En Son Gelişen 8 Teknoloji Trendi: Bu yazıda güncel teknoloji trendlerinden bahsediyoruz. Böylece gözlerinizi geleceğe doğru açık tutarak, geliştirmeniz gereken becerileri geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda ne tür işler yapmak istediğinizin de bilincinde olabilirsiniz.
En Son Gelişen 8 Teknoloji Trendi
Bu amaçla aşağıda 2020’de izlenmesi gereken 8 teknoloji trendi ve bu trendler tarafından yaratılabilecek işler hakkındaki derlemeyi hazırladık ve sizlere sunuyoruz.
Yapay Zeka
Yapay zeka son yıllarda oldukça fazla ilgi odağı oldu. İzlemek için önemli bir alan olma özelliğini de koruyor. Yapay zekanın nasıl yaşadığımız, nasıl çalıştığımız ve nasıl oynadığımız gibi alanlara etkisi henüz çok erken aşamada bulunuyor. Fakat daha ilerleyen paragraflarda ele alacağımız makine öğrenimi de dahil olmak üzere başka yapay zeka dalları da gelişti.
Yapay zeka, insan zekasını taklit ederek görüntülerin, konuşmaların ve kalıpların tanınması ya da karar verme gibi görevlerin yerine getirilmesi için oluşturulan bir bilgisayar yazılımını ifade ediyor.
Yapay zeka yapılması gereken çalışmaları, insanlardan çok daha hızlı ve doğru olarak yapabiliyor. Toplumun büyük bir çoğunluğu navigasyon uygulamaları, gerçek zamanlı aktarım hizmetleri, akıllı telefon kişisel asistanları da dahil olmak üzere her gün defalarca yapay zeka hizmetlerini kullanıyor.
Yapay zeka geniş anlamda otomasyonun bir parçasıdır. Otomasyon geleceğe yönelik potansiyel iş kaybını simgelediği için önemli bir konudur.
Uzmanlar otomasyon nedeni ile 2023 yılına değin 73 milyondan daha fazla işin ortadan kalkacağını öngörüyor. Ancak otomasyon özellikle yapay zeka alanında yeni iş alanları da yaratıyor. Yapılan değerlendirmelere göre yapay zeka 2020’ye kadar 23 milyon yeni iş tanımı oluşturacak.
Bunlardan bazıları programlama, test destek hizmetleri, destek ve bakım hizmetleri ile yapay zeka mimarisi olabilir.
Makine Öğrenimi
Makine öğrenimi, yapay zekanın alt kümesi olarak tanımlanabilir. Makine öğrenimi ile bilgisayarlara programlandıkları görevi yapmak için yazılımlar yükleniyor. Makineler eldeki verilerden ve kalıplardan yararlanarak yeni bir şeyler öğreniyorlar.
Makine öğrenimi yapay zekanın bir alt kümesi iken, makine öğrenimi kapsamında sinir ağları, doğal dil işleme (NLP) ve derin öğrenme de dahil olmak üzere çeşitli daha alt kümeler de bulunuyor.
Makine öğrenimi her tür endüstriye hızla uygulanabilir ve kalifiye profesyoneller için büyük bir talep ortamı yaratır. Makine öğrenimi pazarının 2022 yılına dek 8.81 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor. Makine öğrenimi uygulamaları veri analizi, veri madenciliği ve kalıp tanımlama için kullanılıyor.
Tüketici tarafından bakıldığında makine öğrenimi, web arama sonuçlarının gerçek zamanlı olarak yapılması ya da ağ saldırısının tespiti gibi çalışmaların yapılabileceği birçok görevden sadece birkaçı olarak adlandırılıyor.
Makine öğrenimi bizim adımıza sayısız görevi tamamlıyor ve daha çok da iş üretiyor. Makine öğrenimi işleri, Linkedin platformunda bulunan 32000 iş ilanı ile sürekli olarak yükselen iş alanları arasında bulunuyor. Bu işlerin ücretleri de oldukça yüksektir.
