Tüketici enflasyonu Nisan ayında piyasa beklentilerin oldukça altında geldi. Temelde üç kalem belirleyici oldu. Sigaraya yapılan ÖTV zamları nedeniyle en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün grubunda. Bazı markalar zammı Mayıs ayının başında yaptığı için etki Mayıs ayına da taşınacaktır.
Tüketici Enflasyonu
TÜFE’deki pozitif sürprizin iki nedeninden biri olarak gıda fiyatlarındaki artış beklentinin altında geldi. Özellikle taze meyve-sebze fiyatlarındaki aylık %3,67 gerilme destekleyici. Ancak bu durum gıda fiyatlarının rekor kırarak yıllık %32 artışına engel olamadı.
Giyim grubunda ise Nisan ayında her sene %10’a yakın bir zam oranı ortaya çıkardı. Ancak zayıf iç talep giyim grubunu etkiledi ve artış %5,36 seviyesinde kaldı. Önümüzdeki ayda TÜFE üzerinde kur kaynaklı baskıyla birlikte, gecikmeli ÖTV zamlarının etkileri görülebilir. Nitekim ÜFE’nin Nisan ayında yeniden artması maliyet kaynaklı bir baskının olacağına işaret ediyor. TÜFE’de düşüş beklentimizin başlangıcı yüksek baz etkisinin olduğu Haziran ayı.
Dış ticaret ve turizm verileri uzun zamandır devam eden trendine paralel hareket etti. Kurdaki yükselişten de kaynaklı olarak bu dönemde odabaşına elde edilen gelirlerde bir nebze azalma var. Dış ticaret açığındaki daralma devam ederken, Avrupa’daki zayıflama ihracatımızı negatif etkiliyor. İhracattaki bu sınırlı negatiflik, Nisan ayında PMI verilerini de etkiledi. Buna ek olarak seçim sonrası belirsizliğin uzaması da beklentilerdeki bozulmaya katkı sağladı.
İç piyasada ise otomotiv sektöründeki sıkıntı büyüyor. Birkaç aydır devam eden daralmadaki yavaşlama, Nisanda yeniden hızlandı. Kredi maliyetlerinin Nisanda yeniden yükselmesi etkili. Teşvikler sektör için yetersiz kalıyor. Trendin bu şekilde devam etmesi 2019’da sektörde yaprak dökümüne sebep olabilir.
TCMB’nin Kararı Döviz Piyasalarının Ana Belirleyicisi Oldu
Geçtiğimiz haftalar USD/TRY kurunda oynaklığın düşük olduğu bir haftayı geride bıraktık. Sonraki haftaya 5,93 seviyelerinden başlayan kur haftayı 5,96 seviyesinden kapattı. Kurdaki sakinlikte yurt dışında önemli bir haber akışının olmaması yurt içinde ise 1 Mayıs resmi tatil sebebiyle piyasaların kapalı olması ve yurt içi yerleşiklerin geçtiğimiz hafta 839 Milyon Dolar satması etkili oldu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu yaptığı açıklamada Çin’e ek tarife uygulanacağının duyurması Doların güç kazanmasına neden oldu ve kur haftaya yükselişle başladı .
Öte yandan YSK yerel seçimlerle ilgili nihai kararını vermek üzere bugün toplanması bekleniyordu ancak parti temsilcilerinden gelen haberler sürecin iki üç gün daha sürebileceği yönünde. Teknik göstergelerin bozulduğu ortamda analiz yapmak oldukça zorlaşsa da teknik açıdan bakıldığında fibonacci 0,382 direncini aşan kurun sıradaki direnci fibonacci 0,50 seviyesine denk gelen 6,13’dür. 20,50 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamalar ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.
1 Yorum