Ekmeğini Evden Çıkarmak

Ekmegini Evden Cikarmak 1

Evde Ekmek Yaparak Kazanç Sağlamak için öncelikle hedef kitle belirlenmelidir. Bu husus önemlidir… Ekmeğini Evden Çıkarmak…

Çeşitli tahılların değirmende öğütülerek un haline getirilmesi akabinde su, maya ve tuz ile yoğurulup ekmek formuna sokulması son olarak da bu hamurun ocakta, fırında, tandırda vs. pişirilmesi sonucu oluşan gıda maddesi olan ekmek bin yıllardır insanoğlunun en önemli besin maddesidir. Bu öneme binaen yere düştüğünde alıp, öpüp, alnımıza koyduğumuz ekmeğe saygı, minnet içerir; hayatın ve neslin devamı onun sayesindedir çünkü…

İnsan hayatında bu denli öneme sahip ekmek aynı zamanda bir gelir elde etme vasıtasıdır. Fırınlarda ve pastanelerde seri olarak üretilip satılan ekmek raf ömrü uzun kalsın, daha lezzetli olsun vs. diye içerisine katkı maddeleri eklenmekte, eklenen bu katkı maddeleri ise uzun vadede insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir, çünkü insan vücudunun genetik kodları bu katkı maddelerini algılayamamakta ve bu maddelere karşı tepki göstermektedir. Beslenmemiz ve sağlığımız açısından bu derece öneme sahip ekmeğin ev ortamında yapılıp pazarlanması günümüz dünyasında önemli bir gelir kaynağı kapısı olmuştur, çünkü günümüz tüketicisi bilinçli tüketicidir, ne yediğini, yediğinin içinde ne olduğunu sorgulamakta, araştırmaktadır.

Evde Yapılan Ekmeğin Özellikleri Nasıl Olmalı

Evde yapılacak ve satılacak ekmek için öncelikle hedef kitle belirlenmelidir. Bu husus şu açıdan önemlidir; kullanılacak malzeme maliyet hesabını değiştirecek ve ekmeğin fiyatını etkileyecektir. Şöyle ki; kullanılacak un beyaz un, kepekli un, tam buğday unu, çavdar unu, mısır unu, siyez unu, kavılca unu vs. hangisi olacaktır? Önce bunun cevabını vermek gerek, hedef kitle bilinçli ve alım gücü yüksek kesim ise tam buğday unu, siyez unu, kavılca unu maliyeti diğer unlara göre daha yüksek olan gruptadır.

Evde yapılan ekmek artisan ekmektir ki artık tüketicilerin tercihi bu yöndedir. Artisan yani elde yapılan, katkı maddesi kullanılmadan ana malzemelerle yapılan, geleneksel yöntemlerle, endüstriyel olmayan ürünlerin üretilmesi demektir. Seri üretilmeyen sınırlı sayıda, talebe göre üretilen, benzer olmayan, her biri birbirinden farklı olan ürünler artisan ürünlerdir ki ayrıcalıklı olması bundan da kaynaklanır.

Ekmeği ekmek yapan en önemli unsur mayasıdır; evde yapılacak ekmek doğal ekşi mayalı ekmek olmalıdır. Ekşi maya içindeki bakteriler unun içerisinde bulunan glüten ile beslendiği için undaki glüteni tüketir, böylece vücut minimum ölçüde glütene maruz kalır, ne kadar az glüten o kadar çok bağırsak florası ve sağlıklı vücut demektir.

Evde ekmek yaparken kullanılacak tuz rafine edilmemiş, işlem görmemiş kaya tuzu olmalıdır, özellikle Çankırı kaya tuzu yüksek mineral içermesi açısından on derece sağlıklı ve kıymetli bir tuzdur.

Maliyeti etkileyecek bir unsur da elektrik tüketimi olacaktır; evde kullandığımız fırınların ekmeğin pişme süresi olan yaklaşık bir saatlik zaman zarfının ne kadar kilowatt saate denk geldiğini bilmektir.

Ve sonunda un, su, tuz, maya dörtlüsünün bileşimi akabinde oda sıcaklığında normal, sonrasında buzdolabında soğuk fermantasyon ile ekmeğin mayalanması ve pişirilmesi ile süreç son bulur, sonuç mis kokulu, bereket timsali, sofraların kıymetlisi: ekmek.

Yazar: Meltem Alacacı

Ekmeğini Evden Çıkarmak, evde ekmek yapmak, Evde Ekmek Yaparak Kazanç Sağlamak

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!