Merkez Bankası; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. TCMB, fiyat istikrarını sağlarken uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi belirler.
Mevduat veya kredi işlemlerinde uygulanacak faiz oranları, çekle ödemeler, bankalar tarafından ayrılması gereken zorunlu karşılıklar, banknot basımı, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu kapsamındaki bazı kambiyo uygulamaları gibi para piyasasını etkileyen önemli düzenlemeler, Merkez Bankası tarafından yapılır.
Merkez Bankası
TCMB, yaptığı bu düzenlemeler ile piyasadaki kayıtlı para miktarını değiştirmedir. Böylece, faiz oranları veya döviz fiyatlarını yönlendirme gibi bir etkiye sahip olur. TCMB, banka ve para piyasasının en güçlü ve belirleyici gücüdür. TCMB’nın temel görevleri arasında; açık piyasa işlemleri yapmak, hükümetle birlikte TL’nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak, kur rejimini belirlemek, finansal sistemde istikrar sağlamak amacıyla para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici tedbirleri almak, malî piyasaları izlemek vardır.
Temel yetkileri arasında ise banknot ihracı, hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi ve buna uyumlu para politikasının saptanması; kanunda belirtilen para politikası araçlarını kullanmak ve uygun bulacağı diğer para politikası araçlarını da doğrudan belirlemek ve uygulamak; nihaî kredi mercii olarak bankalara kredi vermek; malî piyasaları izlemek amacıyla bankalar ve diğer malî kurumlardan ve diğer kuruluşlardan gerekli bilgileri istemek, istatiksel veri toplamak bulunmaktadır.
Aynı Zamanda Merkez Bankası;
TCMB: Gönderen ile alıcı arasında yapılan para transfer işlemine aracılık eden kurumdur. EFT Merkezini ve EFT iletişim ağını işleten, katılımcılarda kurulu vardır. Bunlar aktarıcı bilgisayarların işletimini kontrol eden ve destek hizmetleri veren T.C. Merkez Bankası bünyesinde bulunan birimdir.
Bilindiği gibi bir ülkenin ödemeler bilançosunu; Cari İşlemlerdir. Sermaye Hareketleri ve Merkez Bankasının (Altın ve Döviz) rezerv hareketleri oluşturmaktadır.
Tacir olan ve tacir olmayan kişilere çeklerdir. Bunlar ile hamiline düzenlenecek çekler, açıkça ayırt edecek biçimde bastırır. Çeklerin baskı şekli TCMB tarafından belirlenmiştir.
Firma ve gerçek kişilerin çek yasaklısı olup olmadıkları TCMB aracılığıyla sorgular.
TCMB’ nin 10 Mayıs 2018 Tarihli Banka Meclisi onayı uyarınca; Çek Takası İşlemlerinden Takas, Mutabakat ve Risk Yönetimi işlemlerinin İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) aracılığı ile yürütülmesine karar verilmiş, bu kapsamda; TCMB tarafından 09 Haziran 2018 tarih ve 30446 sayı numarası ile Resmi Gazetede yayımlanan “Çek Takas Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerince 02/07/2018 tarihi itibari ile TCMB’nin BTOM üzerindeki sevk ve idare rolü sonlandırılmıştır.
7 Yorumlar