Yıl Sonu İçin Büyüme Beklentisi Var

Ağustos ayında sanayi üretimi ve perakende satış verileri negatif sürpriz yaparak toparlanma senaryolarının Eylül’e ötelenmesine neden oldu. Öncül göstergeler Eylül ayında pozitif büyümenin başladığı sinyalini bize veriyor. Yıl sonu için %0,5 seviyesinde büyüme beklentisi var.

Eylül ayıyla birlikte yeniden büyüme başlayabilir…

Ağustos ayında sanayi üretimi bizim veya piyasa beklentilerinin oldukça altında gelerek negatif sürpriz yaptı ve yıllık manada %3,6 oranında daraldı. Gelişmekte olan ülke borsalarının kötü bir performans gösterdiği, kurban bayramının yer aldığı tatil ağırlıklı Ağustos ayında faiz indirim sürecinin bir handikabını yaşamış olabiliriz. Faiz indirim sürecinin Eylül ayında da devam edecek olması güven endeksleri üzerinden beklentileri olumlu etkilerken; yatırım ve üretim harcamalarının realize olmasında bir sonraki yüklü faiz indiriminin gerçekleştiği Eylül PPK’sı beklenmiş olabilir.

Büyüme Beklentisi

Benzer şekilde perakende satışlar Ağustos ayında yıllık %4,3 düşerken ciro endekslerindeki artışta yavaşladı. Ancak bu durumun sonbaharda tersine dönmesini bekliyoruz. Eylül ayına dair ilk sinyaller de bir hareketlenme olduğu görüşümüzü destekliyor. Önümüzdeki ay gelecek olan Eylül ayı sanayi üretim verisi 3. çeyrek büyümesine dair bize net fikir verecek.

Ekonomideki toparlanmanın Ağustos ayında beklediğimiz hızda gerçekleşmemesi işgücü istatistiklerine de negatif yansıdı. İşsizlik oranları yayınlanırken 3 ayın ortalaması veriler baz alınarak nihai bir rakama ulaşır. Örneğin son yayımlanan Temmuz verileri Haziran-TemmuzAğustos dönemindeki işsizlik görünümünü bize aktarıyor.

Toparlanmanın Ağustos ayında başlayacağı öngörüsüyle işsizlik oranlarında zirveyi Haziran ayında gördüğümüzü düşünmüştük. Yaşanan gelişmeler bu beklentimizin Eylül ayına sarktığını gösteriyor. Eylül ayında işsizlik oranlarının yüksek ihtimalle yatay kalmasını bekliyoruz.

İşsizlik Oranları Beklentisi

Ekonomik göstergeler içerisinde en yavaş toparlanma işsizlik oranlarında gerçekleşecek. Çünkü her ne kadar Eylül ayı itibariyle pozitif büyüme beklediğimiz bir dönemdeyiz. Dönem içinde olsak da işsizlik oranlarını ciddi manada düşürecek büyüme rakamlarına erişmemiz 2020 yılı olacak. Bu doğrultuda mevsimsellikten hariç işsizlik oranlarının yılsonunda %13,8 seviyesine gerilemesini bekliyoruz.

Bu hafta gündemin merkezinde Suriye’de tırmanan gerilimin uluslararası yansımaları olmaya devam edecek. Başkan Erdoğan; 22.10.2019 Salı günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. 120 saatlik ateşkes süresi de 22.10.2019 akşamı doldu. Bununla birlikte Perşembe günü hem TCMB hem de ECB toplanarak faiz kararlarını açıklayacak. TCMB’den beklentimiz 100 bp seviyesinde.

İlgili Yazılar

“Akdeniz’de Bir Sarsıntı Daha: Doğa Yine Harekete Geçti!”

Fahrettin Altun’dan CHP Sözcüsü Yücel’e Sert Cevap: “Dar Vizyonunuzla Başarılar Dileriz”

Ege Denizi’nde Fırtına Alarmı: Dikkat Edilmesi Gereken Gelişmeler!