Brent Petrol: İran kaynaklı arz kesinti endişeleri sıcaklığını korurken; yılık ikinci yarısında OPEC tarafından uygulanan arz kesintisinin azalabileceğine yönelik beklentiler petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılarken; brent petrol varili 75 $ seviyesine kadar geriledi.
Geçtiğimiz hafta içerisinde FED’in Mayıs ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Buna göre birçok Fed yetkilisinin gelecek faiz artırımının yakında olmasının uygun olabileceğini söylerken, enflasyon hedefini hafifçe geçmenin sorun olmayacağı ve sıkılaşmanın agresifleşmesi konusunda aceleye gerek olmadığı belirtildi. Yayınlanan bu toplantı tutanaklarının yanı sıra ABD’de PMI öncü verisi Mayıs’ta imalat ve hizmetler sektörlerinin her ikisinde de güçlü bir görünüm sergiledi. Bu gelişmelerle birlikte FED’in Haziran ayında faiz artırımı gerçekleştirme ihtimali büyük ölçüde kesinleşmiş olurken; yıl boyunca toplam faiz artırımının 3 ya da 4 olacağı noktasında belirsizlik sürüyor.
Petrol fiyatları arz kesintisinin azalabileceği beklentisiyle 75 Dolar’ı test etti.
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un arasında 12 Haziran’da yapılması planlanan görüşme Trump tarafından iptal edildi. Trump, görüşmenin yapılmasını çok istediğini ancak Kim’in açıklamalarında derin öfke ve düşmanlık algıladığını ifade ederek buluşmanın gerçekleşmesini uygun görmediğini açıkladı.
Brent Petrol
Venezuela’da seçimleri Maduro’nun kazanmasıyla başlayan süreçte ABD seçimlerin hileli gerçekleştiği gerekçesiyle seçimleri tanımadığını ve bir dizi yaptırımları uygulayacağını açıkladı. Bununla birlikte İran kaynaklı arz kesinti endişeleri sıcaklığını korurken; yılık ikinci yarısında OPEC tarafından uygulanan arz kesintisinin azalabileceğine yönelik beklentiler petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılarken; brent petrolün varili 75 $ seviyesine kadar geriledi.
Yeni haftada Avrupa merkezli veri akışı küresel gündemin merkezinde yer alacak.
İngiltere’de 12 Aylık TÜFE, gerilemesini Nisan ayında da sürdürerek %2,5’tan %2,4 seviyesine geldi. Nisan ayı TÜFE verisi son 18 ayın en düşük TÜFE verisi olarak kaydedildi. Bununla birlikte çekirdek TÜFE de %2,3’ten %2,1 seviyesine geldi. Enflasyon verisinin ardından Sterlin; İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırımı yapacağına yönelik beklentilerin azalmasıyla Dolar karşısında bu yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı imalat PMI verileri; beklentilerin altında kalarak 55,5 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri ile endeks düşüşünü 5. ayına taşımış olurken; son 16 ayın da en düşük seviyesine gelmiş oldu. Hafta içerisinde yayınlanan bir diğer Avrupa bölgesi verisinde ise, Almanya ekonomisi 2018 yılı ilk çeyrekte %0,3; yıllık bazda ise %1,6 büyüme gösterdi. Söz konusu performans çeyreklik bazda son 6 ayın en düşük seviyesine işaret ederken, Avrupa’daki toparlanmanın yavaşladığına dair belirtiler güçlendi.
Diğer taraftan yayınlanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarında Euro Bölgesi’nde büyüme hızının hala sağlam olduğu ancak küresel ticarette korumacılığın bölge ekonomisi için önemli bir belirsizlik olduğu belirtildi. Tüm bunlarla birlikte Euro bölgesinde İtalya kaynaklı popülist söylemlerde genişlemeci kamu politikalarına ağırlık verileceği ve bu durumun AB’nin mali kurallarına ters düşeceği yönündeki değerlendirmeler ülkeye dolayısıyla da Euro bölgesine yönelik risk algısının bozulmasına neden oluyor.
Tüm bu gelişmeler ve yükselen Dolar endeksi ile birlikte hafta içerisinde 1,16 düzeyini gören Euro/Dolar 2018 yılının en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Mevcut koşullar altında Euro Alanı’nda faiz artırım beklentisinin 2019’un ikinci çeyreğinden önce gerçekleşmeyeceği öngörülüyor.
Yeni haftada küresel PMI endekslerinin yanı sıra, Avrupa’da bazı ülkelere ait enflasyon rakamları ile 1. çeyrek büyüme rakamları takip edilecek. Aynı zamanda ABD merkezli Kuzey Kore – İran ve Venezuela ile olan ikili gerilimler de küresel risk iştahının şekillenmesinde önemli rol oynayacak. İtalya’da hükümetin kurulamaması Euro üzerinde baskı yaratmaya devam ederken yeni haftada bu konudaki gelişmeler de Euro bölgesinin görünümü açısından kritik olacak.
2 Yorumlar