Bursa gezilecek yerler, Bursa Tarihi, tarihi yerleri, ulaşım, gezi rehberi genel olarak Bursa’yı anlatan yazı hazırladık. Bursa’da gezilecek yerler öncesinde Şimdi gelin Bursa’yı tanıyalım…
Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Bursa, zaman içerisinde Roma, Bizans, Selçuklu, Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş ve de Cumhuriyet döneminde varlığını her daim sürdürmüştür. Bu kadar uzun bir geçmişe sahip olması ve zaman zaman farklı milletlere ev sahipliği yapmış olması Bursa’nın kültürel anlamda büyük bir hazine olduğunu söyleyebiliriz. Tarihiyle İstanbul’u aratmayan Bursa, coğrafi koşullarıyla da son derece güzel bir yerdir.
Günümüzde festivaller, Karagöz ve Hacivat oyunları, mehter gösterileri, kılıç gösterileri gibi birçok etkinliğiyle kültür-tarih alanında kendini gösteren bir ildir.
Döneminde Osmanlı’nın kuruluşundan itibaren uzun bir süre boyunca Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır.
Bursa Gezilecek Yerler ve Tarihi
Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’nun en güzel köşelerinden bir tanesi olan Bursa, tarihi ve kültürüyle beraber son derece dikkat çeker. Büyük ve köklü bir tarihe sahip olmasından dolayı birçok medeniyete adeta bir yuva olmuştur. Roma, Bizans, Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve son olarak ta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne dahil olmuştur. Bu kadar çok uygarlıkla iç içe olması ve uzun bir süre farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasından dolayı her uygarlıktan farklı farklı kültürler almış. Her uygarlığın kendine has özelliklerini bir arada toplamış bir kültür merkezidir Bursa.
Bursa’nın köklü tarihi Ilıpınar Höyüğü kazılarında ortaya çıkmıştır. Kazılardan ortaya çıkılan sonuca göre Bursa günümüzden 7 bin yıl geçmişte var olmuştur. Kazılara göre MÖ 5200 yıl öncesine dek giden bir yerleşim alanı keşfedilmiştir.
Bursa’nın 7 km kuzeyinde; çevresi 90 m ve yüksekliği de 5 m olan Demirtaş Höyüğü yer almaktadır. Bu alanda çoğunlukla elde yapılmış ve çok nadir de olsa bir kısmı da çarkta yapılmış bir takım seramik parçalar bulunmaktadır. Bu seramikler kâse, küp ve testi olmak üzere bronz çağdan kalmışlardır ve de MÖ 2500’lü yıllara kadar dayanmaktadır.
Bursa’da Gezilecek Yerler Nereler?
Şehrin 14 km batısında yer alan Çayırköy Höyüğü ’nün ebatları da Demirtaş Höyüğü ‘nün ebatları ile aynıdır. Ancak farklı olarak burada bulunan seramik parçalarda kırmızı, siyah, kahverengi ve gri renkler görülmektedir. Bu höyükte en yaşlı olan buluntu MÖ 2700’lü yıllardan kalmadır.
Bursa isminin eski adının ne olduğunu ve kimler tarafından konulduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız birazdan öğreneceksiniz.
MÖ 3. yüzyılda Prusiaslılar ve Brithynialılar tarafından kurulan bu kentin ilk adı Prusa imiş. Oldukça havalı olan isimin geldiği yer Prusiaslılar olsa gerek. Ancak Brithynialılar’ın da kuruluşunda büyük payı olan Bursa, yazılı kaynaklarda Btiniya olarak ta geçmektedir. Her iki kavmin de adı farklı farklı geçmiş oluyor.
Bursa ve çevresinin en eski yerleşim yeri İznik Gölü çevresidir. Sadece İznik Gölü çevresinde bile 7 büyük höyük vardır. Bu höyüklerin taş devri döneminde kurulduğu anlaşılmıştır. Bu höyükleri sıralayacak olursak: Ilıpınar Höyüğü, Hacılartepe Höyüğü, Tepecik Höyüğü, Körüstan, Ürücek Tepe, Höyücek ve Karadin Höyüğü ’dür.
İnegöl kent merkezinde Doğutepe Akhisar höyükleriyle Yenişehir Babasultan Höyüğü, tarih öncesi devirlerden kalma yerleşim yerlerini işaret etmektedir.
