Bitcoin Nedir? BTC Nasıl Alınır ve Satılır?

Bitcoin nedir? ilk kripto para birimidir. Bitcoin’in birimi ise BTC olmaktadır. Direnli ve merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Bitcoin satın almak isteyenler için çok sayıda kripto para borsası ve platform bulunmaktadır. Kripto para borsasına kayıt olduktan kimlik doğrulama yaparak borsa üzerinden Bitcoin alım satımı yapılabilmektedir. Bitcoin’in değeri arz talep dengesine göre değişiklik göstermektedir. Gücünü Blockchain teknolojisinden alan Bitcoin’in güvenilirliği ilk kullanılmaya başlandığından beri sorgulanmaktadır. Ancak günümüzde geniş kitlelere hitap eden ve kazandıran Bitcoin ağının üst düzey bir güvenliği bulunmaktadır. Genelde Bitcoin’in geçmişine bakıldığında; herhangi bir hırsızlık veya hack olayı doğrudan Bitcoin ağına bağlı olarak gerçekleşmemiştir.

Bitcoin Nedir? Bitcoin’in Tarihi Nedir?

Bitcoin’in geçmişine bakıldığında; 2008 yılından beri kripto para birimi olarak vardır. Satoshi Nakamoto takma ismine sahip kişi veya kişiler Bitcoin ile ilgili bir makale yayınlamışlardır. Makalenin başlığı; Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi: Bitcoin’dir. Bu makalede blokzincir tabanlı ödeme yöntemi ile Bitcoin kullanıma sunulmuştur. İlk Bitcoin bloğunun oluşturulması ise 3 Ocak 2009 tarihine dayanmaktadır. 12 Ocak 2009 tarihinde ilk Bitcoin transferi olmuştur. Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleştirilen bir transferdir.

Geçmişte Bitcoin iki adet pizzanın parasını ödemek için kullanılmıştır ve günlük yaşamda gerçek para birimi gibi kullanılması da istenmektedir. Hatta 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan bu alışveriş sonrasında her yıl bu tarih Bitcoin Pizza Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ancak Bitcoin’in dalgalı fiyat hareketlilikleri dolayısı ile gerçek para birimi olarak kullanılması dezavantajlı bir durum olmaktadır. Değer saklama aracı olarak da tabir edilen Bitcoin’in fiyatları devamlı düşüyor veya yükseliyor olsa da uzun vadede yatırımcıların kar ettikleri ve tercih ettikleri bir yatırım enstrümanı olmaktadır.

Bitcoin’i Değerli Kılan Nedir?

Bitcoin’in özel olmasını sağlayan durum; sınırlı arz özelliğidir. Dolar, euro ve TL gibi para birimlerinin sınırsız basılması mümkünken Bitcoin’de durum böyle değildir. 21 milyon adet ile sınırlandırılmış bir kripto para birimidir. Dolayısı ile talep artarken arz sabit kalır ise; fiyat devamlı olarak artmaktadır. Bitcoin’in 2008 yılından beri fiyat değişimlerine bakıldığında; talebin devamlı arttığı ve arz sınırlandırıldığı için de Bitcoin fiyatlarının yükseldiği görülmektedir.

Bitcoin’in bir diğer önemli özelliği ise; merkezsiz olmasıdır. Herhangi bir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket ya da kuruluş Bitcoin ağını kontrol edebilme yetkisine sahip değildir. Bitcoin işlemleri ve transferleri yatırımcılar arasında aracısız olarak yapılmaktadır ve Bitcoin ağı bir grup kod yazarının ürünüdür. Geleneksel finans sisteminden ayrıldığı noktalar bunlardır.

Bitcoin’in Üretimi Nasıl Yapılır?

Bitcoin üretimi; madencilik olarak isimlendirilmektedir. Bitcoin üretimi yapan kişiye ise madenci ismi verilmiştir. Altın madenciliğinin dijital versiyonu olarak benzerlik gösterdiğinden madencilik denmektedir. 21 milyon adedi bulunan Bitcoin’in tamamı gün yüzüne çıkmamıştır ve tıpkı altın gibi arz sınırlıdır. Güçlü işlemcilere sahip olan bilgisayarların Bitcoin piyasasındaki finansal işlemleri onaylaması madenciliğin mantığını oluşturmaktadır. En hızlı blok üretimi yapıp işlemi onaylayan madenci ise ödül almaktadır. Bitcoin madenciliğinden ödül alabilmek için ise iyi bir ekipman ile madencilik yapılıyor olması gerekmektedir. Ekipmanların sadece madencilik için en uygun olan versiyonlarını üreten şirketler vardır.

Madencilikteki ekipman maliyetinden kaçınmak isteyenler ise; bulut madenciliği yapabilmektedirler. Bulut madenciliği; bulut tabanlı ağ sunucuları aracılığı ile çevrimiçi cihaz gücünün kiralanmasına dayanmaktadır. Yatırımcının elinde eğer işlemcisi ve grafik kartı iyi olan bir bilgisayar var ise; kendi bilgisayarıyla da madencilik yapmasının bir sakıncası yoktur. Ancak madencilikte kar sağlayabilmek için ekipmanların belirli bir kalitede ve özellikte olması gerektiği göz önünde bulundurularak madencilik yapılacak ekipmanlar tercih edilmelidir.

Bitcoin Sahibi Olmanın Yolları Nelerdir?

