Geçici teminat mektubu borçlunun alacaklıya karşı üzerine aldığı bir edimin (bir iş veya hizmet) yerine getirilmesini garanti için banka tarafından alacaklıya verilen garanti niteliğindeki mektuptur.
Geçici Teminat Mektubu
İhaleye katılmayı sağlamak amacıyla verilen, ihale kazanıldığı takdirde lehdarın kesin teminat verme ve sözleşmeyi imzalama fiillerini garanti eden teminat mektuplarıdır.
Kamu ihalelerine giren firmalar teklif ettikleri bedelin %2’si ile %4’ü arasında değişen tutarda geçici teminat mektubu vermek durumundadırlar.
İhale neticesinde ekonomik açıdan en avantajlı durumdaki ilk iki teklif dışındaki teminat mektupları hemen iade edilmektedirler.
Kısa sürede iade edilme özellikleri dolayısıyla geçici mektupların verimi diğer mektuplarla oranla yüksek olmaktadır.
Resmi Kuruluşlar tarafından geçici teminat alınmasında 2 neden vardır:
- Devletle işe girecek kişi ve kuruluşların bu işlere daha çok önem vermelerini sağlamak ve durumlarını denetlemeye hizmet etmek,
- Devletle bu işe girenlerin o işe ait hazırlıklara girmeleri veya anlaşmaya varan bir durum olmadan önce sözleşmeyi yapmamaya yada kesin teminat vermeye yanaşmamaları halinde devlet kuruluşlarının bu işin geç yapılmasından veya başkasına yaptırılmasından doğacak zararları karşılamaktır.
KİK’e göre ihaleye katılması yasak olmasına rağmen ihaleye katılmaları ve teklif mektubu eki cetvelde teklif edilen ve ihale komisyonu tarafından düzeltilen aritmetik hataların firmaya bildiriminden sonra, düzeltilmiş teklifi kabul etmediğini süresinde bildirmesi veya 5 gün içerisinde herhangi bir cevap vermemesi durumlarında geçici mektuplar gelir kaydedilir.
Geçici teminat mektupları ile ihaleye teklif veren kişi veya kurumların ihalenin kendilerinde kalması halinde ihale konusu olan asıl sözleşmeyi yapmamasından doğabilecek zararların teminat altına alınması amaçlanmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
- ¾ Firmanın ihalelere katılma yasağı kapsamında olup olmadığı,
- ¾ İhaleyi kişi veya kurumu kazanırsa lehdarın ihale konusu işi başarı ile yapıp yapamayacağı
- ¾ İş kapasitesi, bilgisi ve deneyimlerinin taahhüt edilen iş hacmine göre yeterli olup olmadığı,
- ¾ İşi üstlenmesi halinde verilecek kesin teminat mektubu yönünden kredi değerliliği bulunup bulunmadığı.
Bir taahhüt şirketi ortalama olarak katıldığı 30 ihaleden 1’ini kazanmakta ve kendisinden Kesin Mektup talep edilmektedir.
Aynı ihaleye giren birden fazla firmaya teminat mektubu verilmesi halinde üstlenilen reel risk artmamasına rağmen komisyon geliri artmaktadır.
Nispeten küçük kredi limitleriyle yüksek komisyon gelirleri sağlanmaktadır.
Geçici teminat mektubunun yanı sıra referans mektubu verilmesi ve her iki işlemden komisyon alınması müşteri verimliliğini artırmaktadır.