Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Yatırım Yapacaklar Dikkat! Ekonomik Gelişmeler ve Tavsiyeler

yatırım yapacaklara tavsiyeler

Yatırım yapacaklar ekonomik gelişmeler ışığında tavsiyeler yazımızda. Dünya ticaret gelişmeleri tahvil ve faizler ekonomik sistem…

Geçtiğimiz hafta küresel tarafta ticaret savaşlarına ilişkin sert açıklamalar, Çin’in bazı ürünlere ilişkin ek vergi kararı ve FED başkanı Powel’ın Jackson Hole toplantısında Ekonominin olumlu bir konumda olduğunu ancak önemli riskler bulunduğunu belirten konuşması küresel kriz beklentilerini güçlendirdi ve doların güçlü kalmasına sebep oldu.

Yurt içi tarafta ise TCMB’nin kredi büyümesi karşılığı Zorunlu Karşılık düzenlemesi piyasalar tarafından olumsuz karşılandı. TL varlıklarında satışlara neden oldu.

Bu hafta ticaret savaşlarına ilişkin ABD ve ÇİN’den gelebilecek açıklamalar, yurt içi düzenleyici kurumlardan gelebilecek hamleler ve politik gelişmeler takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 50 günlük üstsel hareketli ortalama geçilince hızını artıran kur hızlı bir şekilde yükselen turuncu kanala geçiş yaptı. Ancak RSI ( Görece Güç Endeksi ) şuan 65 seviyesinde olup yurt içinde ve yurt dışında beklenmedik bir gelişme olmazsa RSI’nin 70 değerini aşmasını beklemiyoruz. Aşağı yönlü hareketler de 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalar yukarı yönlü hareketlerde ise sırasıyla fibonacci 0,5 ve 0,618 seviyeleri olan 5,84 ve 5,94 takip edilebilir.

Yatırım Yapacaklara Tavsiyeler

Son iki haftadır küresel ekonomi medyasının neredeyse tamamının dilinden düşmeyen bir gelişme var. ABD’de 10 yıllık hazine tahvili getirisi, 2 yıllık tahvilin getirisinin altına indi. Normal şartlar altında yatırımcılar, uzun vadeli tahviller daha fazla risk içerdiğinden bu tahviller için kısa vadelilere nazaran daha yüksek faiz talep ederler ve dolayısıyla normal zamanlarda getiri eğrisi diktir.

İçinde bulunduğumuz gibi garip zamanlarda ise (kabaca ifade edersek) eğer yatırımcılar uzun vadeli ekonomik büyümenin tatsız olacağını, Fed’in faizleri gerektiğinden daha fazla artırdığını ve bunun gelecekte faiz indirimlerine sebep olacağını düşünüyorsa getiri eğrisi tersine döner. Getiri eğrisinin tersine dönmesinin ardından iki gelişme sabittir:

Tüm ekonomi medyası getiri eğrisinin tersine dönmesinin nasıl en iyi resesyon tahmincisi olduğundan bahseder, ki bu doğru bir tespittir ve 1998’de yaşanan tersine dönmenin ardından Greenspan’in erken davranıp hızlıca faiz indirmesinin resesyonu engellemesini bir kenara bırakırsak tüm tersine dönüşlerin ardından bir süre sonra ABD ekonomisi resesyona girer; ve Fed başkanları, şu ya da bu sebeplerle artık getiri eğrisinin tersine dönmesinin güvenilir bir tahminci olmadığına yönelik açıklamalar yapar.

Bankacılık Sistemi

Greenspan 90’ların sonuna doğru böyle açıklamalar yapmıştı. Bernanke 2006’da yaptı, Powell’da bu sene çeşitli konuşmalarında bunu ima etti. Hepsi de yanıldılar ve 2000’de borsa çöküp resesyona girildi, 2008’de küresel finansal kriz oldu, şu anda da ABD ekonomisi yavaşlıyor. Peki getiri eğrisinin tersine dönmesi hangi sebeple olmuş olursa olsun iyi bir resesyon tahmincisi? Bu soruya verecek en kısa cevap: Bankacılık sistemi üzerindeki etkisi sebebiyle. Malumunuz bankaların esas operasyon mekanizması carry ticaretidir.

Bankalar kısa vadeli mevduatları, hazine tahvilleri tüm vadelerde tüm faizler için benchmark olduğundan ve normal zamanlarda getiri eğrisi dik olduğundan, ucuzdan toplar, görece uzun vade ve yüksek faizden de kredi dağıtır; bu pozisyonları devamlı surette taşıması ve dolayısıyla aldığı vade uyumsuzluğu riskinin karşılığı olarak uzun vade ve kısa vade faizler arasındaki marjı kar olarak yazar. Bu uzun vadeli krediler yatırıma döner ve ekonomiyi büyütür. Bu büyüme ise uzun vadeli beklentileri iyileştirerek getiri eğrisini daha da dikleştirir. Hatta pozitif bir geribildirim döngüsü oluşur.

O ya da bu sebeple getiri eğrisi tersine döndüğünde ise bankalar uzun vadeli kredi vermektedir. Bunun yerine ya yatırıma dönemeyecek kısa vadeli kredi verir. Kısa vadeli hazine tahvillerine basarlar parayı. Bu da ekonominin ileride küçülmesine sebep olur bir süre sonra. Bu negatif döngü ise Fed faizleri, getiri eğrisini dikleştirecek kadar indirene kadar sürer. Bu mekanizmanın nasıl hala geçerli olduğuna ve hatta Fed’in sunduğu Yabancı Ters Repo imkanının mevzusudur. Nasıl kötüleştirdiğine ve genel olarak ABD finansal sisteminin tesisatına ise önümüzdeki haftalarda gireriz…

Beklenen Gelişmeler

Yeni haftaya ticaret savaşlarındaki kızışmanın yeni bir seviyeye ulaşmasıyla başladık. Hafta boyunca buradaki haber akışı takip edecek. Ticaret savaşlarının geldiği nokta gelişmekte olan ülkeleri de baskı altına alıyor. Finansal piyasalar bu haftanın merkezinde. Yurtiçi ekonomik veri akışında ise güven endeksi, turizm istatistikleri ve dış ticaret dengesi var.

Yatırım yapacaklara tavsiyeler,

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Sahin Eylül 9, 2019 - 9:03 pm

Geçtiğimiz hafta en temel iki ekonomik göstergede «pozitif» sürprizi geride bıraktık. İlk olarak ekonomik büyümemiz yılın ikinci çeyreğinde beklendiği kadar kötü gelmedi. %2 seviyesine ulaşan negatif büyüme beklentilerine rağmen Türkiye GSYH’si ikinci çeyrekte yıllık bazda %1,4 küçülürken çeyreklik bazda %1,2 büyüdü. Büyümenin detaylarına baktığımızda sevindirici gelişme olarak baz etkisinin de katkısıyla iç tüketimin negatif katkısı hemen hemen sona geldi.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00