve hasarların sebepleri net şekilde öğrenilir. İşlem sayesinde kişi kendi aracı hakkında veya satın alacağı ikinci el bir araç hakkında en gerçekçi bilgilere ulaşır. Sorgulamada, pratik online adımlar ile 2003 senesi ve sonrasına ait olan hasarlara ilişkin bilgi veren dosyalara erişme imkanı bulunur.

E-Devlet’ten Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet’ten hasar dosyası öğrenmek için atılan adımlar:

  • İnternetten https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giriş yapılır.
  • Ekrana gelen “kimliğimi şimdi doğrula“ seçeneğine tıklanır.
  • İşlemler açılan giriş tablosu üzerine E-Devlet şifresi ve TC kimlik numarası girilerek, “sisteme giriş“ seçeneği tercih edilir.
  • Hemen ardından Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri, Dosyası Sorgulama ekranı açılır.
  • Bu ekranda ise “plaka numarası giriniz.“başlığının altındaki boşluğa aracın plakası girilip, “sorgula“ seçeneğine tıklanır.
  • İşlem ardından ekranda plaka numarası girişi yapılan aracın resmi evrakları ile aynı anda hasar bilgileri açıkça görüntülenir.

Bu online adımlar yoluyla kişi E-devlet üzerinden hasar dosyasını ve bilgilerini rahatlıkla kontrol edebilir.

SMS İle Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

SMS’le hasar dosyasını öğrenmek için yapılacaklar şu şekildedir:

  • Telefondan mesajlar uygulamasına giriş yapılarak yeni bir mesaj metni açılır.
  • Araç plaka numarası birleşik bir şekilde mesaja yazılır.
  • Mesaj “5664“ numarasına gönderilir. Mesajın ücreti ise 7 TL olarak hat faturasına yansır.
  • Dakikalar içinde telefona yanıt SMS’si gelir ve bu SMS’te araç hasar dosyasına, hasarlara, tarihlere ilişkin bilgilerin tüm görülür.

Şasi Numarası İle Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şasi numarasından hasar dosyasını öğrenmek için izlenen aşamalar şöyledir:

  • Cep telefonundan yeni mesaj metni açılır.
  • Mesaja “HASAR“ yazıp ardından bir boşluk bırakılarak “S“ yazılır. Ardından bir boşluk daha bırakılarak şasi numarası yazılır.
  • Bu mesajın ücreti ise 7 TL olarak faturaya yansır.
  • Oluşturulan mesaj, “5664“ numarasına gönderilir.
  • Dakikalar ardından gelen yanıt SMS’i içinde hasar dosya bilgileri, hasar bilgileri ve diğer detaylara erişimi sağlayacak link görüntülenir.

Ayrıntılı Hasar Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı hasar dosyası sorgulamak için yine SMS üzerinden sorgulama gerçekleştirilirken, aracın hasar dosyasına konu olan tek bir parçanın hasarı hakkında bilgiler öğrenilebilir. Diğer bir ifade ile hasar alan ve hasar almasına bağlı olarak değişen araç parçalarının her birinin ismini ve hasar detaylarını öğrenmek için ayrıntılı hasar dosyası sorgulaması yapılır. Bu hasar dosya sorgulama yöntemni gerçekleştirmek için atılacak adımlar:

  • Telefondan mesaj metni açılır.
  • Mesaja, “PARCA“ yazılıp bir boşluk verildikten sonra, plaka numarası yazılır.
  • Plaka no ardından bir boşluk daha verilip hasar tarihi yazılır.
  • Örneğin “PARCA 34BC123 02/02/1990“ şeklinde bir ifade oluşturulmalıdır.
  • Mesaj “5664“ numarasına gönderilir.
  • Gelen SMS yanıtında ise araçta değişen ve hasarlı olan parçalar, parçaların her birinin hasarları ve zararları detaylıca görüntülenir.

