Erken Seçimin Ekonomiye Etkisi Nasıl Olur?

Erken Seçimin Ekonomiye Etkisi: Türkiye erken seçim kararını kulislerde ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı Devlet Bahçeli‘nin ağzından duyarak öğrenmiş olmaktadır. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu tarz bir girişimin olacağı söylenmesi ile 24 Haziran 2018 tarihinde kesin olarak bir erken seçime gideceği netlik kazanmış olmaktadır. Erken seçim kararının duyurulmasının üzerinden geçen kısa bir zaman sonra dolar 4 TL nin de üzerine çıkarak tarihte bir ilk yaşanmış olmaktadır.

Erken Seçim ve Etkileri – Erken Seçimin Ekonomiye Etkisi

Borsada da 100 binin üzerinde meydana gelen bir yükselme ile erken seçim kararı bu alanları oldukça fazla düzeyde etkilemiş olmaktadır. Bu olaylardan sonra yerli yatırımcılar borsaya bir eğilim gösterirken dolardan alma konusunda kendilerini biraz geride tutmaktadır. Bu durumların aksine hazine de belli bir miktar borçlanma içerisine girmiş bulunmaktadır. Bununla beraber dış borçlanma noktasında da maliyetin yükselmesi söz konusu olmaktadır.

Bu konular ile ilgili olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, erken seçim kararlarının Türkiye ekonomisi adına da olumlu bir adım olacağı yönünde medyaya verdiği demeç bulunmaktadır. Bu erken seçim kararının ekonomide bir domino etkisi yaptığı da gündemde konuşulanlar arasında yer almaktadır. Ekonomi dünyasındaki birçok yatırımcı bu erken seçim kararının yerli ve yabancı yatırımcılar için çok olumlu bir etkisi olacağını düşünmektedir. Ekonomide meydana gelen belirsizliklerin bu vasıta ile ortadan kalkacağı da düşünülmektedir. Ekonomik anlamda Türkiye’nin büyümesi için böyle bir kararın gelmesi gerektiği de iş adamları ve iktisatçılar tarafından gelişim adına güzel karşılanmaktadır.

Erken Seçim Sonucunda Meydana Gelme İhtimali Bulunan Olaylar

Seçim süreci ile birlikte yabancı yatırımcıların baş tercih mekanlarından birisi Türkiye olma ihtimali yükselmiş olmaktadır. Bu sayede turist yelpazesinin de yükselmesi beklenmektedir. Bu gibi durumların olması yüksek görülürken, olası bunların aksi bir durum ile karşılaşıldığı takdirde ise Orta Doğu’daki ülkeler gibi daha da eksiye gitme durumu ile karşı karşıya kalma söz konusu olabilecektir.

Ekonomide her zaman risk olması ile beraber seçim de bu nispette aslında risk oluşturmaktadır. Herkes olumlu olmasını beklerken tam tersine olumsuz durumlar ile de karşılaşma durumu söz konusu olma ihtimali bulunmaktadır. Fakat yeni sistemde eskisi gibi koalisyon hükümeti gibi bir durum ile karşılaşma söz konusu olmayacağından siyasi istikrar tek elden sağlanma imkanı bulacaktır. Siyasi istikrar da ekonomik istikrarı beraberinde getirme imkanı demektir.

Şu an ki devletin üst kesimleri de bu durumun ekonomiye olumlu etki yapacağı noktasında aynı fikirde hareket etmektedir. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamalarda da bu yönde söylemler olduğu görülmektedir. Şimşek, seçim için bir buçuk yıl daha beklenmesi ekonomilerin de belirsizlik içinde hareket edeceği anlamına geldiği, şeklinde düşüncesini belirtmiş olmaktadır. Özellikle yatırımcıların da son aylarda yatırım faaliyetlerini sıklaştırdığı görülmektedir. Bu da yatırım ortamını iyileştirme yolunda önemli bir işaret olarak finans uzmanlarının göz önüne gelmektedir.

Erken Seçimin Ekonomiye Etkisi

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!