2021 yılında isteğe bağlı sigorta primi; 1.234,24 TL’dir. İsteğe bağlı sigorta primi için alt ve üst sınırlar 2021 yılı için brüt asgari ücret açıklandıktan sonra değişmiştir. Prim ödemeleri düzenli yapıldığı takdirde, ödenmesi gereken prim tutarında indirim olabilmektedir. Ödenmesi gereken prim tutarı ve emekli olabilmek için gerekli olan şartlar her sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaktadır. Başvurular da Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yapılabilmektedir. Herhangi bir işte çalışmadan kendi sigortasını kendisi yatırmak isteyenler, isteğe bağlı sigortalı olmaktadırlar. Bağ-Kur ya da SSK üzerinden isteğe bağlı sigorta için prim ödemeleri yapılmaya devam edilebilmektedir.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ödeyebilecekler Kimlerdir?
İsteğe bağlı sigortalı olma hakkı bulunanlar şu şekildedir:
- Ek 5 tarım sigortası olanlar, 4A isteğe bağlı sigortalı olabilmektedirler.
- İsteğe bağlı Bağ-Kurlular isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilmektedirler.
- Ev hanımları Bağ-Kur üzerinden isteğe bağlı sigorta ödeyebilmektedir.
İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ödemelerini Başlatmak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
İsteğe bağlı sigorta prim başvuru evrakları aşağıda belirtilmiştir:
- İsteğe bağlı Bağ-Kur başvuru formu doldurulmalıdır.
- Kimlik belgesinin fotokopisi istenmektedir.
- Ziraat odasında ve İl ya da İlçe Tarım Müdürlüğü’nde kaydının olmadığını gösteren bir belge sunması gerekmektedir.
Başvuru sahibi ikamet ettiği bölgenin kapsamında bulunan Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru belgelerini ulaştırmalıdır. Direkt kuruma giderek başvuru yapılabileceği gibi aynı zamanda posta yolu ile yapılan başvurular da kabul edilmektedir. Evrakları posta yolu ile gönderecek olanlar, iadeli taahhütlü olarak gönderim yapmalıdırlar.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
İsteğe bağlı sigorta için koşullar aşağıda verilmiştir:
- 18 yaşını doldurmuş olan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
- Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya dahil olabilmektedirler.
- Yarım sigortalıların isteğe bağlı sigortalı olabilme hakkı bulunmaktadır. Yarım sigortalı olan bireyler, 1 ay içerisinde 30 günden daha az çalışanlardır.
- İsteğe bağlı sigortalı olmak için başvuru yapmadan önce kendi sigortalılığı dolayısı ile Türkiye’deki sosyal güvenlik kanunları kapsamında malullük veya yaşlılık aylığı almış olan kişilerin başvuruları kabul edilmemektedir.
- Aynı anda birden fazla isteğe bağlı sigorta kollarında prim ödemesi yapılamamaktadır.
- Eşinden ya da ebeveynlerinden ölüm aylığı alanların isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapabilmeleri mümkün olmaktadır. Dul ve yetim aylığı alanlar eğer isteğe bağlı Bağ-Kur prim ödemesi yaparlarsa, maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ödemeleri Nasıl Hesaplanır?
İsteğe bağlı sigortalıların primlerinin hesaplanması, dönemin brüt asgari ücreti üzerinden yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigortalılar ödeyecekleri prim tutarını kendileri belirleyebilmektedirler. Ancak ödenebilecek prim tutarı için bir alt ve üst limit bulunmaktadır. Maksimum prim tutarı, bütün isteğe bağlı sigortalılar için dönemin brüt asgari ücretinin 7.5 katı olarak hesaplanmaktadır. Ancak minimum prim tutarı; isteğe bağlı sigortalılar için değişiklik gösterebilmektedir. Bağ-Kur’dan isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapacak olanlar; dönemin asgari ücretinin %32’si oranında prim ödeme yapmaktadırlar. Ek 5 tarım sigortası kapsamında ödeme yapacak olanlar için bu oran 2021’de %28, 2022’de %29 ve 2023’de %34.5 olmaktadır. Ev hanımları için ise; 2021’de %28, 2022’de %29 ve 2023’de %32 oranında prim hesaplaması yapılmaktadır.
2021 Bağ-Kur İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?
Yeni Bağ-Kur isteğe bağlı sigorta prim tutarı; indirimli 1.055,36 TL ve indirimsiz de 1.234,24 TL olmaktadır. Prime esas aylık kazancın %32’si kapsamında prim olarak ödenecek tutar belirlenmektedir.
