Türkiye ekonomisi 2018’in üçüncü çeyreğinde yıllık %1,6 büyüdü. Tüketici Güven Endeksi de yine piyasaların takibinde.
Türkiye ekonomisi 2018’in üçüncü çeyreğinde yıllık %1,6 büyüdü. Mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik veriler ise 2016 3. çeyrekten bu yana ilk defa negatif gelerek %1,1 daraldı. İç talep tarafında hanehalkının toplam nihai tüketim harcamaları %1,1 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları ise %7,5 yükseldi. Kur gelişmeleri ve daralan kredi pazarı nedeniyle dayanıklı tüketim harcamaları %24 seviyesinde daraldı. Hizmet talebi ise iyi geçen turizm sezonu ile ikinci çeyrekten daha kuvvetli bir şekilde artı.
Öte yandan gayrisafi sabit sermaye oluşumu – yatırım harcamaları – %3,8 azaldı. Yatırımlardaki bu daralma büyümeyi 1,1 puan aşağı çekti. İnşaat yatırımları 14 çeyrek sonra ilk kez daralırken, makine – teçhizat yatırımlarında yıllık bazda %8,5’luk daralma dikkat çekti. Net dış talep değerlendirildiğinde, mal ve hizmet ihracatı yıllık %13,6 artarken gerileyen talep koşulları ile ithalat %16,7 düştü.
2018 Türkiye Ekonomisi ve Tüketici Güven Endeksi
Son çeyrekte daralan kredi pazarı, yavaşlayan ekonomik aktivite ve azalan tüketim harcamaları neticesinde yıllık manada negatif bir büyüme bizleri bekliyor. Bu doğrultuda yılı %3 seviyesine yakın bir büyüme ile kapatmamız beklenirken; 2019’un ikinci yarısı ile birlikte yeniden büyüme trendine geçmemiz bekleniyor.
TCMB, 13 Aralık’ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu’nda politika faizi olan 1 haftalık repo faizini değiştirmeyerek %24 seviyesinde sabit tuttu. Finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle iktisadi yavaşlamanın sürdüğü görülmekle beraber enflasyon görünümünde belirgin sıkı parasal duruşun önümüzdeki dönemlerde de korunacağı öngörülüyor.
Önümüzdeki hafta veri akışında işsizlik verileri ve bütçe dengesi takip edilecek.
Ekim ayı verilerinde cari denge, Ağustos ayında başlamış olduğu cari fazla trendine bu ayda da devam etti. Buna göre geçen Ekim ayında 3,83 Milyar $ açık veren cari denge, bu yıl Ekim ayında 2,8 Milyar $ fazla verdi. Piyasa beklentisi 2,6 Milyar $ fazla olması yönündeydi. 12 aylık cari açık ise 39,4 Milyar $ seviyesine gerileyerek daralmasını sürdürdü. Cari dengenin fazla vermesinde dış ticaret dengesinin Şubat 2009’dan bu yana ilk kez fazla vermesi etkili oldu. Enerji ve altın hariç açık – çekirdek açık – 12 aylık rakamlarda Ekim ayında pozitif olmayı sürdürerek 9,3 Milyar $ fazla verdi.
Ekonomik aktivitedeki dengelenme süreci ile birlikte çekirdek dengedeki bu görünümün, altın ticaretinde ekstra bir açık yaşanmaması durumunda önümüzdeki aylarda enerji hariç cari açık rakamlarına da yansıması bekleniyor. Doğrudan yatırımlar sınırlı bir artışla bir önceki yılın aynı ayına göre 784 Milyon $ artarak aylık 699 Milyon $ düzeyinde gerçekleşti. Portföy yatırımlarında ise çıkış trendi Ekim’de sona ererken, genel hükümetin yurt dışında gerçekleştirdiği 2 milyar $ tutarındaki tahvil ihracı 0,5 Milyar $ tutarındaki toplam net girişte etkili oldu.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB” ve not görünümünü “negatif” olarak teyit etti. Niceliksel modelde Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviye olan BBBseviyesinde çıkıyor. Ancak dış fonlama ihtiyacına olan bağımlılık ve jeopolitik riskler olarak değerlendirilen kalemler Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kalem altına çekiyor.
Yeni haftanın ilk gününde hazinenin yapacağı döviz ve altın cinsinden tahvil ve kira sertifikası ihracı sonuçları takip edilecek. Yine aynı gün Eylül ayına yönelik istihdam verileri ile ekim ayı sanayi üretim verileri ve kasım ayı merkezi yönetim bütçe verileri duyurulacak. Aralık ayı Tüketici Güven Endeksi de yine piyasaların radarında yer alacak.
ABD’de ekonomi verileri FED’in faiz artırımı yapacağını destekler nitelikte.
Geçtiğimiz haftanın küresel gündeminde Avrupa ve Rusya merkez bankalarının faiz kararları vardı. ABD, Almanya ve Avrupa enflasyon verileri geçtiğimiz haftada yakından takip edildi.
ABD’de TÜFE Kasım’da enerji fiyatlarındaki düşüşle aylık bazda değişmezken yıllık bazda %2,2 arttı. Yıllık artış yılın en düşük seviyelerine yakın gerçekleşti. Çekirdek TÜFE beklentiye paralel olarak aylık %0,2 yıllık %2,2 arttı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Kasım ayında, önceki aya göre %0,1 yükselirken geçen yılın aynı dönemine göre %2,5 arttı. Beklenti ise aylık bazda değişmemesi, yıllık bazda %2,5 artması yönündeydi. ÜFE gıda ve ulaşım hizmetlerinin fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak yükselirken, temel maliyetlerin göstergesi hızlandı.
Yayınlanan öncü verilere göre ABD’de imalat PMI Endeksi Aralık’ta 55,3’ten 53,9’a gerileyerek 13 ayın en düşük seviyesine indi. Hizmet PMI Endeksi de 54,7’den 53,4’e gerilerken 11 ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Bileşik PMI endeksi ise 53,6 oldu. Fed verilerine göre ABD’de sanayi üretimi Kasım’da beklentileri üzerinde %0,6 artarak son 3 ayın en büyük artışını kaydetti. İmalat sanayi üretimi, önceki aya oranla değişmeyerek %0,3 artış beklentisini karşılamadı. Öte yandan kapasite kullanımı %78,5 oldu, beklenti 78,6’ydı. İmalat sektörünün zayıf ekonomik görünüm ve güçlenen doların olumsuz etkilerini hissetmeye başlayabileceği belirtiliyor.
Ticaret savaşları da sanayi üretimi için önemli bir belirsizlik olarak öne çıkıyor. ABD’de perakende satışlar Kasım ayında %0,2 ile %0,1 olan beklentiyi aştı. Otomobil hariç satışlar da beklentiye paralel olarak %0.2 arttı. Oto ve akaryakıt hariç satışlar da %0.5 artarak %0.4’lük beklentiyi aştı. Kasım ayında 13 büyük perakende kategorisinden 9’u artış kaydetti.
2018 Türkiye Ekonomisi ve Tüketici Güven Endeksi