Telefondan Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Telefonla hasar dosyası sorgulamak amacıyla yapılacaklar:

  • Telefondan “11890“ ALO Hasar Çağrı Merkezi hattı aranır.
  • Telefonu vatandaş temsilcilerinden herhangi biri yanıtlar.
  • Bu bölümde temsilcinin talep edeceği TC kimlik numarası ve araç plaka numarası sözlü olarak iletir.
  • Temsilci kişi adına sistemden sorgulama yapar ve dosya olup olmadığını varsa dosyaya dair tüm bilgileri, hasarları, hasar tarihini ve hasarlı parçalar hakkında bilgileri kişiye sunar.

Hasar Dosya Sorgulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Hasar dosya sorgulamada dikkat edilecekler arasında araç plakasını bilme ve E-Devlet şifresine sahip olmak yer alır. Eğer hasar dosya sorgulama E-devlet üzerinden yapılıyorsa sisteme giriş ekrannda talep edilen TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi verilebilmelidir. E-devlet şifresi olmadan E-devlet üzerinden sorgulama yapılamaz. Bu yüzden kişi öncesinde kendisine en yakın PTT şubesine giderek, vezne bölümündeki çalışana telefon numarasını söyleyip şifreyi edinmelidir. 2 TL şifre ücretinin vezneden ödenmesi ardından E-Devlet şifresi telefona SMS ile alınır.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise araç plaka numarasını ve şasi numarasını bilmektir. Özellikle SMS ile sorgulama olacak ise ikisinden her hangi biri ile işlem yapmak gerekir. Bu numaralar unutmuş ise araca ait olan ruhsat üzerinden numaralara ulaşır. Şasi numarası aynı zamanda araçların kaput altında, sürücü kapısının iç kısmında veya ön camın sol bölümünde yer alır.

Ücretsiz Hasar Dosya Sorgulama Var mı?

Ücretsiz hasar dosyası sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden yapılan hasar dosya sorgulama işlemidir. Tamamen online adımlar ile yapılan bu sorgulamada her hangi bir ücret talep etmez. Kişinin plaka bilgisi ile sorgulamayı başlatması yeterlidir. SMS sorgulamalarında ise 7 TL ücret hat faturasına yansır.

Plaka Değişince Hasar Dosyası Sorgulanabilir mi?

Plaka değişimi halinde hasar dosyası sorgulamak mümkündür. Eğer araç plakasından bir değişim olmuş ise hasar dosyası veya hasarlı parçaların bilgisi sistem üzerinde değişmez. Bu bilgiler otomatik olarak yeni plaka numarası ile ilişkilendirir. Bu yüzden kişi yeni edindiği plakası ile SMS veya E-devlet üzerinden hasar dosya sorgulama yöntemlerinden birini seçerek gerekli bilgileri edinme şansına sahiptir.

Hasar Dosyası Sorgulama Neden Önemli?

Hasar dosyası sorgulamanın önemi, ikinci el araç satın alınması halinde ortaya çıkar ve takibi doğru yapmak için önemlidir. İkinci el araç alımı yapacak olan kişiler, aracın hasar durumunu kontrol etmek için hasar dosyası sorgulama işlemi ile gerçek verilere ulaşırlar. Satış işleminde araç hakkında yanlış beyanlarda olmuş ise hasar dosyası sorgulaması yaptığında gerçek bilgiler rahatlıkla tespit eder. İkinci el araç alımlarında beklenmedik durumlarla karşılaşmamak ve aracın hasarlı olduğunu satış işlemi ardından öğrenmek zorunda kalmamak için sorgulama yapılmalıdır.

Hasar Dosyası Sorgulamada KTT Ne Demek?

Hasar dosyası sorgulamada KTT ifadesi kişinin karşısına çıkıyorsa, sorgulama yapılan aracın daha önce bir kazaya karıştığı anlaşılmalıdır. Bu ifade araçtaki hasarların kaza ardından meydana geldiğini açıklar. Diğer yandan kazaya karışan her iki araç sahibinin de aralarında tutanak tuttukları TKK kodu ile çıkar. Hasar dosya sorgulama işlemlerinde SMS ile veya E-devler üzerinden TKK kodu görülüyorsa, alınacak ikinci el aracın daha önce kaza geçirdiği bilinmelidir.

 

İlgili Yazılar

En Dusuk Sigorta Primi

Sigorta Ücreti Ne Kadar?

4A Sigorta Primi Ne Kadar