Bağ-Kur Sigortalılarının Prime Esas Kazanç Tutarları Ne Kadardır?
Bağ-Kurluların sigorta primlerinin alt ve üst sınırları aşağıdaki gibidir:
- Günlük kazancın alt sınırı 119.25 TL ve aylık kazancın alt sınırı da 3.577,5 TL olmaktadır. Ödenecek minimum prim tutarı ise bu doğrultuda 1.234,24 TL olmaktadır.
- Günlük kazancın üst sınırı 894.38 TL, aylık kazancın üst sınırı 26.831,4 TL’dir. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyecek olanlar maksimum 9.256,83 TL prim ödemesi yapabilmektedirler.
2021 Ev Hanımı Bağ-Kur İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadardır?
Ev hanımı sigorta priminin tutarı minimum 1.068,48 TL’dir. İsteğe bağlı sigorta primi kapsamında ödenmesi gereken maksimum prim de 8.013,60 TL olabilmektedir.
Tarım İşçileri İçin İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları Nedir?
Tarım ve çiftçiler için Bağ-Kur ödemeleri eğer düzenli bir şekilde yapılır ise; bu durumda beş puanlık bir indirim uygulanmaktadır. 2021 yılında indirimli olarak aylık en düşük 985.01 TL ödemeleri gerekmektedir. İndirimli ödeyebilecekleri en yüksek tutar ise; aylık 7.387,54 TL olmaktadır. İndirimsiz olarak en düşük prim tutarı 1.151,96 TL olurken en yüksek de 8.639,66 TL olmaktadır.
Esnaf, Şirket Ortağı, Avukat ve Jokeyler İçin İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Ne Kadar Ödenmelidir?
Esnaf, şirket ortağı, avukat ve jokeylerin ödeyecekleri prim tutarı ödemelerini düzenli yaptıklarında beş puan indirimli olmaktadır. İndirimli olarak ödenecek en düşük prim tutarı 1.055,36 TL olurken ödenebilecek en yüksek prim tutarı ise 7.915,22 TL’dir. İndirim uygulanmamış hali ile ödenebilecek en düşük tutar 1.234,23 TL olurken en yükseği 9.256,78 TL olmaktadır.
Engelli Bireyler İçin İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarı Ne Kadardır?
Engellilerin ödeyeceği isteğe bağlı sigorta prim tutarı; diğer vatandaşlar ile aynı olmaktadır. %40 ve üzeri engel oranı bulunan vatandaşlar engellilere sunulan imkanlardan yararlanabilmektedir. Ancak isteğe bağlı sigorta primi için en yüksek ve en düşük prim tutarlarında herhangi bir ek indirim yapılmamaktadır. Sadece düzenli ödeme yapanlara yapılan indirimden diğer vatandaşlar gibi yararlanabilmektedirler.
İsteğe Bağlı Sigorta Bağ-Kur Prim Durumunu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur isteğe bağlı prim borcu sorgulaması, e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması ve e-devlet şifresi ile T.C. kimlik numarasını girerek kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Ardından hizmet alınabilecek kurumlar içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler içerisinde 4B Hizmetleri başlığı bulunmalıdır. Prim borcunun ne kadar olduğunu görmek isteyenler, 4B Borç Durumu Sorgulama başlığına tıklamalıdırlar. Ödenen prim ile ilgili detayları görmek isteyenler ise; 4B Hizmet Bilgisi butonuna tıklamalıdırlar.
İsteğe Bağlı Bağ-Kur Sigorta Primi Ne Zaman Ödenmelidir?
İsteğe bağlı prim ödeme zamanı, her ayın primini takip eden ayın sonuna kadar olmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; 2021 yılının şubat ayının Bağ-Kur priminin ödenmesi için sigortalının 31 Mart 2021 tarihine kadar süresi olmaktadır. Herhangi bir bankanın ya da PTT’nin şubesinden, banka ATMlerinden, mobil veya internet bankacılığı üzerinden prim ödemeleri yapılabilmektedir.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ödeyerek Ne Kadar Sürede Emekli Olunur?
İsteğe bağlı kapsamında emekli olabilme şartına bakıldığında; yaştan dolayı emekli olunabilmesi için 5.400 prim gününün doldurulması gerekmektedir. Ancak normal emeklilik için istenen prim gün sayısı 9.000 prim günü olmaktadır. 2021 yılı ve sonrasında isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayıp normal emekli olacak olan kadınlar 58 yaşını ve erkekler de 60 yaşını doldurmak zorunda olmaktadırlar.