Bireysel Emeklilik Sigortası

Bireysel Emeklilik Sigortası

Bireysel Emeklilik Sigortası, maaşınızdan yapılacak belirli orandaki kesintiler ile sistemden emekli olmanızı sağlayarak emeklilik döneminde ek gelir elde etmenize yardımcı olacak bir sigorta sistemidir. Ülkemizde bazı çalışanlar için zorunlu olarak yapılan Bireysel Emeklilik Sigortası sisteminde, devlet tarafından birikimlerinize katkı sunulmaktadır. Bu sayede emeklilik yatırımlarınız artarak rahat bir emeklilik dönemi geçirmenize imkan tanınmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sigortası’nın zorunlu olduğu çalışanlar özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan 45 yaşından küçük tüm çalışanlar olarak belirlenmiştir. Düzenlemeye göre çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesi zorunludur. Bununla birlikte Bireysel Emeklilik Sigortası yapıldıktan sonra çalışanın sigortalı olmaya devam edip etmemek tamamen sigortalının kendi inisiyatifindedir.

Bireysel Emeklilik Sigortası Avantajları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sigortası avantajları, bireysel emeklilik imkanlarından faydalanmayı düşünenler için üzerinde durulması gereken önemli konu başlıklarından birisidir. Bu doğrultuda Bireysel Emeklilik Sigorta işlemi edinerek edineceğiniz avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bireysel Emeklilik Sigortası ile emeklilik dönemi için önemli bir yatırım yapmış olursunuz.
  • Emeklilik döneminde tarafınıza ek gelir sağlayacak bir sigorta sistemi ile yaşam standartlarınızı koruyabilirsiniz.
  • Tasarruf etmenize yardımcı olan bir sistemdir.
  • Birikimler alanın uzmanları tarafından yönetilmektedir.
  • Bireysel Emeklilik Sisteminde emeklilik yaşı, 56 olarak belirlenmiştir. Bu açıdan oldukça erken emekli olmanıza imkan tanıdığı söylenebilmektedir.
  • Sistemde yapılan yatırımlara devlet belirli oranlarda katkı sağlayarak destek olmaktadır.

Genelde Bireysel Emeklilik Sigortalar bireysel avantajlarının yanı sıra, ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak ve uzun vadeli kaynak yaratımı sağlamak gibi avantajları da bulunan bir sistemdir.

Bireysel Emeklilik Sigortası Devlet Katkısı Ne Kadardır?

Bireysel Emeklilik Sigorta için  devlet katkısı miktarı, sistemde kalınan süreye göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda en önemli nokta, devlet katkısı alabilmek için sistemde bulunmanız gereken asgari bir süre olmasıdır. Buna göre Bireysel Emeklilik Sigortaları devlet katkısından faydalanabilmek için sistemde en az 3 yıl kalmanız gerekmektedir. 3. yıldan itibaren devlet tarafından verilen katkı miktarları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • En az 3 yıl sigortadan faydalananların mevcut birikimlerine devlet tarafından %15 katkı sağlanmaktadır.
  • En az 6 yıl sigortadan faydalananların birikimlerine devlet tarafından sunulacak katkı oranı %35 olarak belirlenmiştir.
  • Sistemde 10 yıl ve üzeri süre bulunanlara ise sunulacak devlet katkısı oranı %60 olarak belirlenmiştir.
  • Son olarak sigortalının emekli olması ve maluliyet hallerinde %100 oranında devlet katkısı verildiği bilinmektedir.

Sigortalının sigortadan faydalandığı süre içerisinde vefat etmesi halinde de devlet tarafından %100 oranında devlet katkısı yapılmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sigortasından Nasıl Emekli Olunur?

Bireysel Emeklilik Sigortası ile emekli olmak için bazı şartları sağlamış olmanız gerekmektedir. Böylece Bireysel Emeklilik Sigortası emeklilik koşulları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • En az 10 yıl boyunca Bireysel Emeklilik Sigortaları sisteminde bulunulması gerekmektedir.
  • Sigortalının 56 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanan birçok kişi için emeklilik sürecine dair merak edilen önemli konulardan birisi de emeklilik koşulları sağlandıktan sonra emekli olunmadığında devlet katkısı olup olmadığıdır. Emeklilik yaşına geldikten sonra emekli olup olmamak tamamen sizin takdirinizdedir. Emeklilik yaşından sonra da sisteme aynı şekilde ödeme yapabilirsiniz. Veya yine devlet katkısı imkanından faydalanabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi sorgulama işlemi, sigortası zorunlu olarak yapılan meslek gruplarından birinde olan kişiler tarafından araştırılan önemli noktalardan birisidir. Bu noktada tercih edebileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. İlk olarak sigorta acenteleri ile iletişime geçerek sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Veya Bireysel Emeklilik Sigorta sahibi olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Bunun yanında E-Devlet Kapısı sistemi kullanılarak da Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olup olmadığınız hakkında bilgi sahibi olabilmeniz mümkündür. E – Devlet Kapısı üzerinden BES sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • E – Devlet sistemine giriş yapmanız ve ana sayfada yer alan “Kurumlar” sekmesinden “Emeklilik Gözetim Merkezi” kurumuna tıklamanız gerekmektedir.
  • Görüntülenen ekranda kurum hizmetleri listelenecektir. Bu listeden “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” hizmetine tıkladığınızda emeklilik durumunuz, Bireysel Emeklilik Sigortası yapılan acente, sigortanızın aktif durumda olup olmadığı gibi birçok bilgiye ulaşabilmeniz mümkündür.

