ABD Hükümeti, FED Planı ve Küresel Piyasalar hakkında haftalık gelişmeler, Venezuela küresel gündeme yön vermeye devam ediyor.
ABD’de hükümet 35 günün ardından 3 hafta süreliğine geçici olarak açıldı.
ABD’de 35 gündür kapalı olan hükümet 3 hafta süreliğine geçici olarak açıldı. ABD Başkanı Trump 3 haftalık geçici bütçeyi imzalarken, bu süreçte Meksika sınırına planlanan duvar için görüşmelerin süreceği ve gerekli bütçenin sağlanamaması durumunda 15 Şubat’ta hükümetin yeniden kapanacağı yönünde açıklamada bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ayrıca acil durum ilan etme yetkisini kullanmayı da düşündüğünü ifade etti. Hükümetin geçici olarak açılma kararının; maaşların ödenmemesi nedeniyle halk içerisinde gittikçe yükselen rahatsızlıktan kaynaklandığı öne sürülüyor. En son ülkenin en işlek hava alanlarından seferlerde ciddi gecikmeler ortaya çıkmış ve personel yetersizliği nedeniyle hava güvenliği tehlikesi gündeme gelmişti.
ABD’de hükümetin kapalı kalmasının toplam maliyetinin 6 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor. Başkan Trump’ın Meksika Duvarı için istediği ek bütçe 5,7 milyar dolar büyüklüğündeydi. ABD tarihinin en uzun süreli hükümet kapanması olan bu dönem aynı zamanda maliyeti en yüksek dönem olarak tarihe geçti. 1995’te ise 2,3 milyar dolar olan hükümetin kapanmasının bedeli 2013’te 2,6 milyar dolar olarak kayda geçti.
Financial Times’ın haberine göre, Çin’den iki bakan yardımcısının, yapılması planlanan üst düzey toplantılar öncesinde Amerikalı mevkidaşları ile bir araya gelmek üzere bu ay sonunda ABD’ye yapacakları ziyaret, görüşmelerde «teknoloji transferi» ve «Çin ekonomisinde yapısal reformlar» alanlarında ilerleme sağlanamaması üzerine iptal edildi. Ticaret savaşlarında görünüm yeniden negatife dönerken Davos’ta konuşan ünlü milyarder George Soros dünyanın en büyük iki ekonomisinin soğuk savaşının sıcak savaşa dönebileceği konusunda uyardı.
Siyasi çekişmelerin ekonomideki negatif yansımaları devam ederken, işsizlik görünümü durumdan çok etkilenmemiş görünüyor. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 1969’dan bu yana ilk kez 200 binin altına düştü. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 19 Ocak’ta sona eren haftada 13 bin düşerek 199 bin oldu. 218 bin olarak ifade edilen beklentiden güçlü gelen veri, istihdam piyasasının gücünü de teyit ediyor.
Euro Bölgesi’nde kamu borcunun GSYH’ye oranı, 2018’in 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre azalarak %86,3’ten %86,1’e geriledi. Eurostat verilerine göre bu oran en fazla %182,2 ile Yunanistan ve %133’le İtalya’da.
Yeni haftada FED’in bütçe küçültme planına dair açıklamaları piyasaların radarında…
Almanya’da yatırımcı güveni halen madalyonun negatif tarafında. ZEW yatırımcı güven endeksi her ne kadar beklentilerin üstünde gelerek üst üste 3. ayında iyileşme gösterse de -15 seviyesinde kalarak yatırımcılardaki ağırlıklı kötümser görünümü teyit etti. Nitekim Almanya’da imalat PMI göstergesi Ocak ayında 49.9 ile 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken ekonomik aktivitedeki daralmanın da habercisi oldu. Yeni siparişlerde görünüm daha negatif. Aralık’taki 47.7 seviyesinden 45.3 seviyesine gerileyen gösterge Aralık 2012’den beri en düşük seviyeye işaret ediyor. Gösterge üst üste 4 aydır geriliyor.
Avrupa Birliği Merkez Bankası hafta içerisinde gerçekleştirdiği toplantıda beklentilere paralel şekilde politika faizinde değişikliğe gitmedi ve bu seviyelerin en azından 2019’un son çeyreğine kadar korunacağı söylemini yineledi. Piyasalar AMB’nin 2019’da ek bir sıkılaştırmaya gideceğine şu aşamada ihtimal vermiyor.
Japonya’da imalat sektöründe faaliyet artışı, şirketlerin 2.5 yıldan bu yana ilk kez üretimi azaltmasıyla yavaşladı. PMI Endeksi Ocak’ta sert bir şekilde -Ağustos 2016’dan bu yana en düşük olan- 50 seviyesine geriledi.
Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido kendini seçime kadar geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın da Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıklaması küresel gündeme yön veren kritik bir gelişme oldu. Birçok Güney Amerika ülkesinden de bu yönde açıklamalar gelirken Meksika, Türkiye ve Rusya Maduro’nun yanında olduklarını belirtti. Başkan Maduro ise Trump’ın kendini dünyanın polisi zannettiğini söyleyerek “Hiçbir koşulda istifa etmeyeceğim” dedi. Ülkede başlayan gösterilerde can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler taraflara tansiyonun düşürülmesi yönünde çağrıda bulundu.
Yeni haftada küresel piyasaların en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası FED’in Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı. Faiz oranlarında değişiklik beklenmese de açıklama metnindeki değişiklikler takip edilecek. Hafta içerisinde gelen haberlerde FED’in bu toplantıda faiz kararının yanında bilanço küçültme planını da gözden geçireceği konuşuluyor. Ayrıca uzun zamandır kapalı olan hükümet nedeniyle açıklanmayan ABD verilerinin de bu hafta yayınlanması bekleniyor.
3 Yorumlar