Trump’ın Dönüşüyle Çip Savaşları Tırmanışa Geçiyor!

Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ABD’de seçimleri kazanarak yeniden iktidara gelmesiyle, ABD’nin teknoloji alanında gerçekleştireceği stratejik adımlar dünya genelindeki medya kuruluşları tarafından yeniden gündeme alındı. Trump’ın görevi devralmasının hemen ardından, ABD çip endüstrisinin önemli bir parçası olan Tayvan’dan gelen çiplere gümrük vergisi getirmesi bekleniyor.

Trump’ın ilk başkanlık döneminde, ABD’nin dış ticaret açığını azaltmak amacıyla Mart 2018’de Çin’den ithal edilen güneş panellerine ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerinin artırılmasıyla başlayan ABD-Çin ticaret savaşı, kısa bir süre sonra Çin’in önde gelen teknoloji devlerinden Huawei’ye getirilen kısıtlamaların ardından adeta teknoloji savaşlarına dönüşmüştü.

TRUMP’IN ÇİN’E GELİŞMİŞ ÇİP ÜRETİMİ İÇİN EKİPMAN GÖNDERİLMESİNİ YASAKLAMASI

Huawei ile başlayan teknoloji ürünleri mücadelesi, Trump’ın ilk dönemindeki çip kısıtlamalarıyla devam etti. Trump, döneminde ABD’li şirketlerin Çin’e gelişmiş çip üretimi için ekipman göndermesini kısıtlamış ve pek çok Çinli şirkete yasaklar uygulamıştı.

İki ülke arasındaki çip çekişmeleri, ABD Başkanı Joe Biden döneminde de sürdü. ABD Kongresi’nden geçerek yasalaşan “Çip ve Bilim Yasası”, yerli çip üretimini artırmak amacıyla teşvik çağrısında bulunmuştu.

Biden tarafından 2022’de imzalanan yasa, yarı iletken sektörünü desteklemek için 52 milyar dolarlık doğrudan finansman sağlayarak büyük bir adım atmış oldu.

Çip Yasası olarak da bilinen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, Tayvan’nın önde gelen ve en gelişmiş yarı iletken üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ABD Ticaret Bakanlığından almayı beklediği 7 milyar dolarlık fonla Arizona’da bir çip üretim merkezi açacağını duyurmuştu.

NVIDIA VE APPLE’IN DA MÜŞTERİSİ OLAN TSMC, ÇİPLERİN YÜZDE 90’INI ÜRETİYOR

Diğer yandan, çip üretiminin önemli bir kısmı Doğu Asya’da gerçekleşiyor. Tayvan, Güney Kore ve Japonya, çip üretimi alanında öne çıkıyor. Ancak çip üretiminde kritik öneme sahip galyum ve germanyumun en büyük üreticisi ise Çin olarak dikkat çekiyor.

Avrupa endüstri derneği Critical Raw Materials Alliance’a (CRMA) göre, dünya çapında germanyumun yaklaşık yüzde 60’ı Çin tarafından üretiliyor.

CNBC’nin haberine göre, dünyada ileri düzeyde gelişmiş çiplerin yüzde 90’ı Tayvanlı TSMC tarafından üretilirken, şirketin müşterileri arasında ABD merkezli teknoloji devleri Nvidia ve Apple da bulunuyor.

“TAYVAN, AMERİKAN ÇİP ENDÜSTRİMİZİ ÇALIYOR”

Trump’ın yeniden iktidara gelmesiyle, çip konusundaki atacağı adımlar da merakla bekleniyor. Ekim ayında The Joe Rogan Experience podcast’ine konuk olan Trump, Tayvan’ı ABD çip endüstrisini çalmakla suçlamıştı.

Trump, ABD’nin Çip Yasası’nı eleştirerek, başkanlığa seçilmesi halinde Tayvan’dan gelen çiplere gümrük vergisi uygulayacağını ifade etmişti. Programda yaptığı değerlendirmelerde, “Bu çip anlaşması o kadar kötü ki zengin şirketlerin burada çip fabrikası kurmaları için milyarlarca dolar veriyoruz ama onlar yine de bize bu iyi şirketleri vermeyecekler.” demişti.

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Yurt Dışında Alışverişte Yenilik Çağı!

Bill Gates, Geleceğin Parlayan 3 Mesleğini Açıkladı!

Nvidia’nın Gizemli Yatırımcı Balinası: Kim Bu Sıradışı Figür?