Gerilim ve Çatışmalar ABD’yi de Vuruyor

Küresel gelişmeler yazımızın ana konusu ve gündem “gerilim ve çatışmalar ABD’yi de vuruyor”. Jeopolitik gerilimler, FED ve beklentiler…

Küresel büyümenin başat aktörleri arasında ABD son dönemde pozitif ayrışmayı başarmıştı. Avrupa’nın iç dinamikler veya ülke bazında çeşitli problemlerinden kaynaklı yavaşlaması uzunca zamandır kaleme aldığımız bir gelişmeydi.

İngiltere’nin Avrupa Birliği ile olan uzatmalı ilişkisi Netflix senaryosu olma yolunda hızla ilerliyor. Bu fırtınalı ilişki geçtiğimiz hafta 2. Başbakanını da yedi, yeni kurbanını bekliyor. Uzakdoğu’nun iki devinden Japonya, kendine has veya dünya trendi dışında problemleriyle boğuşmaya aynı şekilde uzunca zamandır devam ediyor.

Ticaret Savaşları

Çin’in ise görünen en büyük derdi ABD’nin açtığı ticaret savaşları. Gümrük vergilerindeki artışın Çin ekonomisine zarar verdiği yadsınamaz bir gerçek. Ancak bir yerde yangını başlattığınızda, sıcaklığı eninde sonunda hissediyorsunuz. Böylesine iç içe geçmiş bir küresel ekonomik düzende de ABD durgunluğun nefesini artık daha yakından hissediyor. Hafta içerisinde açıklanan Mayıs ayı PMI verileri hızlı bir şekilde düşerek 2009 krizinden bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Durgunluk

Nisan ayında dayanıklı mal siparişleri aylık %2,1 ile beklentinin üzerinde geriledi. Yeni konut satışları ise aynı ayda 11 yılın zirvesinden %6,9 düşerek durgunluk çanlarını kuvvetlice çalmaya başladı. Bu gelişmelerin akabinde de son olarak JP Morgan ABD için daha öncesinde %2,25 olan 2. çeyrek büyüme tahminini %1’e kadar düşürdü. Tüm bu gelişmeler FED’den faiz indirimi bekleyenlerin elini güçlendiriyor.

Küresel büyümenin içinde bulunduğu durum veya azalmak bilmeyen jeopolitik gerilimleri hesaba katın. Biz de FED’in faiz artırım ihtimalinin ortadan kalktığını düşünüyoruz. Yılsonuna kadar bekle – gör politikası çerçevesinde hareketler beklemektedir. Ayrıca faiz indirim ihtimalini de ciddi şekilde değerlendiriyoruz.

Gelecek Hafta Beklentiler

Yeni haftaya küresel piyasalarda tatille giriyoruz. Haftanın bizim için en önemli verisi 2019 ilk çeyreğe yönelik büyüme verisi. Bunun dışında dış ticaret ve turizm rakamlarını da takip edeceğiz. Küresel de ABD’nin büyüme verisine yönelik ilk tahminle birlikte Nisan ayı oldu. Bu tüketim harcamaları verisi önemli olacak. Almanya’da ise Mayıs ayı TÜFE rakamları açıklanacak.

İlgili Yazılar

Tek Seferde 30 Dev Şirkete Yatırım Yapın

Hisse Senetlerine İki Yönlü Yatırım Yapın

Gram Altın Fiyatlarında Yatırım Yapın

1 Yorum

Engin Eylül 26, 2019 - 9:37 am
İngiltere Başbakanı Johnson erken seçim istiyor.. Parlamento’nun askıya alınması konusunda Boris Johnson, Yüksek Mahkeme’ye saygı duyduğunu fakat bu karara katılmadığını belirtti. Bu meselenin siyasi bir mesele olduğunu söyleyen Johnson hükümete karşı güven oylaması ve erken seçim çağrısında bulundu. Parlamento’nun anlaşmalı yada anlaşmasız bir Brexit’e hazır olması gerektiğini ekledi.
Yorum yaz