Yatırım Bankaları Ne İş Yapar?

yatirim bankalari 1

Birçok kişi yatırım bankacılığı ile diğer finansal kurumları karıştırıyor. Yatırım bankaları asla bir kuruluşa yatırım yapmaz. Yatırım bankacılığı yatırım yapmak isteyen ve iş kuran bireyler ve kurumlar arasında aracı görevi görür.

Yatırım bankacılığı temel olarak iki işleve sahiptir. Bunlardan birincisi satın alma ve birleşme işlemleri ile ilgilidir. İkincisi ise sermaye piyasalarını ilgilendirir. Bunların dışındaki aktiviteler yatırım bankacılığının içinde yer almaz.

Satın Alma ve Birleşmeler

Satın alma ve birleşmeler genel olarak bir firmanın diğer bir firmayı satın alması veya bir firmanın diğer bir firma ile birleşmesi durumudur. Firmaların amaçlarına ve stratejilerine göre birçok satın alma ve birleşme türü mevcuttur. Bir firma tedarikçisini, perakendecisini veya rakibini satın alabilir. Bunun yanı sıra farklı bir piyasada veya farklı bir yerde genişleme gösterebilir. Her çeşit anlaşmanın farklı bir ismi vardır.

Yatırım bankacılığı bu firmalara nasıl genişleyecekleri, hangi firmaları neden ve hangi fiyata alacakları konusunda danışmanlık yapar. Herhangi bir problem olmaması için kamu kurumları, avukatlar ve muhasebeciler ile koordineli çalışır. Eğer anlaşma başarılı olursa bir miktar komisyon ücreti alırlar. Bir yatırım bankasında her bölüm farklı işler ile uğraşır fakat analistler en çok çalışan gruptur diyebiliriz.

Sermaye Piyasaları

Sermaye piyasaları iki bölümden oluşur. Bunlardan ilki borç sermayesi piyasaları ve öz sermaye piyasalarıdır. Ne yazık ki bütün firmalar zengin değildir. Bir yatırımda daha fazla kaldıraç (borç) demek daha fazla getiri demektir de aynı zamanda. Hissedarlar için en önemli konu yatırımın getirisidir. Yatırımın getirisi ise net kar miktarının yatırım yapılan miktara oranına eşittir. Dolayısıyla bir firma büyümek istiyorsa, bir yerlerden para bulmak durumundadır.

İşte burada yatırım bankacılığının sermaye piyasaları önem kazanıyor. Sermaye piyasası yatırım yapmak isteyenlerin ve yatırıma ihtiyaç duyanların buluştuğu bir yerdir aslında. Sermaye piyasaları özel ve kamu yatırımcıları başta olmak üzere çok sayıda oyuncuyu barındırır. Bankacılar yatırımcılardan belli bir miktar faiz karşılığı para talebinde bulunur ve yatırıma ihtiyaç duyan işletmelere bu parayı borç verir. Yatırım bankacılığı temel olarak bu şekilde işler.

Yatırım Bankaları

İlgili Yazılar

Ticari Kredilerde ‘Risk Ağırlığı’ Avantajlı Şekilde İndirildi!

ICBC Turkey’nin Yeni Genel Müdürü: Dr. Shoujiang Wang Dönemi Başladı!

Garanti BBVA’dan Tüzel ve Bireysel Firmalara Anında Mali Veri Paylaşımı İmkanı

3 Yorumlar

Esra Mart 18, 2018 - 11:58 am
Türk Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ve Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş hangi banka türlerine girer, ne iş yaparlar
birfinansci Mart 18, 2018 - 12:00 pm
Türk Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ve Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Kalkınma Bankalarıdır. Kalkınma Bankaları; Hükümet tarafından yapılan kalkınma planları çerçevesinde, kalkınmada öncelikli yöre ve sektörlere yönelik finansman sağlamak amacıyla kurulan bankalardır. Yatırım sermayesi açığını gidermek ve teknik yardım sağlamak yoluyla girişimcilerin yatırım ile ilgili kuşkularını gidermek ve sanayileşme sürecini hızlandırmak gibi amaçlarla hareket ederler. Kalkınma bankalarının mevduat toplama yetkisi yoktur. Kaynaklarını, uluslararası kurumlardan aldıkları kredilerle, hükümetten yapılan yardımlarla ve tahvil çıkararak borçlanma suretiyle oluştururlar.
Burak Mart 17, 2018 - 9:56 pm
Yatırım bankaları, mevduat toplama yetkisi olmayan, geniş bir şube ağının olmaması nedeniyle bankacılık hizmet ürünlerinin tamamını sunamayan ve ticaret bankalarına kıyasla ticarî faaliyetleri sınırlı olarak yerine getirebilen bankalardır. Yatırım bankaları; Borçlanma tahvili ihraç ederek, Yurtiçi/dışı bankalardan kredi alarak, sağladıkları kaynaklarını, Menkul değer portföylerinin finansmanı, Finansal kiralama işlemlerinin fonlaması, Firmalara orta ve uzun vadeli yatırım ve proje kredisi kullandırımı yollarıyla değerlendirebilir. Ayrıca yatırım bankaları, firmaların menkul değer ihracına aracılık etme, teminat mektubu verme, dış ticaret işlemleri, şirket birleşme ve devir işlemleri, yatırım danışmanlığı, halka arz gibi hizmetler sunan bankalardır. Ülkemizdeki Nurol Yatırım Bankası A.Ş. ve GSD Yatırım Bankası A.Ş gibi bankalar, yatırım bankalarına örnek olarak gösterilebilir.
Yorum yaz