Türkiye ve dünya ekonomisi Ekim 2018 ilk hafta ekonomik gelişmeler neler, tüm gelişmeler, detaylar yazımızda.
Türkiye’de Ekonomik Gelişmeler
- İmalat PMI: Eylül ayında İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Mart 2009’dan beri en düşük seviye olan 42,7’ye geriledi. Hem üretim hem de yeni siparişler Eylül ayında yavaşlamaya devam etti.
- Reel Efektif Döviz Kuru: TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Eylül ayında 61,62’ye geriledi (Ağustos 2018: 64,88). Yi-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ise bir önceki aya göre 0,34 puan azalışla 70,78’e geriledi.
- Erdoğan McKinsey Açıklaması: Cumhurbaşkanı Erdoğan son günlerde gündemde olan McKinsey danışmanlık firmasına dair yaptığı açıklamada “Tüm arkadaşlarımıza söyledim, bunlardan fikri danışmanlık bile almayacaksınız dedim.” ifadelerini kullandı.
- Tarım ve Orman Bakanlığı Açıklama: Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, gıda enflasyonu ile mücadele kapsamında enflasyon sepetinde payı en yüksek 25 ürünü özel olarak takibe alacaklarını belirtti.
- TÜİK Atama: TÜİK Başkan yardımcılığını vekaleten yürüten Enver Taştı görevinden alındı, yeni dönemde Taştı yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan görevi ifa edecek. Atama yapılan başkan yardımcılığı başta enflasyon olmak üzere birçok endeksin sorumluluğuna sahip.
- Zam Gelişmeleri: Geçtiğimiz haftada 84 dolar seviyelerini bulan Brent petrol motorin ve benzinin fiyatlarında artışa sebebiyet verdi. Yeni haftada motorinde 25, benzinde ise 20 kuruşluk fiyat farkı öngörülüyor. Bu artışın pompa fiyatlarına yansımaması durumunda devletin ÖTV’den karşıladığı tutar litre başı 1 TL’yi geçmiş olacak. Diğer taraftan Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısı sonrası taksi, dolmuş ve minibüs fiyatlarına zam yapılacağı açıklaması yapıldı.
Dünya Ekonomisi Gelişmeleri
ABD
- ABD-Meksika-Kanada Anlaşması: ABD Başkanı Donald Trump, NAFTA’nın yerini alacak yeni ticaret anlaşması için mutabakata varıldığını duyurdu, yeni anlaşma USMCA için imzaların Kasım sonunda atılmış olması bekleniyor.
- ABD İşsizlik: Eylül ayında ABD’de tarım dışı istihdam 134 bin artarken, işsizlik %3,7 ile 49 yılın en düşük seviyesine geriledi. Toplam tarım dışı istihdam Eylül ayında 185 bin kişi civarında olan beklentilerin belirgin altında 134 bin kişi artarken; Temmuz ve Ağustos ayı verilerinde toplamda 87 bin kişilik yukarı yönlü revizyon yapıldı.
- ABD İmalat Dışı PMI: ABD’de Eylül ayı imalat dışı ISM raporuna göre, imalat-dışı ekonomik aktivite 104.ayında da genişlemeyi sürdürdü. İmalat-dışı PMI endeksi, Eylül ayında, önceki ayın 58,5’lik düzeyinden 3,1 puanlık artışla 61,6’ya yükselirken Ağustos 1997’den bu yana en güçlü artışını kaydetti.
- F-35 Projesi: Türkiye’ye F-35 teslimatının engellenerek projenin dışında bırakılması projede aksaklıklara yol açabilir. Konuyla ilgili haberde Türkiye’nin iniş takımı ve bazı kokpit parçaları da dahil olmak üzere proje için 12 milyar dolarlık bir üretim yapması beklenirken Türkiye’nin üretim zincirinden çıkması durumunda 50-75 jetin üretiminde aksama olacağı ve yeni üreticilerin bulunmasının 18-24 ay alabileceği düşünülüyor.
AVRUPA BİRLİĞİ
- Euro Bölgesi PMI: Euro Bölgesi imalat sanayi PMI endeksi Eylül ayında Ağustos ayının 54.6’lık düzeyinden ticaret savaşının talebi olumsuz etkilemeye başlamasıyla son iki yılın en düşük düzeyi olan 53.2’ye geriledi. Diğer taraftan hizmetler endeksi Eylül ayında 54.4’ten 54.7’ye yükselirken; imalat ve hizmetleri kapsayan bileşik endeks de 54.5’ten 54.1’e gerilemiş oldu.
- Euro Bölgesi İşsizlik: Euro Bölgesi’nde işsizlik Ağustos ayında beklentilere paralel şekilde Temmuz ayındaki %8.2’den Ağustos ayında %8.1’e geriledi. Piyasa beklentisi doğrultusunda gelen Ağustos ayı işsizlik oranı, Kasım 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Eylül 2018 İlk Hafta Ekonomik Gelişmeler, ekonomik gelişmeler, haftalık ekonomik gelişmeler,