Makine öğrenimi işleri daha çok mühendisler, geliştiriciler, araştırmacılar ve veri bilimciler için uygun görünüyor.
Robotik Süreç Otomasyonu ya da RPA
Yapay zeka ya da makine öğrenimi gibi robotik süreç otomasyonu (RPA) ile, yapılması gereken çalışmaları otomatik hale getiren bir başka teknoloji daha ortaya çıktı. RPA uygulamaları yorumlama, işlemleri yapma, verileri derleme, hatta hatta e-postaları yanıtlama gibi iş süreçlerini otomatikleştirmek için bir yazılım kullanılması olarak da tanımlanabilir. RPA insanların eskiden yaptığı ve tekrar ettiği işleri otomatik hale getiriyor. Bu otomatik hale getirme işlevi sadece düşük ücret alan insanların görevleri için geçerli değildir. Aynı zamanda finans yöneticilerinin, doktorların ve CEO’ların çalışmaları da dahil olmak üzere pek çok görev otomatikleştirilebiliyor.
Forreste Research Araştırma Enstitüsü RPA otomasyonunun 230 milyon ya da daha fazla bilişim sektörü çalışanının küresel iş gücünün yaklaşık % 9’unun geçim kaynağını tehdit edeceğini düşünse de RPA mevcut işleri değiştirirken, yeni iş alanlarını da ortaya çıkarıyor.
Bu yöntem ile mesleklerin % 5 ‘inden daha azının tümüyle otomatikleşebileceği, yaklaşık % 60’ının ise kısmen otomatikleşebileceği duyuruldu.
Geleceğe bakan teknoloji trendlerini anlayarak değerlendirince RPA’nın geliştirici, proje yöneticisi, iş analisti, çözüm mimarı ve danışmanlık da dahil olmak üzere pek çok kariyer fırsatını ortaya çıkaracağı görülüyor. Bu çalışma alanları oldukça da iyi ödemeler yaptığı için kariyer yapmak için bu alanı da değerlendirebilirsiniz.
Uç Bilgi İşlem
Bulut teknolojisi yeni bir teknoloji olmamasına rağmen, gittikçe daha çok işletme bulut sistemine geçiş yapıyor. Bu geçiş sırasında bulut bilişimin eksiklikleri fark edildi. Uç bilgi işlem, bulut bilgi işlemin neden olduğu gecikmeyi gidermenin ve verileri işlenmek üzere bir veri merkezine yerleştirmenin bir yolu olarak tasarlanmıştır.
Nesnelerin internet ve cihazlarının kullanımı arttıkça uç bilgi işlem çalışmaları da artış gösterecektir. 2022 yılına kadar küresel uç bilgi işlem pazarının 6.72 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor.
Bütün büyüyen pazarlarda olduğu gibi bu alanda da öncelikle yazılım mühendislerine iş düşecektir.
Sanal Gerçeklik Artırılmış Gerçeklik
Sanal gerçeklik kullanıcıyı herhangi bir ortama sokarken, artırılmış gerçeklik bu ortamı geliştirir. Sanal gerçeklik şimdiye kadar oyun oynamak için kullanılmasına karşılık ABD Deniz Kuvvetleri tarafından da askeri amaçla kullanılmıştır
Hem sanal gerçeklik, hem de arttırılmış gerçeklik, eğitim, eğlence, eğitim pazarlama ve rehabilitasyon konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.
Sanal gerçeklik pazarında Google, Samsung ve Oculus gibi büyük oyuncular bulunuyor. Fakat bu sektörde de çok fazla girişimci görülüyor. Bu alanda çalışması için arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik programlama becerilerine sahip profesyoneller tercih ediliyor. Sanal gerçekliğe başlamak için çok fazla özel bilgi gerekmez. Bazı işverenler de donanım mühendislerini ya da temel programlama becerisine sahip ileri görüşlü bir zihniyeti işe almak isteyebilir.