Bursa (Prusa) ‘nın kuruluşu
Bursa MÖ 4. yüzyıla kadar çeşitli kolonilerin ve ülkelerin toprağı sayılmıştır. MÖ 4. yüzyılda Bithynia devleti kurulmuştur. Heredot Tarihi’ne göre o dönemde Bursa ve çevresinde bulunan tek kent Cius’tu. Şimdiki adıyla Gemlik. Cius kentinin kuruluşu MÖ 14. yüzyıla kadar uzanacak kadar eski bir tarihe sahiptir.
Apamea yani şimdiki adıyla Mudanya kentinin kuruluşu ise MÖ 6. yüzyıldan bile daha önceye dayandığı düşünülmektedir.
Günümüzde Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte olan eşsiz eserlerden bazıları da Bizans dönemi mezar stelleri ve çeşitli mimari parçalardır.
Türkler’in Bursa Bölgesine Gelişi
Müslümanlar ilk defa Abbasiler döneminde Bursa’ya kadar gelmiştiler. 955 yılında ise Hamedanlılar, Bursa’yı fethedip 23 yıl boyunca bu topraklara egemen olmuşlardır. Türklerin ise Bursa bölgesine ilk defa 1081 yılında girdikleri gözlemleniyor. Şu anda küçük gördüğümüz İznik, 1081 ve 1097 yılları arasında koskoca Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmıştı. 1097 yılında ise maalesef üzülerek dile getiriyorum ki, Haçlı Savaşları’na sahne olan bu topraklar, Haçlıların eline geçti. Bu dönemde İstanbul’a bir Latin Hükümeti kuruluyor ve bu sefer İznik Bizans İmparatorluğu’nun başkenti oluyor. Başkent yine başkent olarak kalıyor ama kimlerin elinde…
Osman Gazi Döneminde Bursa
Beylikten, kocaman bir devlete diyerek başlıyoruz. Koskoca 7 kıtaya hükmetmiş Osmanlı Devleti’nin temelleri burada atılıyor. Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk sultanı olan Osman Gazi, Ertuğrul Gazi’nin oğludur.
Osmanlı’nın o dönemde çevresinde çokça Hristiyan devletlerin olması Osmanlı’nın işine geliyor tabi. Müslümanlara saldırmayacaklar ama Hristiyanlara merhamet etmeyeceklerdir. Bu da kısa sürede o devletlerin Osmanlı İmparatorluğu’na katılmasına büyük bir vesile oldu.
Osmanlı’nın kuruluşunda dervişler büyük yardımlarda bulunuyor. Tabi Osman Gazi bunları görüyor ve daha sonrasında Bursa ve çevresinde bulunan birçok araziyi dervişlere veriyor. Osman Gazi dervişleri belli ki çok seviyor. Bu yüzden de bölgedeki en önemli derviş olan Derviş Edebali’nin kızını alıyor.
Sürekli olarak Bizans ile savaşan Osman Gazi, Bizans sayesinde çokça savaş ganimeti topluyor ve beylik gittikçe daha da zenginleşiyor. İlerleyen zamanlarda da Osman Bey; Karacahisar, Yarhisar, İnegöl’ü topraklarına kattı.
1302 yılında bir değişiklik yaparak Yenişehir’i devletin merkezi olarak ilan etti.
Osman Bey, İznik ve Bursa’yı kuşatıyor ancak maalesef bir türlü alamıyor. Buna karşın da evladı olan Orhan Bey’e Bursa’yı almasını vasiyet ediyor. Orhan Gazi babasının bu vasiyetini yerine getirmek için elinden geleni yapıyor ve başarıyor. Bursa Osmanlı topraklarının içerisine giriyor.
Bursa’nın Fethi
Bursa’yı Orhan Gazi fethediyor ancak babasının buradaki payı asla yok sayılamaz. Büyük pay babasına aittir. Çünkü Osman Bey 1308 yılında Bizans ordularını Erdoğan köyü yakınlarında perişan ediyor. Hal böyle olunca da Bursa önlerine düşmüş oluyor. Bu tarihten sonra da Bursa’yı kuşatıyor ve sürekli olarak orayı gözlemliyor. Bunun için gözlem kuleleri falan yaptırıyor. İşte bu dönemde Osman Gazi vefat ediyor ve vefat etmeden önce biricik oğlu Orhan Bey’e Bursa’yı almasını vasiyet ediyor. Aslında bu zamanda Osman Bey ölüm döşeğinde değildir. Sadece elden ayaktan kesildiği için yeni komutan oğlu oluyor. Bu zamanda oğluna bunları vasiyet ediyor. Bursa’nın alındığını görmek istiyor. Ancak nasip olmayınca Osman Bey Bursa’nın fethini göremeden hayata gözlerini yumuyor.
