Döviz Kuru Neye Göre Nasıl Belirlenir?

Altın, Dolar ve Euro fiyatları nasıl belirlenir? Döviz kuru neye göre nasıl belirlenir, anlık döviz kurlarının belirlenmesi veya maliyet takibi…

Döviz Kuru Nasıl Belirlenir

Her sabah yurt içi piyasalar açılmadan önce, yurt dışı piyasalarda oluşan fiyatlara veya aşağıda bahsedilecek verilere bağlı kalınarak, bankamız bünyesinde tüm Şubelerde kullanılacak olan döviz kurları Hazine Servisi Döviz Masası tarafından belirlenir. Bu kurlar gün içinde sürekli olarak kontrol altında olur. Hatta bir değişikliğe ihtiyaç duyulması halinde Döviz Masası tarafından müdahale edilerek yeniler. Bu müdahalelerde dikkate alınan belli başlı faktörler ise şunlardır:

  • Bankalar arası döviz piyasası fiyatları,
  • Bankalar döviz pozisyonu,
  • Bankalar TL pozisyonu,
  • Müdahale ihtimali,
  • Piyasa döviz durumu,
  • Piyasa TL durumu,
  • Dönemsel faktörler,

Döviz kurlarında döviz ile efektif kavramları karıştırılmamalıdır. Döviz yurtdışındaki muhabir bankalarının devreye girdiği ya da daha genel bir tanımla kaydi işlemler için söz konusudur. Örnek olarak ithalat, ihracat, yurtdışı havale, yurtdışı dövizli çekleri verebiliriz. Efektif ise banknot olarak ifade edilebilen yabancı para işlemleridir. Buna örnek olarak da şube kasalarında gerçekleştirilen işlemler dile gelir.

Döviz Kuru Belirleme

Döviz Merkez Bankasının gün içinde anlık döviz kurlarını belirlemenin yanında, Bankalar gelen talepler doğrultusunda, özellikli fiyat için daha düşük marjlı fiyatlar sunmakla da yükümlüdür. Bu fiyatlar da, ekran kurlarının belirlenmesinde kullanılan veriler göz önünde vardır. Ancak özel fiyat uygulamasında kişinin banka açısından durumu da göz önünde olur.

Özel kur talebinin yapılabilmesi için bazı detaylara dikkat eder. Kazanç performansından bağımsız olarak yurt içi döviz borçlandırma kurlarında veya döviz borçlanın tahsili sırasında TL’den döviz satışlarında özel kur uygulaması yoktur. Bu küçük meblağlar için ekran kurların finansçı lehine birkaç puan düzeltir. Özel kur talebi belirli bir prosedür izleyerek gerçekleştirir. Bu prosedürde, döviz alış satışçıların talepleri alım satın yapanlar-bankalar aracılığı ve sistem yardımı ile bankaların döviz masasına iletilr. Döviz masası tarafından değerlendirilen bu talepler, kabul olacak ya da alternatif bir fiyat sunar.

Yine aracılar ile bu sonuçlar müşterimize iletir. Anlaşma sağlandığında, yine sistemden “kur talep etme” menüsünü kullanır. Burada Döviz masasından anlaşmaya varılan kuru talep eder. Hatta işlemi gerçekleştirir ya da gün içinde gerçekleştirmek üzere rezerv eder. Döviz masası bu şekilde gerçekleştirilen ya da rezerv edilen işlemlerin kur riskini sıfırlar. Bunun amacı ile bankalar arası piyasada “hedge” işlemini gerçekleştirir.

Her gün saat 15:30’da TCMB, ertesi güne ait gösterge amaçlı kurları (Merkez Bankası kurları) ilan eder.

Önerilen Yazı: Döviz piyasası işlemleri

Döviz kuru nasıl belirlenir, döviz fiyatları nasıl bilirlenir.

İlgili Yazılar

Tek Seferde 30 Dev Şirkete Yatırım Yapın

Hisse Senetlerine İki Yönlü Yatırım Yapın

Gram Altın Fiyatlarında Yatırım Yapın

1 Yorum

Demir Haziran 29, 2019 - 9:10 pm
Döviz almaya devam ediyoruz.. Yurtiçinde yerleşiklerin döviz mevduatı 21 Haziran ile biten haftada 1,4 milyar dolar artarak 186,6 milyar dolara yükseldi. Artışın büyük kısmı gerçek kişilerin DTH’larındaki 1,3 milyar dolarlık artıştan kaynaklandı. Aynı dönemde TCMB’nin brüt döviz rezervleri de bir önceki haftaya göre 1,6 milyar dolar azalarak 74,2 milyar dolara geriledi. Altın rezervlerimiz ile birlikte toplam rezervler 97 milyar dolar seviyesinde.
Yorum yaz