Hayat Sigortası ile Bireysel Emeklilik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik Sigortası arasındaki farklar, iki sigorta türünün birbirine benzetilmesi nedeniyle üzerinde durulması gereken önemli konulardan birisidir. İki sistemin temel farklılıkları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bireysel Emeklilik Sigortası, şirket değişikliği yapmanıza imkan tanıyan ve prim ödemelerine ara verilebilen bir sistemdir. Hayat Sigortası’nda ise şirket değişikliği yapmanız mümkün değildir ve sigortalı olduğunuz süre boyunca prim ödemesi yapmanız gerekmektedir.
  • Bireysel Emeklilik Sigorta teminat içeren bir sigorta türü değildir. Birikim yapmanıza ve bu birikimlerinize destek olarak devlet katkısı almanıza imkan tanımaktadır. Hayat Sigortası vefat ve sakatlık teminatları bulunan bir sigorta türüdür. Bunun yanında birikim yapmanıza da olanak tanımaktadır.
  • Ayrıca bu sistemde kalmak veya sistemden çıkmak tamamen sigortalının takdirine bağlıdır. Hayat Sigortası sisteminden çıkmak için ise 3 yıl doldurmuş olma zorunluluğunuz bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sigorta İptali Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sigorta iptali, sisteme zorunlu olarak kayıt olan ve bu nedenle maaşlarından %3 kesinti yapılarak birikim hesabına aktarılan çalışanlar tarafından sık araştırılan bir konu başlığıdır. Genelde Bireysel Emeklilik Sigortası sisteminde, 2 aylık cayma süresi bulunmaktadır. Sistemden cayma hakkı süresinde çıkmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İşvereniniz tarafından sisteme dahil edildikten sonra tarafınıza bildirimde bulunulmakta ve bildirim ile birlikte iki aylık cayma süresi başlamaktadır. Bu süre zarfında firma ile iletişim kurmanız ve cayma isteğinizi bildirmeniz gerekmektedir.
  • Firma talebinizi aldıktan sonra tarafınıza iptal formu gönderecektir.
  • Formu doldurmanız ve firmaya teslim etmeniz gerekmektedir. İptal işlemleri 10 gün sürecektir.

Cayma Hakkı Geçtikten Sonra BES İptali Nasıl Yapılır?

Cayma hakkı geçtikten sonra BES iptali firma ile irtibat kurularak yapılabilmektedir. Bu işlem için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde bulunduğunuz firma ile iletişime geçmeniz gerekir. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sigortası iptali talep etmeniz gerekmektedir.
  • Firma ilk irtibatınızdan yaklaşık 5 gün sonra tekrar sizinle iletişime geçecek ve hesabınız ile ilgili tarafınıza bilgi vererek sigortanızı iptal etmek istediğinizden emin olup olmadığınızı soracaktır. Çıkış yapma isteğinizi tekrar ettikten sonra ise iptal formu gönderilecektir.
  • Formu doldurarak tekrar firmaya gönderdikten sonra iptal işlemleriniz başlayacak ve yaklaşık 20 gün sürecektir.

Bireysel Emeklilik Sigorta İptali Para İadesi

Bireysel Emeklilik Sistemi iptalinde para iadesi, çıkış işlemine dair bilgi sahibi olmanız gereken noktalardan birisidir. Genelde bireysel Emeklilik Sigortası sisteminde cayma hakkı süresi içerisinde sigortanızı iptal etmeniz gerekir. Böylece tarafınızın herhangi bir maddi kaybı veya kesintisi olmamaktadır. Katkı paylarınız ise 10 gün içerisinde tarafınıza iade edilmektedir. 10 günlük sürenin geçmesi durumunda ise tarafınıza katkı payının yanı sıra temerrüt faizi de ödenmektedir.

Bireysel Emeklilik Sigorta cayma hakkı süresinden sonra iptal edildiğinde olur. Bunun ise talebinize ilişkin işlemlerin tamamlanması için öngörülen süre 20 gün olarak belirlenmiştir. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra ise katkı paylarınız tarafınıza iade edilmektedir. Bireysel Emeklilik Sigorta sisteminde devlet katkısına hak kazanacaktır. Bunun kadar durduysanız, iade sırasında devlet katkı miktarınız da tarafınıza yatırılacaktır.

 

İlgili Yazılar

4A Sigorta Primi Ne Kadar

30 Günlük Sigorta Primi Ne Kadar?

Sigorta Primi Ne Kadar? 2023 ve 2024 Yılı