Enerji Sektörü Ne İş Yapar?

enerji sektoru bir finansci 1

Enerji Sektörü Ne İş Yapar? Enerji sektörü, enerji üretimi veya tedariki ile ilgili bir hisse senedi kategorisidir. Enerji sektörü veya endüstrisi, petrol veya gaz rezervlerinin araştırılması ve geliştirilmesi, petrol ve gaz sondajı ve rafine edilmesiyle ilgilenen şirketleri içerir. Enerji endüstrisi ayrıca yenilenebilir enerji ve kömür gibi entegre enerji hizmeti şirketlerini de içermektedir.

Enerji Sektörü Ne İş Yapar?

Temel Çıkarımlar

Enerji sektörü, öncelikle fosil yakıtlar veya yenilenebilir enerji gibi enerji üretimi veya tedariki işinde bulunan şirketleri içerir. Enerji sektörü geçtiğimiz yüzyıl boyunca endüstriyel büyümenin önemli bir itici gücü olmuştur ve ekonominin geri kalanına güç sağlamak için yakıt sağlamaktadır. Enerji endüstrisindeki şirketler, enerjinin nasıl yenilenebileceği veya fosil yakıtlar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına göre sınıflandırılmaktadır.

Enerji Sektörünü Anlamak

Enerji sektörü, ekonomiyi güçlendirmek ve üretim ve nakliye araçlarını kolaylaştırmak için gereken enerjinin üretimi ve dağıtımında yer alan, doğrudan ve dolaylı olarak karmaşık ve birbiriyle ilişkili bir şirketler ağını tanımlayan geniş ve her şeyi kapsayan bir terimdir.

Enerji Sektörü

Enerji sektöründeki şirketler çeşitli enerji türlerinde yer almaktadır. Enerji şirketleri çoğunlukla, ürettikleri enerjinin nasıl kaynaklandığına ve genellikle iki kategoriden birine dahil oluşlarına göre kategorilere ayrılır:

Yenilenemez

 1.) Petrol ve ürünleri

 2.) Doğal gaz

 3.) Benzin

 4.) Dizel yakıt

 5.) Kalorifer yakıtı

 6.) Nükleer

Yenilenebilir

 1.) Hidroelektrik

 2.) Etanol gibi biyoyakıtlar

 3.) Rüzgar gücü

 4.) Güneş enerjisi

Enerji endüstrisi, elektrik gibi ikincil kaynakları da içerir. Enerji fiyatları – enerji üreticilerinin kazanç performansı ile birlikte, büyük ölçüde dünya çapında enerji arz ve talebinden kaynaklanmaktadır.

Petrol ve gaz üreticileri yükselen petrol ve gaz fiyatları dönemlerinde sektörel alanda iyi performans gösterme eğilimindedir. Ancak enerji şirketleri, enerji ürünlerinin fiyatı düştüğünde daha az kazanırlar. Petrol rafinerileri ise ham petrol fiyatları düştüğünde benzin gibi petrol ürünleri üretmek için hammadde maliyetinin düşmesinden faydalanmaktadır. Ayrıca, enerji endüstrisi, tarihsel olarak petrol fiyatında oynaklığa veya vahşi dalgalanmalara yol açan siyasi olaylara karşı hassastır.

ABD enerji sektöründeki en büyük şirketlerden bazıları, her ikisi de büyük uluslararası entegre petrol şirketleri olan Exxon Mobil (XOM) ve Chevron’u (CVX) içermektedir. Peabody Energy (BTU), tonlarca üretim ile ölçülen Amerika’nın en büyük kömür üreticisidir.

Enerji Sektörü Şirket Türleri

Enerji sektöründe bulunan bazı şirket türleri aşağıdadır. Her birinin işletmelere ve tüketicilere enerji getirmesinde farklı bir rolü vardır.

Petrol ve Gaz Sondajı ve Üretimi

Bunlar petrol ve doğal gaz üreten, delen, pompalayan ve üreten şirketlerdir. Üretim tipik olarak petrolün zeminden çekilmesini içerir.

Boru Hattı ve Arıtma

Petrol ve doğal gaz, benzin gibi nihai bir ürün haline getirilmek üzere üretim yerinden rafineriye teslim edilmelidir. Enerji sektörünün bu bölümündeki şirketlere orta akış sağlayıcıları denir.

Madencilik Şirketleri

Kömür nükleer enerji santralleri için kullanıldığı için kömür şirketleri enerji şirketleri olarak sınıflandırılabilir.

Yenilenebilir Enerji

Temiz enerji yıllar içinde çekim ve dolar yatırımı kazanmıştır ve gelecekte enerji sektörünün büyüyen bir parçası olması muhtemeldir. Yenilenebilir enerjiye örnek olarak rüzgar ve güneş verilebilir.

Kimyasallar

Exxon Mobil gibi daha büyük petrol üreticileri entegre enerji üreticileri olmalarına rağmen, bazı şirketler petrol ve gazın özel kimyasallara rafine edilmesinde uzmanlaşmıştır, yani birden fazla enerji üretmekte ve tüm süreci kontrol etmektedirler.

Önerilen Video

İlgili Yazılar

BIST 30 Endeksine Kaldıraçlı Yatırım Yapın

ODAS Hisse Yorum-ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

NIBAS Hisse Yorum-NİĞBAŞ NİĞDE BETON SANAYİİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