Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de oturma izni ya da ikamet tezkeresi almak isteyen yabancılara yönelik bir sigorta türüdür. 11 Nisan 2014 yılında çıkartılan kanunla yabancı uyruklu vatandaşların oturma izni alabilmeleri için sağlık sigortalarını yaptırmaları zorunludur. Diğer sigorta türlerinde olduğu gibi yabancı uyruklu sağlık sigortası poliçesi de en az 1 yıl olacak şekilde başlatır.
Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Nedir?
Yabancı uyruklular sağlık sigortası poliçesi sayesinde Türkiye’de yaşayan yabancı milletlerden kişilerin sağlık işlemleri güvence altına alınır. Bruada yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de çalışmak ya da eğitim almak için gelen yabancı uyruklulara yönelik bir güvencedir. Yabancı kişiler, oturum izni almak istediklerinde yabancı sağlık sigortasını yaptırmak zorundadır. Bu alanda çıkartılan kanunlar ile birlikte yabancı uyruklu kişilerin sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşabilmeleri ve sağlık giderlerine karşı teminat elde edebilmeleri sağlanır.
Yabancı kişilere yönelik uygulanan bu sigorta türü, yabancıların Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden Türk vatandaşlar gibi yararlanmasını sağlar. Eğitim veya çalışma amaçlı ülkeye gelen yabancılar için oldukça önemli bir sigorta türü olan yabancı uyruklu sağlık sigortasının kapsamı da geniş teminat seçenekleri içerir. Sigorta şirketlerinden anlaşmalı sağlık kurumları vasıtası ile bu güvenceleri almak mümkündür.
Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Yabancı uyruklular sağlık sigortası kapsamı, anlaşmalı sağlık kurumlarında gerçekleştirilen tedavilere ait masraflarla ilgilidir. Genelde yabancı sağlık sigortası poliçesi bulunan kişiler, bu güvence sayesinde sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarında tedavi masraflarını karşılatabilir. Genel anlamda temel teminat seçenekleri arasında yabancı uyruklu sağlık sigortasının kapsamı şunlardan oluşur:
- Hastalık sonrasında tanı ve tedavi masrafları,
- Kaza sonrasında ortaya çıkan tanı ve tedavi masrafları,
- Evde bakım hizmeti masrafları,
- Muayene ücretleri,
- İlaç temini için gereken ücretler,
- Cerrahi müdahale öncesi ve sonrasındaki masraflar,
- Hastanede yatış masrafları,
- Koroner anjiyografi giderleri,
- Endoskopi, MR, radyografik çekimleri,
- Fizik tedavi masrafları,
- Yoğun bakım giderleri,
- Kemoterapi, radyoterapi ya da diyaliz gibi ciddi hastalık tedavi masrafları
- Laboratuvar işlem ücretleri,
- Oda, yemek ve refakatçi giderleri,
- Alçı, pansuman ya da serum ihtiyaçlarının ücretleri
Görüldüğü üzere Türkiye’deki yabancı uyruklu kişiler için özel olarak hazırlanan sağlık sigortası kapsamında yer alan masraflar bunlardan oluşur. Burada yabancı sağlık sigortası detayları vardır. Veya kapsamı hakkında detaylı bilgilere, sigorta poliçesi oluşturan şirketlerden kolaylıkla ulaşır.
Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
Yabancı uyruklu sağlık sigortası zorunluluğu, bu alanda çıkarılan kanunla sabittir. 11 Nisan 2014 tarihinden bu yana Türkiye’de çalışma izni almak isteyen yabancı uyruklu kişiler için sağlık sigortası yaptırmak zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye’de eğitim ya da çalışma amacıyla bulunan yabancı uyruklu kişilerin oturma izni alabilmeleri için zorunlu bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilme için yabancı sağlık sigortası poliçesinin mevcut olmasına dikkat edilmektedir.
Bu koşullar altında Türkiye’ye giriş yapan tüm yabancı uyruklu kişiler için, sigorta şirketleri üzerinden yabancı uyruklu sağlık sigortası yaptırmak zorunludur. Ayrıca poliçe süresinin ülkede kalınan dönemi kapsamına da dikkat edilmelidir. Poliçe süresi tamamlandığında Türkiye’de ikamet etme durumu devam ediyorsa, yabancı uyruklu sağlık sigortasının yenilenmesi gerekir.
Öte yandan Türk vatandaşı ile evlenen yabancı uyruklu kişilerde bu sigortanın uygulama şeklinde bazı farklılıklar görür. Türk uyruklu eş SGK güvencesine sahipse, yabancı uyruklu eş, eşinin koruma altında olduğu poliçe imkanlarından faydalanabilme hakkına sahiptir. Bir başka deyişle eşinin SGK’sı kapsamında sağlık masraflarını karşılar. Ancak Türk vatandaşı olan eşin SGK kapsamında herhangi bir güvencesi bulunmuyorsa, yabancı kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için yabancı uyruklu sağlık sigortası poliçesinin başlatılması gerekir.
Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Yabancı sağlık sigortasının faydaları, özelikle ülkede uzun süre kalmayı düşünen yabancı kişiler için oldukça önemlidir. Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancılar için zorunlu bir sigorta ürünü olan yabancı sağlık sigortası, önemli avantajlara sahiptir. Yabancıların ülkede kaldığı süre boyunca devam etmesi gereken sağlık sigortası, aynı zamanda ülkeye giriş yapılabilmesi için de gereklidir. Yabancı bir ülkeye yapılan seyahatler için sağlık sigortası yaptırmak önem taşır. Yabancı sağlık sigortasının sunduğu avantajlardan bazıları şunlardır:
- Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancıların sağlık sigortasına sahip olması, ikametgah başvuru işlemlerinin hızlı şekilde sonuçlanmasına yarar.
- 65 yaşına kadar tüm yabancıların sağlık sigortası başvuruları onaylanır ve sigorta kapsamında güvence altına alınır.
- Yabancı sağlık sigortası, isteğe bağlı olarak en az 1 yıllık veya 2 yıllık poliçeler şeklinde hazırlanabilir.
- Geniş anlaşmalı sağlık kuruluşları kapsamı sayesinde Türkiye’nin her şehrinde sağlık hizmeti almak mümkündür.
- Türk ya da yabancı kredi kartı kullanarak sigorta şirketleri üzerinden kolaylıkla ödeme yapılabilir.
- Kritik hastalıkların tedavisi için gerekli teminatlar bu sigorta türünde de mevcuttur.
- Acil durumlarda veya kaza anında hastaneye nakil ile tedavi masrafları güvence altına alınır.
- Yabancıların Türkiye’de sorunsuz ve gönül rahatlığı ile sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olur.
Yabancıların sağlık hizmetlerinden sorun yaşamadan yararlanabilmeleri için yabancı uyruklu sağlık sigortası poliçelerini hazırlamaları gerekir. Bu poliçeler, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu olur. Sağlık kuruluşlarında teminat kapsamına alınan tüm tedavi masraflarını karşılamaya yarar.
Kimler Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Yaptırabilir?
Yabancı sağlık sigortası yaptıracak kişiler için tek kriter aranır. Bunların, yabancı milletlerin vatandaşı olup Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancılar olmaları yeterlidir. Genelde yabancı sağlık sigortası poliçesi yaptırabilecek kişiler, Türk vatandaşları dışında kalan herkes olabilir:
- Türkiye’ye eğitim amacıyla gelmiş ve en az 1 yıl eğitim alacak öğrenciler,
- Çalışmak için Türkiye’ye gelen yabancılar,
- Oturma izni veya ikamet tezkeresi almak isteyen yabancılar,
- Eşi Türk vatandaşı olmasına rağmen SGK güvencesi bulunmayan yabancılar
Yabancı Uyruklular Sağlık Sigortasında Yaş Sınırı Kaç?
Yabancı uyruklu sağlık sigortası yaş sınırı bulunmamaktadır. Sigorta şirketleri, herhangi bir yaş sınırı bulunmasa da bu sigortadır. Bunun türü için belirli bir alt veya üst yaş limiti uygulayabilirler. Bunun için yabancı uyruklu sağlık sigortası poliçesi hazırlayan sigorta şirketlerinden detaylı bilgi almakta fayda vardır. Yabancı uyruklu sağlık sigortası ürünlerinin zorunluluk durumları, adayların yaşlarına göre değişim gösterebilir. Bu sebeple yaş durumlarına göre farklı poliçe fiyatları ve maliyetleri ile karşılaşmak da mümkündür.
Yabancı Uyruklu Sağlık Sigorta Fiyatları 2021
Yabancı sağlık sigortası maliyetleri, sigorta şirketinin politikalarına olur. Veya güvence isteyen yabancıların kendi kriterlerine göre değişiklik gösterebilir. Kişinin yaşı, sigorta poliçesinin fiyatını belirleyen önemli bir faktör olarak öne çıkar. Bununla birlikte yabancı kişiler içindir. Bunlar sağlık sigortası poliçesi sunan sigorta şirketlerinin de poliçe için belirledikleri fiyatlar değişim gösterir.
Her sigorta şirketi, kendi belirlediği standartlarda müşterileri için farklı fiyat teklifleri sunar. Sigorta şirketlerinde genelleme yapıldığında yabancı sağlık sigortası fiyatları, belirli bir yaş üzerinde ortalama değerlere sahiptir. Yabancı sağlık sigortası poliçesi için ödenmesi gereken tutarlar 250 liradan başlayıp 1.500 TL’ye kadar çıkar.