Bursa Fethi Nasıl Oldu?
1326 tarihinde Bursa Orhan Bey tarafından tam olarak fethediliyor. Bu fetih teslim yoluyla oldu. Yani böylece Bursa kılıç ve kalkanlarda değil, teslim yoluyla fethedilmiş oldu.
O dönemde top ve tüfekler olmadığı için kale surları yıkılamıyor. Bu yüzden de kaleler dikkatle gözlemleniyor ve giriş çıkışlar engelleniyor. Böylece kale halkı aç susuz ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelince mecburen teslim olmak zorunda kalıyorlar. Böylece tek damla kan dökmeden kent temizce fethediliyor. Bu şekilde fethetme yöntemine ‘vire’ adı verilmektedir.
Osmanlı dönemi boyunca birçok dönem gören Bursa, günümüzde de gördüğü ilgiden bir şey kaybetmemiş.
Bursa da hala günümüzde yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret akınına uğramaktadır. Modern turizmde Uludağ’a kayak yapmak için ülkenin dört bir yanından insanlar akın ediyor. Ayrıca iklim koşulları ve yeryüzleri buna uygun olmayan ülkelerden gelen insan sayısı azımsanacak gibi değildir. Yabancı turistler, kayak için Bursa gezilecek yerler arasında ilk sıradaki Uludağ’ı çok tercih ediyorlar. Bunun başlıca nedeni arazinin her yönden kullanışlı ve uygun olmasındandır. Bir başka nedeni ise ekonomik olmasından kaynaklı. Para birimleri daha değerli olan insanlar Türkiye’de bir şey almak, bir hizmet almak için kendilerine göre çok ucuz bir rakam ödüyorlar. Bu sebepten dolayı da turistler Türkiye’ye büyük ilgi gösteriyorlar.
Tabii ki de dediğim gibi bunun asıl nedeni ülkenin tarihi güzelliğinden kaynaklıdır.
Günümüzde Bursa ve Bursa Gezilecek Yerler
2015 verileriyle Bursa nüfusu 1.854.000 dur. Bursa geçmişi boyunca büyük bir tarih ve kültürle kaplı olmakla beraber günümüz modern şehirlerine rahatça ayak uydurabilmiş, kombin yapabilmiş bir şehirdir. İpekçilik ve bıçakçılık gibi alanlarla ünü duyulan Bursa’da artık bu işlerin eski önemi kalmamıştır.
Hacivat ve Karagöz’ün Bursalı olduğunu biliyor muydunuz? Artık kesin olarak biliyorsunuz. Turizm ile beraber sanayinin de babalığını yapmış ve hala yapmakta olan bir şehirdir.
Bursa’nın bunca şeyden farklı olarak bir de lezzetleri ön plandadır. İnsana parmak yedirecek İskender Kebabı Bursa mutfağına ait bir lezzettir. Bursa’ya has olan kestane şekeri alıp, Karagöz ve Hacivat izlemek, yapılacaklar listesine kesinlikle eklenmelidir.
Bursa Gezilecek Yerler
Bursa’da gezmek için birçok yer vardır. O kadar dedik ya turist akınına uğruyor diye. Bunca turist sadece kaymaya gelmiyor buraya elbette. Uludağ ile beraber birçok tarihi ve kültürel güzelliklere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Örneğin Ulu Cami, Bursa’nın en önemli tarihi simgelerinden bir tanesidir. Bursa’ya gidip te Ulu Cami’ye uğramamak olmaz. Osmanlı’nın ilk medreselerinden bir tanesi olan Yeşil Medrese, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Atatürk’ün Bursa’yı ikinci kez ziyaret ettiğinde kendisine hediye edilen köşk, şu anda Atatürk Evi adı altında ziyaretçilerini dört gözle bekliyor.
Osmanlı’da hanlar büyük bir yer kaplar. Bir de Bursa Hanları Osmanlı’nın ticaret merkezlerinden bir tanesidir ve büyük bir önemi vardır. Buralara uğramasak bile önünden geçmek gerekiyor.
