*eçen hafta sonu uzun zamandır merakla beklenen G20 zirvesi gerçekleşti. Zirvenin en sıcak maddesi ticaret savaşlarında 90 gün mola verildi. Cumartesi günü bir araya gelen ABD ve Çin başkanlarının görüşmesinden 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda mutabakat çıktı. Bu süreçte müzakereler devam edecek ve anlaşmaya varılamazsa %25’lik vergi devreye girecek. Ayrıca yine zirvede ABD – Meksika ve Kanada Başkanları, 1994 NAFTA anlaşmasını güncelleyen yeni anlaşmaya imzalarını attı.
G20 Zirvesi ve FED Politikaları
FED’in Kasım ayında yapmış olduğu toplantı tutanakları yayınlandı. Yetkililer Aralık ayında faiz artırımının muhtemel olduğunu bir kez daha yiner. Bundan sonraki süreçte faiz artırımlarına ilişkin sözlü yönlendirmelerini değiştirebileceklerinin sinyalini verdi. Geçtiğimiz günlerde Jerome Powell da nötr faiz oranlarına çok yakın oldukları yönünde bir açıklamada bulunmuştu. Henüz bir ay öncesinde gidilecek çok yolları olduğu yönünde açıklama yaptı. Powell, geçtiğimiz hafta içi nötr faiz oranının hemen altında olduklarını düşündüğünü belirten bir demeç verdi.
FED’in bu politika değişim sinyallerinde son dönem verilerinde hız kesme de etkili oldu. FED’in faiz artırım patikasında öncelikli takip ettiği göstergelerden biri olan PCE yıllık %2 oranında sabit kalırken çekirdek PCE %1,9’dan %1,8’e geriledi. ABD’de birinci el konut satışları, Ekim’de %4 azalış beklentilerinin çok altında kalarak aylık %8,9 azalışla Mart 2016’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Yeni konut satışlarındaki bu seviye, Amerikan konut sektörünün artan faiz oranları var. Girdi fiyatları nedeniyle zor günler yaşadığının göstergesi oldu.
ABD Ticaret Bakanlığı‘nın açıkladığı veriye göre 3. çeyrek büyüme verisi güçlü şirket yatırımlarının da etkisiyle beklentilere paralel şekilde nihai olarak %3,5 seviyesinde gerçekleşerek potansiyelinin üzerinde büyümesini sürdürdü. Bir önceki çeyrekte %4,2 olan büyüme oranının 3. çeyrekte %3,5’e geriler. Güçlü büyümeye rağmen ekonominin ivme kaybettiğine işaret etti. Söz konusu ivme kaybına rağmen 2018 yılında ekonomik büyümenin, Trump yönetiminin %3’lük hedefini aşabileceği değerlendiriliyor.
TÜFE ve PMI verileri takip ediliyor.
Euro Bölgesinde ekonomik güven endeksinin Kasım ayında ardı ardına 11. kez geriler. 109.5 ile Mayıs 2017’den beri en düşük seviyesine gerilemesi dikkatleri çekti. Bu düşüş ekonomist beklentilerinin altında olmasına ve sanayi güveni iyileşme kaydetmesine karşın İtalya’daki zayıf güven ve tüm bölgede tüketici iyimserliğindeki kayda değer düşüş endeksin gerilemesinde etkili oldu.
Öbür taraftan, İtalya ile AB arasında süregelen bütçe anlaşmazlığındadır. İtalya’nın geri adım atacağına yönelik haber akışıyla iyimserlik yükseldi. İtalya Maliye Bakanı yardımcısı Castelli’nin yaptığı açıklamaya göre daha öncesinde %2,4 olarak planlanan 2019 bütçe açığı hedefi “neredeyse kesin olarak” %2,2 civarına revize edilecek. Bu durumda bütçede 3,6 milyar euro seviyesinde bir kesinti öngörür.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) yayınladığı raporda anlaşmasız Brexit olması halinde İngiltere ekonomisinin %8 daralabileceği, enflasyonun %6,5 seviyesine çıkabileceği ve sterlinin %25 değer kaybedebileceği yönünde uyarıda var. Bununla birlikte büyük İngiliz bankalarının stres testlerini başarı ile geçtiği raporda yer alır. BoE başkanı Carney “Her türlü sonuca hazırlıklıyız” açıklamasında var.
G20 Zirvesi Konuşmaları
Almanya gündeminde geçtiğimiz hafta Deutsche Bank’ın Frankfurt’taki genel merkezi dahildir. 6 şubesinde kara para aklama soruşturmasına yönelik arama başlatılması vardı. Haberin duyulmasından sonra, bankanın hisseleri yaklaşık %4 düşerek 8,27 eurodan işlem görmeye başladı. Diğer taraftan, Alman Federal İstatistik Ofisi verilerine göre enflasyon Kasım’dadır. Yıllık bazda %2,3 artarken TÜFE ise aylık bazda %0,1 artış kaydetti. Ülkede mevsimsellikten işsizlik oranı Kasım’da %5 ile Doğu ve Batı Almanya’nın 1990 yılındaki birleşiminden bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre ise Euro Bölgesi’nde işsizlik Ekim ayındadır. Bu %8,1, Avrupa Birliği’nde 6,7 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre değişim göstermedi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi’ne ilişkin yayımladığı raporda finansal sisteme yönelik dört risk belirler. Bunları küresel risk primlerindeki ani yükseliş, artan borçlardır. Bankaların düşük karlılığı veya yatırım fonlarından sermaye çıkışı olarak sıraladı.
TÜFE, perakende satışlar ve satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri yakından takip olur.
G20 Zirvesi Anlaşmaları ve FED Politikaları
6 Yorumlar