2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda blokzincir tabanına sahip Türk Lirası uygulamaya koyulacağı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında blokzincir tabanlı dijital Türk lirası 2022 yılında uygulamaya girecek. Genelde dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulgularına göre daha yaygınlaştı. Ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testlerinin ise ilerleyen günlerde yapılacağı açıklandı.
Dijital Türk Lirası
Dijital Türk Lirası deneme ve geliştirme süreçleri için oldu. Böylece ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zaptı imzaladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Mart ayında açıkladığı ekonomi reform takvimine göre ise, dijital Türk lirasının hukuki altyapısının oluşturulması ve dijital bankacılık lisanslamalarına imkan tanıyacak düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için hedefin 31 Aralık 2021 olduğu belirtti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu ise Temmuz ayındaki enflasyon raporunda buna değindi. Dijital paralar ile ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtmişti. Ayrıca Eylül ayı gibi pilot uygulamaların da start alacağını ekledi. Merkez Bankası, Nisan ayında duyurmuş olduğu yeni düzenleme yaptı. Bunun ile kripto varlıkların ödemelerde doğrudan ya da dolaylı şekillerde kullanılması yasaklamıştı. Ancak 6 Eylül’de yayınlanan Orta Vadeli Program’da ise dijital paranın teknolojik, ekonomik ve hukuki yapılar ile ilgili çalışmaların sonuçlarının değerlendirilerek, dijtal Türk Lirası Arştırma ve Geliştirme Projesi pilot bulgular doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı şekilde devam edeceği vurgulamıştı.
Dijital Para Çalışmaları
Dijital Türk Lirası’nın yanı sıra Ulaştırma ve Gümrük Hizmetlerinde de blokzincir altyapısı çalışmalarının hızlandırıldığı ve tamamlanacağı da ortaya çıktı. Ulaştırma ve Gümrük hizmetlerinde gerekli hukuki ve fiziki altyapı çalışmalarının hızlandırdığı ve tamamlamak üzere olduğu ortaya çıktı. Gümrük ve lojistik süreçlerinde uygulama örnekleri incelenerek mevcut sistemler ile uygulanabilirliği tartışıldı. Entegrasyonu için değerlendirme ve analiz çalışmaları da devam etmekte. Ayrıca sistem için yeni projelerinde gündemde olduğu ortaya çıktı.
Yılın ilk aylarında dijital paralara karşı tavır özellikle Eylül ayında yayınlanan program ile ortaya çıktı. Böylece ülkede dijital paralara karşı daha sıcak bir yaklaşım olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2022 yılı ile birlikte Dijital Türk Lirası’nın nasıl bir kullanım alışkanlığı sağlayacağı gerçeği var. Üstelik önümüzdeki yıllar içerisinde fiziki kullanımı tamamen bitirip bitirmeyeceği merak edilen konular arasında yer alıyor.
1 Yorum