Elbette ki Uludağ. Uludağ Türkiye’nin en ünlü kayak merkezidir. Yurtdışında da büyük rağbet gören Uludağ, kış turizmi için en güzel tercihlerden bir tanesidir. Bursa gezilecek yerler ilk sıradadır.
Eğer şehir yapılarına veya şehirleşmeye ilginiz varsa Bursa’da bulunan Cumalıkızık’ı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim. UNESCO Dünya Mirasları listesine adını bastıra bastıra yazdırmıştır. Bu köyde Osmanlı mimarisi hâkimdir.
Bunun yanında Tirilye de en az Cumalıkızık kadar mükemmel bir köydür. En güzel Rum köylerinden bir tanesidir. Bursa gezilecek yerler arasında ikinci sıradadır.
Bursa’nın en gelişmiş ilçesi olan Mudanya, gitmeden önce deniz havası eşliğinde sıcak bir çay içilmesi gereken yerlerdendir.
Bursa Mutfağı
Bursa mutfağı Türkiye’nin lezzet duraklarından biridir. Peki, bu lezzetler hangileridir? Gelin bir göz atalım.
İskender kebabı
En çok bilinen lezzeti hepimizin de bildiği, veganları yoldan çıkaracak İskender kebabıdır. Ham maddesine bakıldığında normal döner gibi görünse de onun üzerine eklenen domates sosu ve sonrasında ‘cosss’ sesiyler minik kıvılcımlar çıkaran sıcak tereyağı, İskender kebabını İskender kebabı yapan en temel unsurlardır.
İnegöl Köfte
Görünüm itibariyle Tekirdağ köftesini andırsa da İnegöl köftesinin lezzeti her daim ayırt edilebilir. Dana eti ve kuzu etinin eşsiz uyumuyla hazırlanan bu lezzet deryasının yapımı epey zahmetlidir.
Pideli Köfte
Yukarıda bahsi geçen İskender kebabından esinlenerek var edilmiştir. Fark olarak döner yerine köfte kullanılır ve lezzeti İskender’den kesinlikle bir başkadır.
Kestane Şekeri
Busa’nın meşhur lezzetlerinden bir tanesi de Kestane Şekeri’dir. Asıl lezzeti kestanelerin Uludağ’da yeşermesinden kaynaklanır. Tamamen doğal ortamında yetişen kestaneler haşlanır ve daha sonra şerbete batırılır. Farklı olarak çikolata kaplı olan kestane şekerleri de vardır. Ne de olsa zevkler ve renkler tartışılmaz.
Kemalpaşa Tatlısı
Kemalpaşa tatlısı Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine has bir tatlıdır. Eskiden Mustafakemalpaşa ilçesinde küçük tatlıcılarda üretilmeye başlanan ve adı Kirmastı olan bu tatlı daha sonra ilçenin adını alarak Kemalpaşa tatlısı olmuştur. Herhangi bir yerden buraya gelmemiş, tamamen bu ilçede var olmuştur. Günümüzde de sadece bu ilçede üretilmeye devam edilmektedir.
Bursa Hakkında İlginç Bilgiler
- Uludağ, 9. yüzyılda 120 tane kiliseye ev sahipliği yaparak ilk keşişler dağı adını almıştır.
- Keşiş Dağı, daha sonra Osman Şevki Bey’in 1925 yılında önermesiyle, Uludağ ismini almıştır.
- Balabanbey Kalesi Bursa’da yer almaktadır ve bu kale Osmanlı’nın ilk yapısıdır.
- Türkiye ve Türk tarihinde şehirlerarası insan taşımacılığı ilk defa 1926 yılında Bursa’da yapılmıştır.
- Türkiye’de ilk modern organize sanayi bölgesi 6 Kasım 1966 tarihinde Bursa’da kurulmuştur.
- Günümüzün plazalarının ilk örneği olan Balibey Han, Bursa’da yer almaktadır. Katlı çarşı ilk defa burada görülmüştür.
- Orhaniye Medreseleri İznik’te kurulmuştur. Bunlar Osmanlı’nın ilk üniversiteleridir.
Kaynakça______________________________________________
- https://bursa.ktb.gov.tr/TR-70228/bursa-ili-genel-bilgiler.html
- https://onedio.com/haber/ortamlarda-anlatirsiniz-cogunu-bursalilarin-dahi-bilmedigi-bursa-hakkinda-20-elit-bilgi-710213
- https://onedio.com/haber/osmanli-sehri-bursa-nin-7-efsane-lezzeti-395005
3 Yorumlar