Böylece Bitcoin almanın yöntemleri şöyledir:

  • Bitcoin satın alınabilecek bir platform üzerinden gerçek para birimi karşılığında Bitcoin alımı yapılabilmektedir. Bitcoin ticareti ile Bitcoin sahibi olunabilmektedir. En sık kullanılan yöntemdir. Bitcoinlerin fiyatları yükseldiğinde kar elde edilebileceği gibi satıp diğer kripto para birimlerini alarak da kazanç elde edilebilmektedir.
  • Kriptografik şifreleri çözerek blok üretimi yani madencilik yapanlara ödül olarak Bitcoin verilmektedir. Buna Bitcoin üretimi ile Bitcoin sahibi olmak denmektedir.
  • Maaş ya da faiz mantığı ile Bitcoin kazanılabilmektedir. Bitcoin para sistemi olarak kullanılmasa da Bitcoin karşılığı yapılabilecek işler bulunmaktadır. Yatırımcı işvereninden BTC üzerinden maaş talep edebileceği gibi mevcut işi kripto para endüstrisindeyse otomatik olarak maaşını Bitcoin olarak almaya başlayabilmektedir. Ayrıca bazı işletmeler Bitcoin üzerinden borç ve faiz verebilmektedirler.

Bitcoin Kullanımı Nasıldır?

Bitcoin’in kullanılma mantığına bakıldığında; öncelikle sanal cüzdan sahibi olunması gerekmektedir. Sanal cüzdan adresine sahip olunması, Bitcoin takasının ve alışverişinin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Sanal cüzdan ile Bitcoin transferi yapılacağı zaman asimetrik şifreleme ile imzalanarak gönderimi yapılmaktadır. Bitcoin nedir? her ağda duyurulan işlemlerin zincire dahil olması sayesinde aynı BTC birden fazla kere kullanılmamış olmaktadır.

Bitcoin’in Zaman İçerisindeki Fiyat Değişimleri Nasıldır?

Bitcoin’in değeri yıllara göre aşağıda verilmiştir:

  • 5 Ekim 2009 tarihinde Bitcoin’in ilk kuru 1 Dolar=1.309,03 BTC olarak açıklanmıştır.
  • 9 Şubat 2011 tarihinde Bitcoin ile ABD doları eşitlenmiştir.
  • 8 Haziran 2011 ile beraber Bitcoin’in değeri 31.89 dolara ulaşmıştır.
  • 2013 yılının nisan ayı ile beraber Bitcoin fiyatı 100 doları da geçmiştir.
  • 28 Kasım 2017 tarihinde Bitcoin ilk kez 10.000 doları aşmıştır.
  • 17 Aralık 2017 senesinde Bitcoin’in değeri 20.089 dolara çıkmıştır.
  • 31 Aralık 2020 tarihinde TL cinsinden Bitcoin’in değeri 219.099 TL’ye ulaşmıştır.

Bitcoin Alım Satım İşlemleri Anonim Olarak Mı Yapılır?

Bitcoin’de anonimlik için yarı anonim demek daha doğru olmaktadır. Geleneksel finans sisteminde işlem yapılırken yatırımcılar kimliklerini belirtme zorunluluğu ile işlem yapmaktadırlar. Ancak Bitcoin’de kimlik belirtme zorunluluğu olmamaktadır. Cüzdan kodları ile işlemler yapılmaktadır. Cüzdan kodları da takip edilebileceği için yatırımcı yarı anonim bir şekilde işlem yapmış olmaktadır.

Bitcoin Alım İşlemi Nasıl Yapılır?

Bitcoin almak için öncelikle kripto para birimleri ile hizmet veren platformlardan birini tercih ederek bu platforma üye olmak gerekmektedir. Böylece Bitcoin hesabı açılarak bir Bitcoin cüzdanına sahip olunmaktadır. Ardından yatırımcı banka hesabından açtığı BTC hesabına alacağı Bitcoin’in TL karşılığı kadar para göndermelidir. Sadece birkaç dakikasını ayırarak Bitcoin alım işlemi yapabilmesi mümkündür. BTC cüzdanını aktifleştirdiğinde sahip olduğu Bitcoinler ile yatırma ve çekme işlemleri de yapabilmektedir. Bitcoin nedir?

BTC saklamak için cüzdan hizmeti veren çok sayıda site mevcuttur. Dijital cüzdanlarda saklanması çok daha avantajlı ve sonrasında işlem yapmak adına kolaydır. BTC cüzdanı açanlara hesaplarına erişim sağlayabilmeleri için özel bir anahtar verilmektedir ve bu anahtar ile hesaplarındaki parayı görüntüleyebilmeleri mümkün olmaktadır. Dijital cüzdanlara alternatif olarak soğuk cüzdan ismi de verilen donanım cüzdanlar bulunmaktadır. Soğuk cüzdanlarda Bitcoinler çok daha güvenli ve çevrimdışı saklanabilmektedir.

Bitcoin Satış İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Bitcoin satmak için Bitcoin cüzdanı ya da başka bir platform kullanılabilmektedir. Genelde bitcoin satmak için yatırma sayfasından alınacak kripto para adresine satışı yapacak Bitcoin miktarı transfer edilmelidir.

Kripto Para Nedir?

İlgili Yazılar

“Bitcoin’de Dönüşüm: Zorlu Düşüşte Yeni Bir Taban Arayışı”

MicroStrategy’nin Bitcoin Yatırımlarına Aralıksız Devamı

“Bitcoin’de Sakinleşme Dönemi”

1 Yorum

Yasemi̇n Ağustos 28, 2023 - 2:57 pm
Bitcoin'in tarihiyle ilgili biraz daha detaylı bilgi paylaşabilir misiniz? Ne zaman ortaya çıktı ve nasıl popüler hale geldi? Teşekkürler!
Yorum yaz