Yeni Başlayanlar İçin Ethereum

Yeni Başlayanlar İçin Ethereum; Ethereum’un ne olduğunu ve toplumumuza nasıl bir etkisi olduğunu anlamak için Ethereum’un temel özelliklerini ve diğer kripto paralardan farkının ne olduğunu bilmek büyük önem taşıyor. Öncelikle Ethereum’un merkezi olmayan bir sistem olduğunu bilmek gerekiyor. Kısacası, hiçbir kişi veya kurum tarafından kontrol edilmiyor.

Yeni Başlayanlar İçin Ethereum

Merkezi Sistemler

İnternette verilen hizmetlerin ve işletmelerin birçoğu merkezi yönetim sistemleri ile yönetiliyor. Bu sistem, yüzyıllar boyunca birçok kişi tarafından kullanıldı ve birçok defa bu sistemin sorunlu bir sistem olduğu kanıtlandı. Tüm bunlara rağmen taraflar, birbirlerine güvenmedikleri için bu sistem varlığını korudu. Merkezi sistem demek, belli bir kişinin veya kurumun kontrolündeki sistem demektir. Öte yandan merkezi sistemler, bilgisayar korsanlarının ataklarına ve güç kesintilerine karşı oldukça duyarlıdır. Üstelik bu sistemler, kullanıcıların kişisel bilgilerini de istemektedir. Böylelikle bilgisayar korsanları ve diğer kötü amaçlı kişiler, kullanıcıların kişisel bilgilerini rahatlıkla çalabilmektedir.

Merkezi Olmayan Sistemler

Merkezi olmayan bir sistem olarak bilinen Ethereum, tamamen otonom bir sistemdir ve herhangi bir kişi ve kurum tarafından kontrol edilmez. Ethereum’da risk faktörleri oldukça azdır çünkü Ethereum ağı, dünya çapındaki binlerce bilgisayar kullanıcısı tarafından kontrol edilir. Böylelikle herhangi bir bilgisayar çevrimdışı olduğunda diğer bir bilgisayar kolaylıkla onun yerini alabilir. Dahası kullanıcıların bilgileri, kişilerin kendi kişisel bilgisayarında kalıyor ve merkezi sistemlere göre daha güvende oluyor.

Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Ethereum ve Bitcoin birbirileri ile kıyaslanan iki farklı sistem de olsa söz konusu kripto paraların birbirinden farklı amaçları bulunur. Bitcoin, yaratılan ilk kripto para ve para transfer sistemi olarak bilinir ve blok zinciri ile birlikte çalışır. Ethereum ise Bitcoin’in kullandığı teknolojileri geliştirerek daha gelişmiş hizmetler sunmayı amaçlar. Ethereum; internet tarayıcısı, kodlama sistemi ve ödeme yönteminin birleşiminden oluşur. Ethereum’un en önemli özelliği ise kullanıcılara merkezi olmayan uygulamaları oluşturma fırsatı sunmasıdır.

Ethereum Ağındaki Uygulamalar

Ethereum ağında oluşturulan uygulamalar, tamimiyle yeni bir uygulama olabilir veya mevcut uygulamaların yeniden tasarlanmış halleri olabilir. Ethereum ağı sayesinde aracılar ortadan kaldırılır ve dolayısıyla aracılara ödenen komisyon bedelleri de ortadan kalkar. Örneğin bir sanatçının fotoğraflarının beğenilmesi ve paylaşılması sonucu oluşan tüm gelir, Facebook’a gider. Öte yandan Ethereum ağında hem sanatçı hem de sanatçının hayran kitlesi bundan karlı çıkar. Son olarak Ethereum ağında yaratılan tüm uygulamalar, üçüncü partilere ödenen bedelleri ortadan kaldırır.

Etherum ve Bitcoin Benzer mi?

Ethereum ve Bitcoin, ilk bakışta birbirine çok benzer gibi görünebilir fakat her iki kripto paranın birbirinden farklı özellikleri ve farklı amaçları bulunur. Bitcoin, görece stabil ve bilinen en başarılı kripto para olarak dikkat çeker. Öte yandan Ethereum ise Ether adı verilen para birimini kullanan çok amaçlı bir platform olarak bilinir. Ether, özellikle Ethereum ağında yaygın olarak kullanılan akıllı sözleşmelerde yaygın olarak kullanılır. Her iki kripto paranın özelliklerini karşılaştırdığımızda da birçok farkı görebiliriz. Örneğin Bitcoin’in arzı oldukça sınırlıdır ve toplamda 21 milyon adet Bitcoin var olabilir. Öte yandan Ethereum’un arzı ise sınırsızdır.

Bitcoin’deki blok madenciliği süresi 10 dakikayken Ethereum ağında ise bu süre 12 saniyeden daha azdır. Bu da Ethereum ağının Bitcoin’e göre daha hızlı işlem yapmaya olanak tanıdığını gösterir. İki proje arasındaki en büyük farklardan biri de Ethereum ağının kodlama yapısından doğar. Ethereum ağında hesaplamalar, yeterli güç ve zaman olduğu sürece her zaman yapılabilir fakat Bitcoin ağında böyle bir seçenek yoktur.

Gelecek Vadeden Kripto Paralar

İlgili Yazılar

“Bitcoin’de Sakinleşme Dönemi”

BlackRock: Bitcoin’in Geleceği Hala Bir Muamma mı?

“2024’te Binance TR: Başarılar ve Gelişmelerin Değerlendirmesi”

1 Yorum

Fatih Mart 4, 2019 - 12:23 am
Ben fatih benim çok acil iktiyacım var abi bana yardımcı olurmuzunuz lütfen bana dönüş yaparmısız lütfen be. İzmirde oturuyorum çok acil iktiyacım var
Yorum yaz