Siber Güvenlik En Son Gelişen 8 Teknoloji Trendi Arasında
Bir süredir var olduğunu düşünürsek siber güvenlik eski bir teknoloji gibi görünse de o da diğer bahsi geçen teknolojiler gibi gelişmektedir.
İnternet verilerine yasa dışı bir şekilde erişmeye çalışan kötü niyetli insanlar oldukça, siber güvenlik daima en çok ihtiyaç duyulan teknoloji alanlarından birisi olacaktır. Siber güvenlik profesyonellerine duyulan güçlü ihtiyacın bir kanıtı olarak siber güvenlik alanındaki işlerde, diğer sektörlerdekinden 3 kat daha fazla iş imkanı artışı görülüyor. Sonuçta 2021 yılına kadar 3.50 milyon doldurulmamış siber güvenlik işi olacağı tahmin ediliyor. Bu alanda çok ciddi ücretler alarak çalışan insanlar bulunuyor. Bu durum pek çok kişi için umut verici bir kariyer sunacak gibi görünüyor.
Blockchain de En Son Gelişen 8 Teknoloji Trendi Arasında
Blockchain denince ilk önce akla gelen kripto para birimi olsa da, blockchain teknolojisi bir çok açıdan yararlı bir güvenlik sunar. Çok genel olarak tanımlamak gerekirse, blockchain yalnızca eklenebilecek uzaklaştırılamayacak ya da değiştirilemeyecek veriler olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla zincir temalı bir veri zinciri olarak düşünülebilir. Önceki blokları değiştirememek bu teknolojiyi ciddi anlamda güvenli hale getirmektedir. Blok zincirleri fikir birliğine dayalıdır. Bu nedenle de hiç kimse tek başına veri kontrolünü ele alamaz. Blockchain ile işlemleri denetlemek ya da doğrulamak için güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç vardır.
Bazı endüstriler blockchaini kullanıyor. Blockchain teknolojisinin kullanımı arttıkça yetenekli profesyonellere de talep artar. Bu alanda çok fazla eleman eksiği bulunuyor. Blockchain ile ilgili işler en hızlı büyüyen ikinci iş kategorisidir. Blockchaini öğrenmek için önümüzdeki günler aslında doğru bir zaman sayılabilir.
Nesnelerin İnterneti Son Gelişen Teknoloji Trendleri Arasında
Günümüzde pek çok şey artık Wifi bağlantısı ile oluşturuluyor. Bu nedenle nesnelerin interneti ya da IoT gelecek vaat eden bir teknolojidir. Cihazlar, ev aletleri, arabalar ve çok daha fazlasının internete bağlanması ve internet üzerinden veri alışverişi yapılması sağlandı.
Tüketici olarak IoT’yi zaten kullanıyoruz ve bundan yaralanıyoruz. IoT’tan gelecekte, veriler toplanarak ve analiz edilerek, işletmelerde daha iyi güvenlik, verimlilik ve doğru karar verilme alanlarında yararlanılmak istenebilir.
IoT teknolojisi ile cihazlara bakım sağlanabilir. Tıbbi yardım hızlanabilir. Müşteri hizmetleri iyileştirilebilir. Ve henüz aklımıza gelmeyen pek çok alanda kullanılabilir. Konunun uzmanları, bu alanda eleman açığı olduğunu vurguluyor.
Bu alanda bir kariyer hedeflerseniz gereken beceriler arasında IoT güvenliği, bulut bilişim bilgisi, veri analizi, otomasyon, gömülü sistemler ve cihaz bilgisi konularında uzmanlaşmayı düşünebilirsiniz.
Her ne kadar teknoloji çevremizde sürekli olarak gelişiyor ise de bu yazıda bahsedilen 8 teknoloji alanı yakın gelecekte değerlendirilebilecek kariyer alanları vaat ediyor.